20 apr.
FN's sprogdage skal øge bevidstheden og respekten for historien, kulturen og brugen af de seks officielle sprog i FN-systemet.
FN's egne sider om dagen (kinesisk)FN's kinesiske sprogdag (kinesisk: 联合国中文日) markeres årligt i FN den 20. april. Kinesisk er et af de seks officielle sprog i FN (arabisk, kinesisk, engelsk, fransk, russisk og spansk), som hver har sin egen sprogdag.
Datoen for den kinesiske sprogdag blev valgt af Guyu («Rain of Millet»), som vanligvis begynder omkring den 20. april - til ære for Cangjie. Cangjie er en mytologisk figur i antikkens Kina, som antages at have opfundet kinesiske tegn for omkring 5000 år siden. Legenden fortæller, at han havde fire øjne og fire pupiller, og at guderne og spøgelser græd, og himmelen regnede hirse, da han opfandt tegnene.
Om det kinesiske sprog
Kinesisk er en fællesbetegnelse på en række dialekter, som udgør den sinitiske gren af den sino-tibetanske sprogfamilie. Den andre hovedgrene af denne sprogfamilien er tibeto-burmanske sprog.
Standard kinesisk, som bygger på mandarin-dialekterne, er officielt sprog i Kina og Taiwan og et af fire officielle sprog i Singapore. Det er også i udstrakt brug blandt kinesere i andre lande - især i Sydøst-Asien, men også i USA, Australien og Europa.
På verdensbasis taler omkring 1,2 milliarder mennesker kinesisk. 955 millioner mennesker har kinesisk (mandarin) som modersmål.
Kilde: Store norske leksikon
Kinesisk i FN
Kinesisk blev etableret som et officielt sprog i FN i 1946, men i de første år blev det ikke brugt i organisationens arbejde. Situationen forbedrede sig i 1971, da Folkerepublikken Kina overtog Republikken Kinas plads i FN og FN's Sikkerhedsråd. I 1973 inkluderede Generalforsamlingen kinesisk som arbejdssprog i FN, hvilket Sikkerhedsrådet tog til følge fra 1974. Stadig flere FN-kontorer og ansatte i FN bruger nu kinesisk sprog i deres arbejde.
FN's 6 sprogdage
- Fransk sprogdag (20. marts)
- Kinesisk sprogdag (20. april)
- Engelsk sprogdag (23. april)
- Spansk sprogdag (23. april)
- Russisk sprogdag (6. juni)
- Arabisk sprogdag (18. december)
Flersproglighed og FN
Flersproglighed er en vigtig faktor for harmonisk kommunikation mellem mennesker og er af speciel betydning for FN. Flersprogligheden i FN fremmer tolerance, sikrer effektivitet og øger deltagelse i organisationens arbejde og giver bedre resultater og mere involvering.
Balancen mellem de seks officielle sprog i FN har været en vigtig prioritering for FN's Generalsekretær. Fra 1946 til i dag er der gennemført en række aktiviteter for at fremme brugen af de officielle sprog og for at sikre, at FN's mål og handlinger bliver forstået af et bredest muligt publikum.
I 1999 bad FN's Generalforsamling om en udnævnelse af en senior sekretariatstjenestemand, der skulle fungere som en koordinator for spørgsmål knyttet til flersproglighed. Med formål om at forme strategier, der kan fremme brugen af forskellige sprog og udvide organisationsidealerne.
Siden 2003 har denne funktion været under ansvar af undergeneralsekretæren for FN's afdeling for global kommunikation, som har til formål at fremme mere viden og forståelse af FN's arbejde gennem nye multimediaplatforme (tv, radio, skriftlig presse, videokonferencer, hjemmesider osv.) og alliancer med interessegrupper.
I 2010 tog FN endnu et skridt mod den flersproglige forpligtelse: De bestemte sig for at fejre den kulturelle mangfoldighed gennem etableringen af sprogdage for de seks officielle sprog. Datoerne ble valgt for deres symbolik eller historiske betydning for hvert sprog.
Ressourcer
FN's egne sider om dagen på engelsk
Coordination of multilingualism (un.org)
Official Languages (un.org)
Language Learning at the United Nations (un.org)
Online language learning at the UN (un.org)