Arabisk er et af de seks officielle FN-sprog og blandt de mest brugte sprog i verden. Klassisk arabisk er religiøst sprog for muslimer over hele verden.

Den arabiske sprogdag markeres 18. december, fordi dette er datoen, hvor FN vedtog at inkludere det arabiske sprog blandt de officielle sprog i FN, gennem resolution A/RES/3190 (XXVIII).

Om arabisk

Det arabiske sprog er en af grundpillerne i menneskehedens kulturelle mangfoldighed. Det er et af de mest udbredte og mest brugte sprog i verden, og tales dagligt af mere end 400 millioner mennesker i verden.

Arabisktalende er fordelt i den arabiske regionen samt mange naboregioner, som Tyrkiet, Tjad, Mali, Senegal og Eritrea. Arabisk er af særlig stor betydning for muslimer, da det er et hellig sprog (sproget i Koranen, bøn og andre religiøse ritualer). Arabisk er også et vigtigt rituelt sprog for en række kristne i den arabiske region, eftersom mange af de vigtigste jødiske religiøse og intellektuelle værker fra middelalderen blev skrevet på arabisk.

I mange århundreder af historien har arabisk været et af de herskende sprog inden for politik, videnskab og litteratur. Arabisk har direkte eller indirekte påvirket mange andre sprog for eksempel; tyrkisk, persisk, kurdisk, urdu, malaysisk, indonesisk, albansk og nogle afrikanske sprog som Hausa og Swahili. 

Det arabiske sprog er også kendt for sit bidrag til kunst, poesi og filosofi.

Kilde: FN

Visste du at?

  • Arabisk er et språk som hører til de semittiske språkene i den afroasiatiske språkfamilien. 
  • Arabisk er førstespråket til rundt 350 millioner mennesker i blant annet Algerie, Bahrain, Djibouti, Egypt, Irak, Iran, Israel, Jemen, Jordan, Kamerun, Kuwait, Libanon, Libya, Mali, Marokko, Mauritania, Nigeria, Oman, Palestina, Qatar, De forente arabiske emiratene, Saudi-Arabia, Sudan, Syria, Tanzania, Tsjad, Tunisia og Tyrkia. Det er andrespråket til rundt 50 millioner mennesker.
  • Arabisk er kjent for å være ordrikt, noe som henger sammen med den kontinuerlige skriftspråktradisjonen og respekten for den språklige kulturarven, slik at ordtilfanget fra den tidligste litteraturen blir bevart.

Kilde: Store norske leksikon

FN's 6 sprogdage:

Flersproglighed og FN

Flersproglighed er en vigtig faktor for harmonisk kommunikation mellem mennesker og er af speciel betydning for FN. Flersproglighed fremmer tolerance, sikrer effektivitet og øger deltagelse i organisationens arbejde og giver bedre resultater og mere involvering.

Balancen mellem de seks officielle sprog i FN har været en vigtig prioritering for FN's generalsekretær. Fra 1946 til i dag er der gennemført en række aktiviteter for at fremme brugen af de officielle sprog - og for at sikre at FN's mål og handlinger bliver forstået af et bredest muligt publikum.

I 1999 udnævnte FN's Generalforsamling en senior sekretariatstjenestemand, som skal fungere som en koordinator for spørgsmål knyttet til flersproglighed. Dette for at forme strategier, som kan fremme brugen af forskellige sprog og udvide organisationsidealerne.

Siden 2003 har denne funktion været under ansvaret af undergeneralsekretæren ved FN's afdeling for global kommunikation, som har til formål at fremme mere viden og forståelse af FN's arbejde gennem nye multimediaplatforme (tv, radio, skriftlig presse, videokonferencer, hjemmesider osv.) og alliancer med interessegrupper.

I 2010 tog FN endnu et skridt mod sin flersproglige forpligtelse: De bestemte sig for at fejre den kulturelle mangfoldighed gennem etableringen af egne sprogdage for sine seks officielle sprog. Datoerne blev valgt for deres symbolik eller historiske betydning for hvert af sprogene.

Ressurser

Coordination of multilingualism (un.org)

Official Languages (un.org)

Language Learning at the United Nations (un.org)

Online language learning at the UN (un.org)