Slovakiet

Sidst opdateret: 15.09.2021

Den Slovakiske Republik ligger i den østlige del af Centraleuropa. Landet grænser op til Tjekkiet mod vest, Polen mod nord, Ukraine mod øst, Ungarn mod syd og Østrig mod sydvest. Landet fik sin uafhængighed, da Tjekkoslovakiet blev opløst i 1993. Vidste du, at Slovakiet har flere tusinde forskellige huler? Her er alt hvad du behøver at vide om Slovakiet.

Foto: UN Photo/Rick Bajornas

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Bratislava
Etniske grupper: Slovakker 80,7%, ungarere 8,5%, romani 2%, andet/uspecificeret 8,8% (2011)
Sprog: Slovakisk 78,6%, ungarsk 9,4%, romani 2,3%, andet/uspecificeret 9,8% (2011)
Religion: Katolikker 62%, protestanter 8,2%, græsk-katolske 3,8%, andre/uspecificeret 12,5%, ingen religion 13,4% (2011)
Befolkningstal: 5 795 199 (2023)
Styreform: Republikken
Areal: 49 036 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 37 459 PPP$
Nationaldag: 1. januar

Geografi

Store dele af Slovakiet er bjergrige, og Karpaterne trænger ind i de nordlige og centrale dele med den højeste top på 2655 m.O.H. floder strømmer fra bjergene mod de sletter, der karakteriserer landets sydlige del. De fleste af de mindre floder løber ud i Donau. Landet har mange drikkevandskilder af høj kvalitet. Slovakiet har et kontinentalt klima med kold vinter og varm sommer. I bjergområderne er det både køligere og mere nedbør end i sletterne i syd, hvor hovedstaden Bratislava ligger.

I det tidligere Tjekkoslovakiet var kul en almindelig energikilde, og luftforurening i Slovakiet er stadig et stort problem. Emissioner fra industrien er en stor trussel mod miljøet og meget skadelige for landets befolkning. Lungekræft er almindelig i de mest forurenede områder. Store skovområder er blevet ødelagt af sur regn fra Polen og det tidligere Østtyskland. Ørkendannelse forårsaget af landbrug og minedrift er også et miljøproblem.

Historie

Slovakiets statlighed går tilbage til det store moraviske rige i 800-tallet. ved kongerigets afslutning omkring begyndelsen af 1000-tallet blev Slovakerne en del af det ungarske Kongerige og Østrig-Ungarn i næsten 1000 år. Efter Første Verdenskrig fusionerede Slovakiet med Tjekkiet og dannede Tjekkoslovakiet. I 1938 underskrev Storbritannien, Frankrig, Italien og Tyskland en aftale om at opdele Tjekkoslovakiets lande. Slovakiet blev en selvstændig stat i 1939.

Slovakiet var allieret med Tyskland under Anden Verdenskrig. Tjekkoslovakiet blev genoprettet efter krigen under indflydelse af Sovjetunionen. Mange Slovakere ønskede stadig, at Slovakiet skulle være en uafhængig stat, og nationalismen levede videre gennem hele Den Kolde Krig.

Den fredelige "fløjlrevolution" i 1989 sluttede med likvidationen af det kommunistiske diktatur i Tjekkoslovakiet. I 1993 blev Slovakiet og Tjekkiet delt, men landene fortsatte med at have tætte bånd. Slovakiet blev medlem af den Europæiske Union og NATO i 2004.

I 2018 blev landet rystet af mordet på journalisten Jann Kuciak. Han havde afsløret korruption og organiseret kriminalitet i regeringen. Premierminister Robert Fico blev tvunget til at træde tilbage efter protesterne.

Samfund og politik

Slovakiets forfatning kombinerer præsidenten og premierministeren. Størstedelen af den udøvende magt ligger hos premierministeren og regeringen, som skal have Nationalforsamlingens tillid. Formelt udnævner præsidenten premierministeren. Præsidenten har vetoret og udnævner dommere til forfatningsdomstolen. Hvis nationalforsamlingen ikke udtrykker tillid til regeringen, kan præsidenten indkalde til nye valg til Nationalforsamlingen. Partisystemet er fragmenteret, og kollaborationistiske regeringer har været almindelige.

Slovakiet styres demokratisk, men har alvorlige problemer med korruption. Beskyldninger om korruption og protester mod EU ' s krisepakker har karakteriseret politik.

I de senere år er nationalistiske kræfter vokset. Dette udgør en trussel mod mindretal. Moderniseringen af økonomien har ført til større økonomisk ulighed. Pensionister og romaer er hårdest ramt. Slovakiets ca.375.000 romaer lever under meget vanskelige forhold, og de fleste bor i kaserne i udkanten af byerne. Kun 22,7 procent af medlemmerne af Nationalforsamlingen kvinder, mens en tredjedel af lederstillingerne er besat af kvinder.

Økonomi og handel

Efter Sovjettiden foretog Slovakiet den vanskelige overgang til en markedsøkonomi. Overgangen var langsom, men landet var stadig et af de EU-lande med den stærkeste økonomi, da de tiltrådte EU i 2004. I årene efter EU-medlemskabet voksede økonomien yderligere og er siden stabiliseret. Væksten skyldes stort set, at andre lande ønsker at investere i landet.

Slovakiets vigtigste industri er bilproduktion. Med hensyn til befolkning er Slovakiet verdens største bilproducent. Lave skatter har gjort landet attraktivt for udenlandske investorer. Siden slutningen af 1990 ' erne er industri og landbrug blevet mindre vigtige, mens servicesektoren er vokset og nu er omkring tre fjerdedele.

Slovakiet er afhængig af russisk olie og gas. Tjekkiet og andre EU-lande er også vigtige handelspartnere. Slovakiets floder, der er forbundet med andre europæiske floder, anvendes til godstransport og passagertransport. Myndighederne ønsker at udnytte landets centrale position på kontinentet ved at udvikle sig til et transportknudepunkt i Europa.

Kort over Slovakiet