Marokko

Sidst opdateret: 07.04.2022

Marokko er et kongerige beliggende i Nordafrika med kyster til både Middelhavet og Atlanterhavet. Vidste du, at landet var det første til at anerkende USA som et særskilt land i 1777? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Marokko.

Foto: Unsplash/Jaanus Jagomägi

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Rabat
Etniske grupper: Araber-berbere 99%, andre 1%
Sprog: Det officielle sprog er arabisk. Arabiske dialekter tales af omkring 60% af befolkningen, mens omkring 40% taler berbersproget.
Religion: Muslimer 99%, andre 1%, jøder omkring 3000-3500 (2022)
Befolkningstal: 37 840 044 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarko
Areal: 446 550 km2
Valuta: Marokkansk dirham (MAD)
Bruttonationalindkomst per indbygger: 9 519 PPP$
Nationaldag: 30. juli

Geografi

Marokko er det eneste land i Afrika, der ligger ved både Middelhavet og Atlanterhavet. Nord for Marokko ligger det vigtige Gibraltarstræde, som forbinder de to have med hinanden. Marokko er et bjergrigt land, hvor Atlasbjergene strækker sig over hele landet. En stor del af befolkningen bor nord for disse bjerge. Syd for bjergene finder vi Sahara-ørkenen, som er tyndt befolket. Længere mod syd ligger også det omstridte område Vestsahara, som har været besat af Marokko siden 1975.

Marokko har et varmt og tempereret klima langs kysten, mens bjergene har et indre klima med kolde vintre og varme somre. På grund af miljøproblemer er tørke, vandmangel og jorderosion store udfordringer ud over forurening fra industrielle aktiviteter.

Historie

Marokkos historie strækker sig tilbage omkring 400.000 år, gamle fossiler fra menneskelige forfædre fra den tid er blevet fundet. Berberne (de kalder sig selv Imazigh) anses for at være landets oprindelige folk, der bosatte sig i regionen for mere end 5000 år siden. Omkring år 700 blev hele den nordafrikanske region erobret af arabiske muslimer, der placerede området under deres kalifat.

De europæiske magters interesse i Marokko begyndte i 1400-tallet, og Portugal og Spanien besatte flere byer på Atlanterhavskysten for at kontrollere søhandelen. Marokko forblev ikke desto mindre et uafhængigt sultanat. Landet har været styret af det arabiske Alawi-dynasti siden 1600-tallet, som angiveligt har rødder tilbage til profeten Muhammed.

Et stadig stærkere Frankrig truede landet op gennem 1800-tallet. I 1912 underskrev sultanen og Frankrig en aftale, der gjorde dele af Marokko til et fransk protektorat, hvor kongen forblev i embedet. En nationalistisk bevægelse opstod i 1930'erne, men Marokko blev først et uafhængigt kongerige i 1956. I 1975 besatte Marokko området kendt som Vestsahara og har siden modsat sig uafhængigheden af den tidligere spanske koloni.

Samfund og politik

Marokko er ifølge forfatningen et konstitutionelt monarki, hvor den politiske magt skal deles mellem monarken og et valgt tokammerparlament. Landet betragtes i dag som et relativt demokratisk samfund med flere partier og valg. På trods af at valgte embedsmænd sidder i regeringen, er deres magt til at forme politik stærkt begrænset af kongen. Han sætter indenrigs- og udenrigspolitik og kommanderer de væbnede styrker og efterretningstjenester.

I 2011, under det arabiske forår, opstod demonstrationer opfordret til demokratisering i forskellige dele af Marokko. Derudover protesterede folk mod begrænsede borgerrettigheder, udbredt korruption, økonomiske udfordringer og voksende sociale skel. Som følge heraf blev der gennemført reformer, og der blev vedtaget ændringer til forfatningen, der gav parlamentet lidt mere magt på kongens bekostning.

Marokko er et fattigt land sammenlignet med resten af den arabiske verden. Klasseforskellene er meget store, mens kongen er en af de rigeste mænd i verden. Marokko har et moderne uddannelsessystem med obligatorisk skolegang for aldersgruppen 7 til 13 år. Men ikke alle børn går i skole, og analfabetismen er høj.

Marokkos udenrigspolitik er præget af konflikten med Vestsahara og den nationalistiske bevægelse Polisario. Konflikten har ført til delvis isolation fra en række stater i Afrika og Mellemøsten. Marokko har traditionelt gode forbindelser med Vesten og et tæt samarbejde med EU.

Læs mere om konflikten i Vestsahara

Læs mere om Det Arabiske Forår

Økonomi og handel

Den marokkanske økonomi er stabil, men med ringe vækst. Landet har gennemført reformer, blandt andet for at skabe nye arbejdspladser. Især i byerne er arbejdsløsheden et stort økonomisk og socialt problem.

Vigtige sektorer for Marokkos økonomi er landbrug, minedrift, fiskeri, turisme og tekstil. Fordi landbruget udgør en stor del af økonomien, er Marokko afhængig af meget nedbør. Minedrift består hovedsageligt af udvinding af fosfater, og Marokko er en af verdens største eksportører af fosfater.

Servicesektoren tegner sig for halvdelen af BNP og er særlig vigtig i byer og steder, der frekventeres af turister. Derudover er valutaoverførsler (pengeoverførsler) fra marokkanere i udlandet vigtige indtægtskilder.

Kort over Marokko