Uruguay

Sidst opdateret: 28.01.2022

Uruguay er en republikk i det sørøstlige Sør-Amerika. Landet grenser til Brasil i nord og øst, Argentina i vest og til Atlanterhavet i sør og sørøst. Visste du at rundt 85 prosent av Uruguays areal utgjøres av gress-steppe (pampa) uten trær? Her er alt du bør vite om Uruguay.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Montevideo
Etniske grupper: Europæisk oprindelse 87,7%, afrikansk oprindelse 4,6%, andre 7,7%
Sprog: Spansk (officielt sprog), Portunhol, Brazilero (blandinger mellem portugisisk og spansk)
Religion: Katolske 47,1 %, ikke-katolske kristne 11,1 %, autonome trosretninger 23,2 %, jødiske 0,3%, ateistiske/agnostiske 17,2%, andre 1,1% (2006)
Befolkningstal: 3 423 108 (2023)
Styreform: Konstitutionel republik
Areal: 176 220 km2
Valuta: Peso
Bruttonationalindkomst per indbygger: 28 842 PPP$
Nationaldag: 25. august

Geografi

Uruguay er et af de mindste lande i Sydamerika. Landet danner overgangen mellem højlandet i Brasilien og de argentinske sletter. Ved grænsen til Brasilien stiger to højder, der løber ind i landet i sydøstlig retning. I syd er bakkerne erstattet af sletter. Omkring 85 procent af jorden er dækket af græsstepper, som i høj grad bruges til græsning. Rio Negro er Uruguays vigtigste flod. Det deler landet på tværs og danner flere smalle søer. Rio Negro løber ud i Uruguay-floden, som danner en naturlig grænse med Argentina. Langs floderne er der smalle skovbælter.

Uruguay ligger i det subtropiske klimabælte og har fire årstider. Det er varmest fra December til februar, og fra juni til august er det vinter. Derefter kan temperaturen falde mod nul, men der er ingen sne i landet.

Nogle af Uruguays miljømæssige udfordringer er jorderosion, tab af biodiversitet, dårlig forvaltning af industri-og husholdningsaffald. Industriel luftforurening er et stort problem, især i byområder. I 2006 byggede Uruguay en papirmasse-og papirfabrik ved Uruguayfloden. Dette førte til store protester fra argentinske miljøaktivister, og sagen gik til Den Internationale Domstol. Den konkluderede i 2010, at virksomheden kunne fortsætte, fordi den ikke var i strid med miljøkravene.

Historie

Man mener at det område der i dag er Uruguay, var tyndt befolket af nomaderne i Charrua og Guaranierne, længe før spanierne ankom i 1516. Fordi Uruguay ikke havde nogen guldforekomster, blev det sent koloniseret sammenlignet med andre latinamerikanske lande. I slutningen af 1600-tallet etablerede Portugal og Spanien imidlertid kolonier i området. Landene kæmpede for retten til Uruguay indtil 1776. Så blev hele landet en spansk koloni. Indianerne blev næsten udryddet, og nogle få rige mennesker ejede hele landet. Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet svækkede Spanien, og kolonien kollapsede.

Portugal tog magten, og i 1817 blev Uruguay en del af Brasilien. Fem år senere blev Brasilien uafhængig af Portugal, og med hjælp fra Storbritannien opnåede Uruguay uafhængighed i 1828. Et liberalt parti og et konservativt parti blev dannet i 1830 ' erne. I 1903 blev den liberale Jose Battle y Ordoknes valgt til præsident, og konflikterne faldt til ro. Ordoknes lagde grundlaget for et moderne demokrati og en velfærdsstat, der var unik i Latinamerika.

Uruguay blev ramt af økonomiske problemer i 1950 ' erne, hvilket førte til nye sociale uroligheder. I 1973 tog militæret magten. Tortur, mord og fængsling af dissidenter karakteriserede 1970 'erne. da militærjuntaen ikke kunne standse den økonomiske nedgang, opgav den mere og mere magt i 1980' erne. i 1985 blev en civil præsident valgt, og samfundet blev mere og mere frit.

Samfund og politik

Uruguay er en republik. Præsidenten er både statsoverhoved og regeringschef og vælger selv regeringen. Den samme person kan ikke tjene to på hinanden følgende perioder som præsident. Uruguay er et af de mest demokratiske lande i Latinamerika. Alle forfatningsændringer skal godkendes ved folkeafstemning. Blancos og Colorados har domineret politik siden 1800-tallet. i 2000 ' erne fik andre politiske partier også større støtte, og et venstreorienteret parti har også været i regeringen.

Uddannelsesniveauet i Uruguay er meget højt sammenlignet med andre latinamerikanske lande. Al uddannelse er gratis, også på universitetsniveau, og en stor procentdel af alle unge studerer. Levestandarden er relativt høj, og andelen af fattige er lav i forhold til resten af kontinentet. I 2012 legaliserede Uruguay abort og ægteskaber mellem personer af samme køn, og selv om landet er mere lige end andre i regionen, diskrimineres både kvinder og andre mindretal. I 2013 blev Uruguay det første land i verden, der legaliserede marihuana.

Økonomi og handel

Uruguays økonomi er præget af landbrug og eksport af landbrugsprodukter. Kvæg-og fåreavl dominerer landbrugssektoren, og landet har længe eksporteret kød, uld og læder. I de senere år er sojabønner også blevet en vigtig eksportvare. Afhængigheden af eksportindtægter fra nogle få landbrugsprodukter gør økonomien sårbar over for udsving på verdensmarkederne. Derfor forsøger Uruguay at udvikle andre industrier, såsom turisme og finansielle tjenesteydelser.

Hovedstaden Montevideo har længe været et af Sydamerikas vigtigste finansielle centre. Landet har ry for at være et skatteparadis, men efter kritik udefra er det blevet mere gennemsigtigt om banksektoren. Levestandarden i Uruguay er højere end i mange andre latinamerikanske lande. Andelen af befolkningen, der lever i fattigdom, er lav, og landet har et velfungerende velfærdssystem.

Kort over Uruguay