Storbritannien

Sidst opdateret: 14.09.2023

Storbritannien er et monarki i Vesteuropa og omfatter landene England, Scotland og Wales. I en politisk sammenhæng og ofte i hverdagen bruges Storbritannien ofte, som en samlebetegnelse for de tre lande foruden Nordirland. Her er alt, hvad du bør vide om Storbritannien.

Foto: Unsplash/Aron Van de Pol

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: London
Etniske grupper: Englændere 84%, skotter 8%, walisere 5%, nord-irske 3%. Samlet er disse opdelt i følgende etniske grupper: Hvide 87,2%, afrikansk oprindelse 3%, indisk oprindelse 2,3%, pakistansk oprindelse 1,9%, andre 5,7% (2011)
Sprog: Engelsk, skotsk, walisisk, gælisk, skotsk gælisk og cornisk (2012)
Religion: Kristne 59,5 %, muslimer 4,4 %, hinduer 1,3 %, andre/uspecificeret 9,2 %, ingen 25,7 % (2011)
Befolkningstal: 67 736 802 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki
Areal: 243 610 km2
Valuta: Britisk pund
Bruttonationalindkomst per indbygger: 54 603 PPP$
Nationaldag: 2. lørdag i juni

Geografi

Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland er en union bestående af England, Wales, Nordirland og Skotland. Det meste af Wales og Skotland er højland med dale, søer og smalle fjorde. England og Nordirland består af flade landskaber med aflange bakker. De britiske øer ligger på den europæiske kontinentalsokkel, med lavt vand, der er gunstigt for fiskeri.

Klimaet er tempereret, hvilket betyder, at det er præget af variation og fire markante årstider, med meget nedbør hele året. Temperaturerne stabiliseres af den varme Golfstrøm fra Mexico, som flyder langs øernes vestkyst. Det er varmest og tørrest i de sydøstlige dele, hvor klimaet er præget af nærheden til kontinentet. Det er det koldeste og mest fugtige klima i nord.

Luftkvaliteten i flere britiske byer er meget dårlig. Pesticider og tungmetaller har forårsaget jordforurening. Der har også været et fald i hav- og kysthabitater for plante- og dyrearter på grund af udviklingen af ​​boliger, turisme og industri.

Historie

De områder, der i dag er Storbritannien, er i de tidlige århundreder blevet plyndret og erobret af både romere, normannere, vikinger og saksere. Før dette var øerne beboet af keltere og andre folkeslag. Omkring år 1100 blev kongerigerne England og Skotland grundlagt. De kæmpede mange kampe, indtil de forenede sig til ét forenet kongerige i 1707. Wales havde allerede været i union med England siden 1536. Kongeriget blev en ledende stormagt, der fortsatte den imperialisme, som England havde praktiseret i over hundrede år allerede.

I de næste to århundreder erobrede briterne enorme landområder over hele verden og byggede det største imperium, der nogensinde havde eksisteret. Det britiske imperium herskede længe over en fjerdedel af jordens overflade. En del af årsagen til dens langvarige succes var den teknologiske fordel, briterne opnåede gennem den industrielle revolution i det 18. og 19. århundrede.

Irland blev en del af Unionen i 1801. I 1921 accepterede Storbritannien selvstyre for Irland, som længe havde ønsket selvstændighed. Dette resulterede i, at Irland blev delt i to, hvor Nordirland forblev i Unionen. Under Første og Anden Verdenskrig kæmpede Storbritannien mod Tyskland, og de fleste dele af imperiet blev efterfølgende omdannet til selvstændige stater. Storbritannien blev medlem af EU i 1973 af økonomiske årsager, men forlod unionen i 2020 efter en folkeafstemning om sagen i 2016.

Samfund og politik

Det Forenede Kongerige er et monarki med en parlamentarisk styreform. Det betyder, at den britiske monark formelt set er statsoverhoved, men at det er premierministeren og regeringen, der har den udøvende magt. Den britiske monark er også statsoverhoved i mange tidligere britiske kolonier. Den lovgivende magt, parlamentet, består af et underhus og et overhus. Der er repræsentanter fra forskellige partier, hovedsageligt fra det konservative parti og arbejderpartiet, som er de to dominerende partier i landet. Partilederen for partiet med flertal i underhuset er den, der bliver statsminister og kan danne regering.

Storbritannien har stor indflydelse på den internationale arena, og har lange traditioner for samarbejde med USA og dets tidligere kolonier (Commonwealth). Landet har et meget multikulturelt samfund, og er et af de mest folkerige lande i Europa. Der er store sociale forskelle i befolkningen, men velfærdsstaten bidrager til gratis sundhedsydelser til alle. Storbritannien blev medlem af FN i 1945, og er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

Økonomi og handel

Fra den industrielle revolution til efterkrigstiden var Storbritannien en af ​​verdens førende industrinationer. Storbritannien er stadig blandt verdens ti største økonomier. I de seneste årtier har industrien gjort plads til finansielle virksomheder, forsikringsselskaber, investeringsselskaber og turisme. Landet har en omfattende olieindustri, men er afhængig af at importere olie for at opfylde sine behov.

Maskiner, transportudstyr, kemikalier, lægemidler, olie og andre brændstoffer samt medicinsk og teknisk udstyr er de vigtigste eksportvarer til Storbritannien. Det meste af handelen foregår med andre europæiske lande, især EU-medlemmer som Tyskland og Holland. USA er også en vigtig handelspartner.

På grund af udmeldelsen af ​​EU måtte Storbritannien indgå nye handelsaftaler med EU og andre lande, som man tidligere havde aftaler med gennem EU. Det økonomiske samarbejde med EU er betydeligt mindre nu, end da Storbritannien var medlem.

Kort over Storbritannien