Portugal

Sidst opdateret: 28.10.2021

Portugal er en republik i Europa. Landet ligger ved Atlanterhavet og grænser op til Spanien mod nord og øst. Vidste du, at Portugal er en af Europas ældste nationer? Landets grænser blev defineret i år 1139. Her er alt hvad du bør vide om Portugal.

Foto: Unsplash/Diego Gennaro

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Lissabon
Etniske grupper: Portugisere, efterkommere af portugisiske kolonier i Afrika (under 100.000 personer), østeuropæere
Sprog: Portugisisk (officielt), mirandesisk (officielt men kun brugt i nogle områder)
Religion: Katolikker 81%, andre kristne 3,3%, andre 0,6%, ingen 6,8%, uspecificerede 8,3% (2011)
Befolkningstal: 10 247 605 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 92 226 km²
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 41 452 PPP$
Nationaldag: 10. juni

Geografi

Portugal ligger ved Atlanterhavet og geografisk opdelt i to af Tejo-floden. Der er bjergkæder og kuperet terræn i nord og bakker og sletter i syd. Tejofloden flyder fra Spanien i øst og ind i hovedstaden Lissabon i den vestlige del af landet. Den højeste top er i Serra da Estrela-bjergkæden, der når 1993 m over havets overflade. Portugal har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og fugtige, koldere vintre. Landet har nogle af de højeste gennemsnitstemperaturer i Europa i de sydlige kystområder, mens det i de nordlige bjergområder kan være nede på minus ti grader om vinteren.

De største miljømæssige udfordringer i Portugal er forurening af vand og luft fra industrialiseringen. Oprydning og oprensning af forurenede områder har været tidskrævende for landet. Tørke og vandmangel er et problem langs Algarvekysten og i det indre af landet.

Historie

Keltiske stammer bosatte sig i Portugal omkring 500 fvt. Området blev yderligere indarbejdet i Romerriget ca. 200 fvt. Efter Romerrigets fald blev landet undertvunget af svenskerne og vestgoterne indtil begyndelsen af 700-tallet, da araberne besatte den iberiske halvø. Arabisk styre varede indtil 1128, da Portugal kronede sin første konge.

I løbet af de næste århundreder voksede Portugal til et af Europas rigeste lande, en verdensleder inden for videnskab og skibsfart. Portugisiske søfarende etablerede kolonier og handelsstationer i fjerntliggende hjørner af verden og bragte enorm rigdom hjem. I midten af 1500-tallet regerede landet et af verdens største imperier. Recessionen begyndte i 1580, da Spanien invaderede Portugal, og i løbet af de næste par år blev portugisiske kolonier erobret. Efter at have genvundet uafhængighed i 1668 fortsatte landet med at miste kolonier.

Gennem 1800-tallet var Portugal præget af politisk uro, kup og økonomisk recession. Protester og optøjer førte til monarkiets nedbrydning i 1910. Uroen fortsatte, da republikken blev proklameret, og efter et militærkup i 1926 trådte landet ind i et diktatur, der varede indtil revolutionen i 1975. Samtidig med at demokratiet blev indført, mistede landet sine sidste kolonier i Afrika. Siden da er Portugal blevet stabilt gennem stærk integration i Europa, samarbejde og et velfungerende demokrati.

Samfund og politik

Portugal har et semipræsidentielt system. Dette er et politisk system bestående af både præsident og premierminister. Præsidenten er statsoverhoved, og premierministeren er regeringschef. Premierministeren er ansvarlig for både præsidenten og parlamentet. De socialistiske og socialdemokratiske partier dominerer politikken i landet. På trods af sit navn er Socialdemokratiet i dag et borgerligt parti.

Landets politik er stærkt påvirket af eftervirkningerne af finanskrisen i 2008. Arbejdsløsheden steg, hvilket har lagt pres på staten og den offentlige sektor. De sociale omvæltninger førte til fattigdom blandt store dele af befolkningen, ude af stand til at tilbagebetale gæld eller lån. Offentlige tjenester som sundhed, ældrepleje og uddannelse måtte også ty til store nedskæringer, hvilket øgede offentlighedens utilfredshed.

Portugal har nogle af verdens mest liberale narkotikalove. Siden 2001 er stofbrug blevet afkriminaliseret og fokuserer i stedet på rehabilitering, pleje og forebyggende foranstaltninger. Landet har også gode rettigheder for seksuelle minoriteter. Siden 2010 kan par af samme køn indgå ægteskab. Portugal kæmper imidlertid for at opnå ligestilling mellem kønnene i samfundet. Kvinder er underrepræsenteret på arbejdsmarkedet og tjener i gennemsnit mindre end mænd.

Økonomi og handel

Siden diktaturet sluttede i 1970'erne, har Portugals økonomi gennemgået en moderniseringsproces, hvor landbruget er faldet kraftigt til fordel for voksende handels- og serviceindustrier. På trods af dette er landet stadig et af de mindst konkurrencedygtige i EU. Portugal har store havområder og arbejder tæt sammen med EU om forvaltningen af landets maritime økonomiske zone. Portugals største handelspartnere er Spanien, Frankrig og Tyskland. De vigtigste varer inden for eksporten er portvin, korkpropper, sardiner, tekstiler og sko. Råolie, naturgas, kemikalier og maskiner er vigtige varer i forbindelse med import.

Portugal var et af de lande i euroområdet, der blev hårdest ramt af finanskrisen i 2008. I 2011 måtte landet optage betydelige lån fra Den Internationale Valutafond, EU og Den Europæiske Centralbank. Nedskæringerne var upopulære blandt befolkningen, men bidrog til at forhindre landets økonomi i at kollapse. Siden 2014 er arbejdsløsheden faldet, budgetunderskuddet er blevet mindre, og den offentlige gæld er faldet. De sociale og økonomiske uligheder er imidlertid steget. Der er store forskelle mellem den rige sydlige region og den fattigere nordlige region.

Kort over Portugal