Panama

Sidst opdateret: 20.04.2022

Panama er en republik i Mellemamerika. Landet er berømt for Panamakanalen, som gør det muligt for skibe at sejle mellem Stillehavet og Atlanterhavet på mindre end et døgn. Vidste du, at hovedstaden, Panama City, er den eneste hovedstad, der har en regnskov inden for sine bygrænser? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Panama.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Panama City
Etniske grupper: Mestizo (blandet europæisk og indfødte) 65%, indfødte 12,3% (Ngabe 7,6%, Kuna 2,4%, Embera 0,9%, Bugle 0,8%, andet 0,4%, uspecificeret 0, 2%), afrikansk oprindelse 9,2% Blandet afrikansk og europæisk oprindelse 6,8 %, europæisk oprindelse 6,7 % (2010)
Sprog: Spansk (officiel), indfødt, panamansk engelsk kreolsk, engelsk, kinesisk (Yue og Hakka), arabisk, fransk-kreolsk, andet (jiddisch, hebraisk, koreansk og koreansk)
Religion: Romersk-katolske 48,6 %, evangeliske 30,2 %, andre 4,7 %, agnostikere 0,2 %, ateister 0,2 %, ingen 12,3 %, uspecificeret 3,7 % (2018)
Befolkningstal: 4 468 087 (2023)
Styreform: Parlamentarisk demokrati
Areal: 75 420 km2
Valuta: Panamansk balboa
Bruttonationalindkomst per indbygger: 39 280 PPP$
Nationaldag: 3. november

Geografi

Panama ligger i overgangen mellem Nord- og Sydamerika og forbinder disse to kontinenter sammen. Det er et såkaldt transkontinentalt land, da det strækker sig over flere kontinenter. Landskabet er præget af jungle langs kysterne og bjergkæder i øst og vest. I de tørre områder er der savanner. Klimaet er tropisk, med høj luftfugtighed og høje temperaturer året rundt. Langs stillehavskysten er temperaturerne noget lavere. Næsten al nedbør falder i regntiden fra maj til december.

Panama kæmper med flere miljømæssige udfordringer relateret til skovrydning og landbrug. Skovrydning har ført til ørkendannelse i de tørre områder, tab af dyrelivshabitater og ødelæggelse af vådområder. Desuden har fældningen af ​​regnskoven fået jord og mudder til at blive skyllet væk af regn og blæst. Det har ført til, at Panamakanalen er blevet lukket igen, og at havområderne har høje niveauer af pesticider, kunstgødning og forurening fra den bortvaskede jord. Sprøjtemidler og gødning fra landbruget har også ført til en del forurening i floder, vandløb og drikkevand.

Historie

Panamas placering mellem Nord- og Sydamerika har gjort det til et vigtigt transitland for forskellige folkeslag og civilisationer. Spanierne krydsede den smalle tunge, der adskiller Atlanterhavet fra Stillehavet i begyndelsen af ​​det 16. århundrede som de første europæere. På dette tidspunkt var området tyndt befolket. Det strategisk vigtige krydsningspunkt mellem verdenshavene gjorde området til centrum for det spanske imperium i Mellemamerika i over 300 år. De fleste af de oprindelige indbyggere blev udryddet efter europæernes ankomst, hovedsageligt på grund af slaveri og nyindførte sygdomme. I 1821 blev Panama indlemmet i Republikken Stor-Colombia, før det opnåede uafhængighed i 1903.

Fra 1870'erne og frem blev der gentagne forsøg på at bygge en kanal til skibstrafik fra Atlanterhavet til Stillehavet gennem Panama. Landets tætte regnskove og sumpe betød, at tropiske sygdomme som malaria krævede titusindvis af arbejderes liv. Først i 1914, da USA købte jorden mellem havene, blev kanalen realiseret. Siden da har landet kæmpet med ustabile politiske forhold. Mellem 1968 og 1989 blev Panama styret af forskellige militærdiktaturer. USA invaderede landet i 1989 og væltede den siddende diktator, Manuel Noriega. FN's Generalforsamling var klar over, at invasionen var et klart brud på international lov. USA har haft stor indflydelse på panamansk politik siden uafhængigheden og ejede og kontrollerede Panamakanalen indtil 1999.

Samfund og politik

Panama er en republik og et parlamentarisk demokrati. Præsidenten er både statsoverhoved og regeringschef og vælges hvert femte år. Nationalforsamlingen (parlamentet) vælges også for fem år fra lokale distrikter. Landet kæmper med udbredt korruption, som har ført til udbredt foragt for politikere. Militæret har historisk set haft en meget stærk rolle i samfundet og politik, og præsidenten er stadig afhængig af militær støtte for at kunne regere.

De vigtigste politiske spørgsmål er relateret til korruption og landets ry som et skattely, hvilket betyder, at det tilbyder lave skatter og lidt regulering for udenlandske virksomheder og enkeltpersoner. Trods ønsket om at reducere korruption er problemet stadig udbredt. Landets ry som skattely er også bevaret trods politiske bestræbelser på at stramme reglerne i den finansielle sektor.

Samfundet er præget af store uligheder mellem rige og fattige. Velfærdsydelser som sygesikring og pension gælder hovedsageligt for dem, der er officielt ansat, hvilket betyder, at næsten hver tredje panamaniere ikke er dækket. Sundhedssystemet er veludviklet i de større byer, men har store mangler på landet. Vold i hjemmet mod kvinder og sexhandel er almindelige forbrydelser, der sjældent retsforfølges.

Økonomi og handel

Panama har lidt industri, og omkring 80 procent af landets indkomst kommer fra serviceindustrien. Størstedelen af ​​indkomsten kommer fra industrier relateret til Panamakanalen, såsom vejafgifter for gennemkørsel, passagerskatter, godstransport, hoteller og forsyninger til skibe. Liberal etablering og skatteordninger har givet landet en betydelig international bank- og forsikringsvirksomhed. Af denne grund har mange udenlandske virksomheder deres hovedkvarter i Panama, hvilket har givet landet et ry som et skattely. Omkring hver femte panamanier arbejder i landbruget, hvor produktionen er lille, og indkomsterne er små. Der dyrkes hovedsageligt bananer, som også udgør omkring en tredjedel af eksporten. Landet har et stort handelsunderskud (de importerer mere end de eksporterer).

Trods omfattende sociale reformer i de seneste årtier lever mere end 15 procent af befolkningen under den nationale fattigdomsgrænse. Indkomsten pr. indbygger er højere end mange andre lande i regionen, men forskellen mellem rig og fattig er blandt de største i verden. Fattigdom er mest udbredt på landet, hvor den oprindelige befolkning udgør flertallet, og blandt befolkningen, der er efterkommere af slaver fra Afrika. Panama var et af de lande med den stærkeste økonomiske vækst i Latinamerika og Caribien før corona-pandemien indtraf, men pandemien har hæmmet den økonomiske udvikling og ført til en stigning i fattigdommen i landet.

Kort over Panama