Saint Kitts og Nevis

Sidst opdateret: 03.02.2022

Landet består af Saint Kitts og Nevis-øerne – to frodige og bjergrige vulkanøer i Caribien. Det er det mindste land på den vestlige halvkugle målt på areal og befolkning, og mere end tre fjerdedele af dets indbyggere bor på Saint Kitts. Vidste du, at landet har nogle af verdens bedste mangoer, og de har mindst 44 forskellige typer? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Saint Kitts og Nevis.

Foto: Unsplash/Mark S

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Basseterre
Etniske grupper: Afrikansk oprindelse 92,5 %, blandet 3 %, europæisk oprindelse 2,1 %, indisk 1,5 %, andet/uspecificeret 0,9 % (2001)
Sprog: Engelsk (officielt)
Religion: Protestantiske 75,6 % katolikker 5,9 %, hinduer 1,8 %, Jehovas Vidner 1,4 %, Rastafari 1,3 %, andre/uspecificerede 5,1 %, ingen 8,8 % (2011)
Befolkningstal: 47 755 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki
Valuta: Østcaribisk dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 34 052 PPP$
Nationaldag: 19. september

Geografi

Landet består af de vulkanske øer Saint Kitts (også kendt som Saint Christopher) og Nevis i øgruppen "Små Antiller". Naturen er præget af bjerge, som er dækket af tropisk regnskov. Mount Liamuiga på Saint Kitts er landets højeste bjerg på 1156 meter over havets overflade. Flere vandløb løber ned fra bjergene gennem frugtbare dale. Saint Kitts har sandstrande langs nord- og vestkysten, mens sydkysten består af sumpe og mangroveskove. Nevis er omgivet af koralrev og har hvide sandstrande langs hele kysten. Over 80 procent af befolkningen bor på Saint Kitts. De fleste bor i de fladere kystområder, mens bjergsiderne er næsten ubeboede. Klimaet er tropisk varmt og fugtigt hele året rundt. De tørreste måneder er fra januar til april, mens den vådeste periode er fra maj til december.

Vejrmæssigt er Saint Kitts og Nevis meget udsat for store tropiske orkaner i perioden august til oktober. De største miljømæssige udfordringer er knyttet til skovrydning af store områder og fældning af den oprindelige regnskov. Skovrydning har ført til jorderosion og dårligere jordkvalitet. Udvaskning af den eroderede jord har også ført til, at korallerne langs kysten er truet.

Historie

Saint Kitts og Nevis har været beboet i over 5.000 år. Omkring år 1000 fvt. fredelige folk med landbrugskendskab kom til øerne. I det 14. århundrede blev bondesamfundene fordrevet af krigeriske Kalinago-folk. I 1493 kom Columbus til øerne som den første europæer. De første europæiske bosættere var franske huguenot-flygtninge (religiøse flygtninge).

Øerne blev hovedsageligt brugt til sukkerplantager, hvor afrikanske slaver blev hentet ind som arbejdskraft.

Ud over det 17. århundrede opstod en kamp mellem Frankrig, Spanien og England om kontrol over øerne. Konflikterne fortsatte indtil 1713, hvor Saint Kitts blev en britisk koloni. Under konflikten mellem de europæiske magter blev de fleste af de oprindelige folk dræbt.

Øerne var kontrolleret af Storbritannien indtil 1967. Siden blev Saint Kitts og Nevis, inklusive naboøen Anguilla, en fri associeret stat under den britiske trone. Øerne havde meget internt selvstyre, men udenrigspolitik og forsvar blev kontrolleret af Storbritannien. I 1980 kom Anguilla direkte under britisk kontrol. Efter en længere forhandlingsproces blev Saint Kitts og Nevis fuldstændig uafhængige i 1983. Efter uafhængigheden har øen Nevis flere gange forsøgt at bryde ud for at blive et selvstændigt land.

Samfund og politik

Saint Kitts og Nevis er en parlamentarisk demokratisk føderal stat. Landet er en del af Commonwealth of Nations, og har beholdt den britiske monark som statsoverhoved. Den udøvende magt ligger hos regeringen ledet af premierministeren. Premierministeren og regeringen vælges af nationalforsamlingen, som består af 11 valgte repræsentanter, samt tre udpeget af generalguvernøren (den britiske monarks repræsentant).

Landets politik er præget af den udbredte narkotikahandel og narkotikarelateret vold i landet. Øerne ligger centralt i en smuglerrute for stoffer fra Syd- til Nordamerika. Landet har et af verdens højeste antal mord pr. indbygger. Saint Kitts og Nevis har også modtaget en del international kritik for at tillade udlændinge at købe statsborgerskab i bytte for investeringer. Lande som USA og Canada mener, at dette gør østaten til et fristed for kriminelle på flugt.

Sammenlignet med andre lande i regionen har indbyggerne en forholdsvis god levestandard. Sundhedssektoren er veludviklet, og der er god adgang til akuthjælp og sygehuse. Næsten alle har adgang til rent ferskvand. Velfærdssystemet har dog flere mangler. Ydelser som pension, børnebidrag og sygeforsikring er kun tilgængelige for dem, der er officielt ansat i en virksomhed.

Økonomi og handel

Saint Kitts og Nevis er en stærkt forgældet nation og er afhængig af international bistand. Turisme er den vigtigste industri, og udgør en stor del af bruttonationalproduktet. Industri tegner sig for næsten en fjerdedel af bruttonationalproduktet. Sukkerprodukter som råsukker, ethanol og rom er store her. Produktionen af ​​elektronik, bomuld, maskiner og sko er også vigtige industrier. Landet har et stort handelsunderskud. Saint Kitts og Nevis er en del af den regionale samarbejdsorganisation CARICOM (Caribbean Community and Common Market). Formålet med organisationen er at skabe et fælles økonomisk marked i Caribien, og at regionen skal have lige toldsatser, fri strøm af kapital og arbejdskraft.

Befolkningen er præget af store uligheder mellem de fattige og de rige. De, der bor på landet, lever hovedsageligt af landbrug til eget forbrug. Det betyder, at de ikke er omfattet af det offentlige velfærdssystem. Blandt denne del af befolkningen er uddannelsesniveauet også lavere. Manglen på arbejdsmuligheder og adgang til velfærd på landet har ført til øget urbanisering i og omkring byerne, og en stor udvandring til udlandet.

Kort over Saint Kitts og Nevis