«Moder Jord» er betegnelse for kloden i en række lande og regioner. International Mother Earth Day blev etableret for at anerkende, at Jorden og dens økosystemer giver liv og næring til dens indbyggere.

Klima i forandring

Alle arter på Jorden er afhængige af planeten og dens økosystemer for at overleve. Hvis vi ikke passer på vores planet, vil det heller ikke være muligt for os at bo her. Vi er derfor nødt til at passe på kloden for at sikre liv og sundhed.

I de senere år har verden stået over for forskellige klimaudfordringer såsom skovbrande, varmerekorder, invasioner af græshopper og oversvømmelser. Påmindelsen om at handle for og sammen med Moder Jord er derfor mere relevant end nogensinde.

Klimaet ændrer sig, fordi der frigives flere drivhusgasser til atmosfæren, end det er naturligt. Disse øgede emissioner er forårsaget af os mennesker.

Klimaforandringerne får globale temperaturer til at stige, havene til at stige og blive surere, isen til at smelte og der kommer mere ekstremt vejr. For mennesker vil det føre til dårligere adgang til vand og mad, flere sundhedsproblemer, større økonomisk ulighed, stigende konflikter og flygtninge, skader på naturen og tab af biodiversitet.

Når vi dræner naturen for dens ressourcer, fører det blandt andet til tab af biodiversitet. Tab af biodiversitet kan have store konsekvenser for vores sundhed.

Det påvirker ernæringen i den forstand, at vi mister adgangen til vigtige fødevarer, mister de ressourcer, der kræves til traditionel medicin, og det kan give os flere infektionssygdomme. Det er derfor vigtigt, at vi arbejder for at bevare verdens biodiversitet.

Du går ikke igennem en eneste dag uden at påvirke verden omkring dig. Det du gør, gør en forskel, og du må bestemme selv, hvilken slags forskel du vil gøre.

Jane Goodall, Antropolog og FN's budbringer for fred

FN's Verdensmål

FN's Verdensmål er verdens fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, reducere ulighed og stoppe klimaændringerne inden 2030.

Alle målene er tæt knyttet til klodens tilstand og derfor må man arbejde i harmoni med naturen for at opnå disse mål. Moder Jord-dagen markeres for at fremme denne harmoni, for at opnå et retfærdigt, bæredygtigt og velstående samfund.

Verdensmål 15 handler om at beskytte, genoprette og fremme bæredygtig brug af økosystemer, sikre bæredygtig skovforvaltning, bekæmpe ørkenspredning, standse og reversere landforringelse samt standse tab af biodiversitet. Verdensmål 13 handler om at standse klimaændringerne, et mål vi er nødt til at nå, eftersom alle mennesker, dyr og planter skal overleve på jordkloden. Disse mål er derfor specielt knyttet til Moder Jord-dagen.

Hvad er bæredygtig udvikling (norsk)?

Historie

I 2009 besluttede FN's Generalforsamling, at Moder Jord-dagen skal markeres den 22. april hvert år. 

De oprindelige rødder til dagen går helt tilbage til 1970-tallet. På den tid var miljøbeskyttelse ikke på verdens dagsorden.

FN's konference om det menneskelige miljø fandt sted i Stockholm i 1972. Denne konference markerede starten på en global bevidsthed om den gensidige afhængighed mellem mennesker, andre levende arter og vores planet. Under konferencen blev også Verdens miljødag (5. juni) etableret og organisationen FN'FN's miljøprogram oprettet.

I 80'erne voksede bekymringen om forurening og klimaændringer som et globalt problem. Under FN's konference om miljø og udvikling i Rio de Janeiro i 1992 blev FN's klimakonvention, Konventionen om biodiversitet og FN's konvention mod ørkenspredning vedtaget. Rio-konferencen var den første store konference, der havde bæredygtig udvikling som hovedspørgsmål.

Ud over konventionerne resulterede konferencen i dokumentet Agenda 21 – en omfattende arbejdsplan for regeringer, organisationer og FN for at opnå bæredygtig udvikling på verdensplan. Siden da er fokus og indsats for at opnå bæredygtig udvikling kun steget i FN.
Disse bestræbelser har ført til oprettelsen af ​​konferencer og aftaler, der yderligere forpligter det globale samfund til at tage handling på klimaændringer, opnå bæredygtig udvikling og sikre planetens sundhed. Blandt disse finder vi Parisaftalen, Verdensmålene og klimatopmøderne.

Lær mere

FN's Verdensmål 

Temaside om klimaændringer

Temaside om biodiversitet

FN's temaside om klimaændringer (Engelsk)