Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Khartoum |
Etniske grupper: | Sudanske arabere (omtrent 70 %), fur, beja, nuba, fallata, masalit m.fl. (Der er over 500 etniske grupper i Sudan) |
Sprog: | Arabisk (officiel), engelsk (officiel) nubisk, ta bedawie, fur |
Religion: | Sunni-muslimer, en lille kristen minoritet |
Befolkningstal: | 48 109 006 (2023) |
Styreform: | Republik |
Areal: | 1 861 484 km2 |
Valuta: | Sudanesiske pund |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 4 216 PPP$ |
Nationaldag: | 1. januar |
Geografi
Sudan er Afrikas tredje største land, efter Algeriet og DR Congo. Sudan var Afrikas største land før 2011, da Sydsudan løsrev sig og blev en selvstændig stat.
I nord består Sudan af store golde ørkenområder, og i syd går ørkenen over i halvørken og sletteland. Små bjergkæder skærer gennem sletterne flere steder og danner en naturlig grænse mod det etiopiske højland i sydøst og Tchad i sydvest. Den Blå og den Hvide Nil mødes midt i landet og løber videre nordpå mod Egypten. Nilen er med sine frugtbare flodbredder meget vigtig for befolkningens levegrundlag.
Klimaet i Sudan varierer fra tørt ørkenklima i nord til tropisk og fugtigt i sydøst. Temperaturerne er konsekvent høje og kan nå op til 50 grader på det varmeste. Der er nedbør i korte regnsæsoner i syd, men lidt eller ingen nedbør i nord. Sandstorme kan især forekomme mellem april og juni.
Sudan er udsat for tørke. Landet er helt afhængig af den lille nedbør, der kommer, og ved en afvigelse kan konsekvenserne blive store. Landets største miljøudfordringer er mangel på ferskvand, jorderosion og ørkendannelse. omfattende jagt truer landets naturlige mangfoldighed og dyreliv.
Historie
Omkring 2500 fvt. kongeriget Kush blev etableret i det nuværende Sudan. I perioder af rigets storhedstid fra 1000 fvt. Sudanesiske konger og faraoer regerede over både Sudan og Egypten. Ud over det fjerde århundrede var området opdelt i flere mindre kristne kongeriger, men fra slutningen af det sjette århundrede tvang invaderende herskere de kristne stater til at konvertere til islam. Ud over 1800-tallet var kongerigerne dengang underlagt osmannisk-egyptisk kontrol med militær støtte fra Storbritannien, og fra 1898 til landet blev selvstændigt, blev det styret af egyptisk-britisk samarbejde.
Siden uafhængigheden i 1956 har Sudan været præget af borgerkrig. Efter årtusinder med forskellige indflydelser, kongeriger og religioner var der forskelle mellem landets egne og folk. I den sydlige del af landet udbrød borgerkrig mellem den muslimske (nordlige) regering og den primært kristne og animistiske befolkning i syd. Med undtagelse af nogle afbrydelser varede krigen indtil 2005. I 2011 blev Sudan delt i to, Sudan og Sydsudan.
Siden 2003 har Sudan også været præget af en borgerkrig i provinsen Darfur. Krigen har ligesom den i Sydsudan sine rødder i de etniske kulturelle og religiøse forskelle i landet.
Økologiske fodaftryk
0,9
jordkloder i Sudan
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Sudan ville vi have behov for 0,9 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Konflikterne præger landet og har resulteret i, at flere millioner mennesker er flygtet både internt i landet og i nabolandene. Sudan mangler infrastruktur som veje og elektricitet, og de sanitære forhold er meget dårlige. Derudover fungerer retsvæsenet, politiet, uddannelsessektoren og sundhedssystemet meget dårligt.
Formelt har Sudan været en republik og har været ledet af en præsident, som er statsoverhoved og regeringschef i fem år. Sudan har længe været præget af udemokratiske forhold. Præsident Omar al-Bashir styrede landet som et diktatur, fra han tog magten i 1989, indtil han blev afsat af militæret efter 30 år i 2019.
En overgangsregering skulle regere landet indtil 2022, men blev afsat ved et militærkup i efteråret 2021. I april 2023 udbrød der kampe mellem regeringsstyrkerne og den paramilitære gruppe RSF. Det har haft katastrofale konsekvenser for befolkningen. (Læs mere om den konflikt her.)
Menneskelig udvikling
150 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Sudan
Sudan er nummer 150 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Sudan var i lang tid et af de fattigste og mindst udviklede lande i Afrika. Omfattende tørke i 1980'erne forværrede situationen og skadede det allerede sårbare landbrug. Efter at landet begyndte at eksportere olie i 1999, begyndte økonomien at vokse, og levestandarden blandt befolkningen steg.
Væksten gik dog i stå i 2011, da Sydsudan løsrev sig, da størstedelen af olieforekomsterne lå i syd. Konflikten mellem nord og syd har kostet Sudan enorme ressourcer. Faldet førte til høj inflation og alvorlige stramninger til store protester fra befolkningen. Landets olieindtægter er ulige fordelt. Landbruget er den branche, der beskæftiger flest mennesker, og som brødføder størstedelen af befolkningen. Korruption og skattesvig er udbredt.
Der er høj arbejdsløshed og meget fattigdom, så mange som hver sjette er arbejdsløs. Regeringen har forvaltet indtægterne fra olien uansvarligt, og landet er fortsat afhængig af international bistand.
Statistik
Her finder du værdierne for Sudan på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Sudan
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
4,3
børn per kvinde i Sudan
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
55
børn der dør per 1000 levendefødte i Sudan
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
4 216
BNP per indbygger i PPP-dollar i Sudan
Menneskelig udvikling
150 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Sudan
Sudan er nummer 150 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
1,2
af 10 er underernærede i Sudan
Klima
Økologiske fodaftryk
0,9
jordkloder i Sudan
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Sudan ville vi have behov for 0,9 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
0,47
ton CO2-udslip per person i Sudan
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,553
GII-index i Sudan
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
Mangler data
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
8,1
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Sudan
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
7
er forventet antal år i skolen i Sudan
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
6,1
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Sudan