6 feb.
Den internationale dag mod kvindelig kønslemlæstelse
International Day of Zero Tolerance for Female Genital MutilationDen internationale dag mod kvindelig omskæring bliver markeret den 6. februar hvert år.
Kvindelig omskæring omfatter alle indgreb, som indebærer at forandre eller skade kvinders kønsorganer af ikke-medicinske årsager. Indgrebet er internationalt anerkendt som et brud på piger og kvinders menneskerettigheder.
Praksissen er udbredt i omkring 30 lande, de fleste af disse i Afrika og Mellemøsten. De fleste indgreb sker før det fyldte 15. år.
Omskæring er et brud på menneskerettighederne
Praksissen er brud på grundlæggende menneskerettigheder som retten til sundhed, sikkerhed og fysiske integritet, retten til ikke at blive udsat for tortur eller inhuman og nedværdigende behandling og retten til liv eftersom indgrebet kan risikere at ende med dødsfald.
Over 200 millioner piger og kvinder bliver i dag udsat for omskæring.
Omskæring fører til store skader
Det er ingen sundhedsmæssige fordele ved kvindelig omskæring, og det fører ofte til store skader. I værste fald kan indgrebet føre til død.
Typiske skader kan være:
- Infektioner og cystedannelser
- Skader på urinrør, blære, skede og endetarm
- Ufrivillig barnløshed
- Øget risiko for komplikationer ved fremtidige fødsler
- Smerter ved samleje
- Psykologiske problemer
(Kilde: Verdens Sundhedsorganisation)
Hvad gør FN?
Verdensmålene vil afskaffe omskæring
Gennem FN's Verdensmål er verdens lande blevet enige om at gøre en ende på kvindelig omskæring inden 2030. Mål 5, som omhandler ligestilling mellem kønnene, tilsigter i delmålene at afskaffe al skadelig praksis, for eksempel børneægteskaber, tidlige ægteskaber, tvangsægteskaber og kvindelig omskæring.
UNFPA-UNICEF
Siden 2008 har FN's befolkningsfond (UNFPA), sammen med FN's Børnefond (UNICEF), ledet den største globale indsats for at eliminere kvindelig omskæring. UNFPA-UNICEF fælles program for afskaffelse af omskæring har projekter i 17 lande, hvor omskæring er en vanlig praksis.
Programmet arbejder direkte i lokalsamfundene for at ændre folks holdninger til omskæring, samtidig med at samarbejde med regeringer for at fremme love, som forbyder praksissen og for at sikre, at piger adgang til gode sundhedstjenester.
Historie
I 2012 udpegede FN's Generalforsamling den 6. februar som Den internationale dag mod kvindelig omskæring - med mål om at styrke indsatsen for at eliminere praksissen.
Læs mere
Temaside om menneskerettigheder
Temaside om kvinder og ligestilling