Den internationale ligelønsdag markerer den langvarige indsats for at opnå ligeløn for arbejde af ligeværdi.
Hvad er ligeløn?
Ligeløn indebærer, at kvinder og mænd har ret til lige godtgørelse for arbejde af ligeværdi.
Dette indebærer at sikre, at kvinder og mænd, som arbejder i lige eller lignende jobs får samme løn. Det betyder også, at kvinder og mænd skal have lige løn, når de udfører arbejde, som er helt forskelligt, men som kan påvises at have lige værdi.
Vidste du at?
- Globalt tjener kvinder kun 77 cent for hver dollar mænd tjener - for arbejde af lige værdi. løngabet er endnu større for kvinder med børn.
- Med dagens tempo vil det tage 257 år at lukke det globale løngab.
- Kvinder er overrepræsenteret i lavtlønnede erhverv, hvor der kræves lavere kompetence, og der er større jobsikkerhed. Kvinder er underrepræsenteret i beslutningstagerne roller.
(Kilde: FN)
Hvorfor tjener kvinder mindre?
Det er mange faktorer, som står bag ulighederne i indtægt og karrieremuligheder.
Sociale normer og diskriminering i lovgivning gør, at kvinder ofte har dårligere råd, færre muligheder på arbejdsmarkedet og mindre kontrol over sin egen og familiens økonomi end mænd.
Når kvinder diskrimineres på arbejdsmarkedet, går samfundet glip af nytænkning, arbejdskraft, indtægter og vigtige kvindelige rollemodeller.
Kvinder bruger også mere tid end mænd på omsorgsarbejde og husarbejde. Når det er forventet, at dette ulønnede arbejde er kvinders ansvar, så lider kapaciteten til at udføre lønnet arbejde som konsekvens.
Kvinder i arbejdslivet arbejder derfor oftere deltid. Lav fleksibel arbejdstid og begrænset forældreorlov er med til at forhindre kvinders mobilitet i arbejdsstyrken og tvinger dem ind i deltidsarbejde.
Lønforskellene er specielt store for kvinder med børn. I Afrika Syd for Sahara og Sydøstasien er lønforskellen mellem kønnene henholdsvis 31% og 35% kvinder med børn, mod 4% og 14% for kvinder uden børn.
At føre en mere inkluderende arbejdspolitik kan balancere forholdet bedre og bidrage til at mindske forskellen.
I fattige lande arbejder kvinder også oftere i uformelle sektorer. Uformel sektor er arbejde, som ikke er reguleret af myndighederne. Derfor er lønnen mere usikker, og det findes ikke soscale rettigheder som overtid, sygedagpenge, pension eller arbejdsløshedstryghed.
Endvidere vælger kvinder oftere lavere betalte erhverv end mænd.
Ligeløn og Verdensmålene
Verdensmål 5 handler om at opnå ligestilling og styrke piger og kvinders stilling i samfundet. Dette indebærer at gøre op med alle former for diskriminering af kvinder og give kvinder og mænd lige muligheder - også inden for erhvervslivet.
Som en del af mål 5, finder vi delmål 5.4, som tilsigter at "Anerkende og værdsætte ubetalt omsorgs- og husholdningsarbejde gennem offentlige tjenester, infrastruktur og socialpolitik, og fremme delt ansvar i husholdningen og familien, alt efter hvad, der passer i det enkelte lande". Gennem bedre fordeling og tilrettelægning vil dette føre til, at flere kvinder kan udføre lønnet arbejde og jagte en karriere.
Verdensmål 8 tilsigter at sikre anstændigt arbejde for alle. Delmål 8.5 kræver lige løn for arbejde af lige værdi inden 2030.
At få flere kvinder ind på arbejdsmarkedet bidrager til at reducere fattigdom, ulighed, fremme ligestilling, sundhed og fødevaresikkerhed, som alle er vigtige elementer i Verdensmålene.
Ligestilling mellem kønnene er derfor mere end kvinders rettigheder. Det skaber positiv udvikling på mange planer og kommer hele samfundet til gode.
Hvad gør FN?
FN's ligelønskoalition EPIC (Equal Pay International Coalition) ledes af Den internationale arbejdsorganisation (ILO), FN's organisation for kvinders rettigheder og ligestilling (UN Women) og partnere.
Koalitionens mål er at opnå lige løn for kvinder og mænd overalt. Ved at bringe en mangfoldighed af aktører sammen med forskellige fokusområder og forskellige ekspertiser støtter EPIC regeringer, arbejdsgivere, arbejdstagere og deres organisationer for at opnå konkrete og koordinerede fremskridt mod målet.
At opnå ligeløn er en vigtig milepæl for menneskerettigheder og ligestilling. Det kræver indsats fra hele verdenssamfundet.
Historie
Den internationale ligelønsdag blev markeret for første gang i 2020.
Dagen blev etableret i 2019 af FN's Generalforsamling, som udtrykte bekymring over langsom progression i kvinders økonomiske myndiggørelse og mangel på ligeløn.