Saint Lucia

Sidst opdateret: 18.02.2022

Saint Lucia er en ø-nation i Caribien, som ligger mellem Atlanterhavet mod øst og Det Caribiske Hav mod vest. Landet har en usædvanlig rig flora og fauna med mere end 200 endemiske (indfødte) arter. Vidste du, at landet er det første, der er opkaldt efter en kvinde? På denne side finder du alt, hvad du har brug for at vide om Saint Lucia.

Foto: Unsplash/Nick Fewings

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Castries
Etniske grupper: Sorte/afrikansk oprindelige 85.3%, blandet 10.9%, østindisk 2.2%, andre 1.6%, uspecificeret 0.1% (2010)
Sprog: Engelsk (officielt), fransk kreolsk
Religion: Katolikker 61,5 procent, protestanter 25,5 procent, andre kristne 3,4 procent, rastafari 1,9 procent, andet 0,4 procent, ingen 5,9 procent, uspecificeret 1,4 procent (2010)
Befolkningstal: 180 251 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki i Caribien
Areal: 620 km2
Valuta: Østcaribisk dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 17 756 PPP$
Nationaldag: 13. december

Geografi

Saint Lucia er en ø-nation i den sydlige del af De Små Antiller i Caribien. Øen har vulkansk oprindelse, og i den sydvestlige del af øen er Qualibo-vulkanen stadig aktiv. Landskabet er præget af skovklædte bjerge og stejle, udbrændte vulkaner. Bjerget "Mount Gimie" midt på øen er landets højeste punkt med sine 950 meter over havets overflade. Mange floder og vandløb flyder ned fra bjergene i dybe og brede dale. Øen er omgivet af flere koralrev, og der er mange sandstrande langs kysten. Klimaet er tropisk varmt og fugtigt året rundt. De tørreste måneder er fra december til maj, mens regntiden er fra juni til november.

Saint Lucia er jævnligt udsat for ekstreme vejrforhold forårsaget af klimaforandringer, som kan forårsage store ødelæggelser. De største miljømæssige udfordringer er relateret til skovrydning og fældning af den oprindelige regnskov. Skovrydningen har været mest omfattende på den nordlige del af øen, hvor den har ført til udbredt jorderosion og dårlig jordkvalitet. Det truer også øens usædvanligt rige flora og fauna og en række arter, der er hjemmehørende på øen.

Historie

De første beviser på menneskelig aktivitet på Saint Lucia stammer fra arawak-folket omkring 200-400 f.Kr. I det 9. århundrede blev arawak-folket fordrevet af det mere krigeriske carib-folk. Carib-folket havde et avanceret samfund med konger og shamaner og udviklede krigskanoer, der kunne bære mere end 100 mennesker. Landet fik sit navn, da franske sømænd ankom til øen på St Lucia Day i 1502. Storbritannien forsøgte at kolonisere øen i det 17. århundrede, men måtte opgive efter stor modstand fra den krigeriske lokalbefolkning. Øen kom delvist under fransk kontrol i 1642, og det franske kreolsprog er stadig meget udbredt på øen. Øens strategiske placering betød, at Frankrig og Storbritannien kæmpede om kontrollen over øen indtil 1814. Mellem 1642 og 1814 byttede Frankrig og Storbritannien kontrol over øen 14 gange.

Konflikterne mellem de europæiske magter førte til drab på den oprindelige befolkning. Nutidens indbyggere er hovedsageligt efterkommere af afrikanske slaver, der blev bragt til øen som arbejdskraft. Fra 1814 til 1962 var øen kontrolleret af Storbritannien. I 1967 fik Saint Lucia internt selvstyre inden for det britiske Commonwealth, før det blev helt uafhængigt i 1979.

Samfund og politik

Saint Lucia er et parlamentarisk demokrati. Landet er medlem af Commonwealth of Nations og har beholdt den britiske monark som statsoverhoved. Den udøvende magt ligger hos regeringen, der ledes af premierministeren. Parlamentet består af et underhus (House of Commons) og et overhus (Senate). Premierministeren og regeringen har base i House of Assembly. Forsamlingshuset består af 17 valgte repræsentanter, mens senatet består af 11 valgte repræsentanter. Siden 1979 har den politiske magt i landet skiftet mellem det konservative United Labour Party (UWP) og det venstre-liberale Saint Lucia Labour Party (SLP).

Landet har en veludviklet sundhedssektor med god adgang til hospitaler og læger. Men velfærdssystemet har store fejl og mangler. Velfærdsydelser som pension, sygesikring og børnebidrag dækker stort set kun dem, der er officielt ansat i en virksomhed. Vold mod kvinder og børn er et vedvarende problem. Saint Lucia er også et land med særligt strenge love mod seksuelle minoriteter, og homoseksualitet kan straffes, selvom det sker meget sjældent.

Økonomi og handel

Bananer erstattede sukker som den vigtigste eksportindustri i 1960'erne. Øget konkurrence og faldende priser gjorde industrien mindre rentabel i 1990'erne. Siden 1990'erne har turismen taget over som den vigtigste industri, og den forventes at fortsætte med at vokse i fremtiden. Der har dog været flere perioder med økonomiske problemer, da antallet af turister varierer alt efter udsvingene i den globale økonomi. I dag står servicesektoren for fire femtedele af landets bruttonationalprodukt. Alene turistindustrien står for omkring halvdelen af bruttonationalproduktet og beskæftiger mere end halvdelen af den arbejdende befolkning.

Landet kæmper med store forskelle mellem rig og fattig. Arbejdsløsheden er høj, og størstedelen af de fattigste bor på landet, hvor de dyrker jorden til eget forbrug. Det betyder, at denne del af befolkningen ikke er dækket af velfærdssystemet, da de ikke officielt er ansat i en virksomhed. Over 35 procent af befolkningen lever i absolut fattigdom. Saint Lucia er medlem af den regionale samarbejdsorganisation CARICOM (Caribbean Community and Common Market). Målet med organisationen er at skabe et fælles økonomisk marked i Caribien, og at regionen skal have lige toldsatser og fri bevægelighed for kapital og arbejdskraft.

Kort over Sankt Lucia