Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Wien
Etniske grupper: Østrigsk 80,8 %, tysk 2,6 %, Bosnisk-Hercegovina 1,9 %, Tyrkisk 1,8 %, Serbisk 1,6%, Rumænsk 1,3%, andre 10% (2018)
Sprog: Tysk (officielt, landsdækkende) 88,6 %, tyrkisk 2,3 %, serbisk 2,2 %, kroatisk (officielt i Burgenland) 1,6%, andre (herunder slovensk, officielt i Kärnten, og ungarsk, officielt i Burgenland) 5.3 % (2001)
Religion: Katolske 57 %, ortodokse 8,7 %, muslimer 7,9%, protestanter 3,3%, andre 23,1% (2018)
Befolkningstal: 8 958 860 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 83 879 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 67 936 PPP$
Nationaldag: 26. oktober

Geografi

Østrig er et indlandsstat i Centraleuropa. Landskabet kan opdeles i tre dele. Alperne bjergkæde karakteriserer landets vestlige og centrale områder. I nord ligger det bøhmiske massiv, der består af bakker og skovlandskaber. I øst er landskabet præget af lavland og stepper. Donau, Europas næstlængste flod, løber fra vest til øst i den nordøstlige del af landet. Floden bruges til vandkraft og er en vigtig vandvej for handel. Klimaet varierer alt efter landskabet. I Alperne falder meget nedbør, som om vinteren falder som sne. Temperaturen varierer meget fra højde. I Nord og øst er klimaet kontinentalt med varme somre og kolde vintre. Der er relativt lidt nedbør her. I syd er klimaet præget af Middelhavets nærhed. Her er somrene varmere end resten af landet, og vintrene er mildere.

De største miljømæssige udfordringer i Østrig er menneskeskabte. Emissioner fra industrien, pesticider fra landbruget og den stigende vejtrafik har ført til sur regn. Landet har længe arbejdet på at reducere emissionerne, men i dag har syreregn ødelagt 25 procent af landets skovområder. Forurening af landets store floder er et andet stort problem.

Historie

Østrig har været beboet af forskellige etniske grupper i tusinder af år. Fra år 15 F. kr. området blev en del af Romerriget. I år 962 blev Østrig oprettet som en grænsestat i Det Hellige Romerske Rige. Staten blev en barriere for de magtfulde tyrkiske folk i øst. I 1276 kom Habsburgerne til magten. Habsburgerne blev et af de mest magtfulde dynastier i Europa, og i 1526 blev Habsburgerne, den bøhmiske (vestlige tjekkiske) og den ungarske kongelige magt forenet gennem ægteskab. Efter mange år som Europas mest magtfulde Kongerige fik flere store krige Østrig til at miste store arealer. I 1867 blev Ungarn og Østrig forenet i et dobbelt monarki, hvor begge lande skulle være lige. Mordet på den østrig-ungarske arving i 1914 udløste første verdenskrig.

Under begge verdenskrige var Østrig på tysk side. Som et resultat af nederlaget i første verdenskrig mistede Østrig magten over Ungarn. Efter tabet i Anden Verdenskrig blev Østrig opdelt i fire besættelsesområder kontrolleret af USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. Besættelsen varede indtil 1955, da Østrig lovede at forblive udenrigspolitisk neutral i fremtiden. Østrig blev medlem af Den Europæiske Union i 1995.

Økologiske fodaftryk

9 9 9 6

3,6

jordkloder i Østrig

Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Østrig ville vi have behov for 3,6 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

Samfund og politik

Østrig er en føderal republik bestående af ni stater. Hver stat har sit eget parlament og regering og ledes af et statsoverhoved. Østrigs statsoverhoved er en præsident, der hovedsagelig har en ceremoniel rolle. Landets udøvende magt ligger hos en forbundskansler, der er regeringschef. Parlamentet består af to kamre: Nationalrådet og Forbundsrådet. Det Nationale Råd vælges direkte af folket, og Forbundsrådet vælges fra delstatsparlamenterne. Valgretsalderen i landet er 16.

Østrig har været medlem af De Forenede Nationer siden 1955 og Den Europæiske Union siden 1995. Landet er neutralt og bidrager til FN ' s fredsbevarende organisationer.

Indvandring og håndtering af flygtninge er et vigtigt politisk spørgsmål i Østrig. Landet har længe haft et stærkt ultra-konservativt anti-immigrations-og anti-EU-parti. Da flygtningestrømmen til Europa steg i 2015, fik partiet stor støtte. Siden da har frygten for høj indvandring spredt sig til andre parter i landet. I dag, Østrig har en af de strengeste regler indvandring i Europa, og dens politik er præget af konservative holdninger. Østrig er et af flere EU-lande, der talte for en skarp stramning af EU ' s grænsepolitik.

Østrig har et veludviklet velfærdssystem med sygdom, alderdom og arbejdsløshedsforsikring. Levestandarden er høj, og arbejdsløsheden er lav. Kvinder er lig med mænd i loven. Seksuelle minoriteter har gode rettigheder, og siden 2013 har par af samme køn ret til at adoptere.

Menneskelig udvikling

18

19 / 169

HDI-index for menneskelig udvikling i Østrig

Østrig er nummer 19 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Økonomi og handel

Østrig har en veludviklet markedsøkonomi og en uddannet befolkning. Landets økonomi er stort set privatiseret, og der er få virksomheder, der ejes af staten. Befolkningen har tidligere været nødt til at betale mange skatter, men dette har ændret sig siden år 2000. Eksport spiller en vigtig rolle i landets økonomi. Det gør servicesektoren også-især turismen.

Landet er et af de største turistmål i Europa med over 20 millioner besøgende om året. Økonomien er tæt knyttet til Den Europæiske Union, og især Tyskland, som er landets vigtigste handelspartner. Østrig har fået meget ud af, at mange østeuropæiske lande blev medlem af EU i 2000 ' erne, og østrigske virksomheder har flyttet fabrikker til og købt aktier i flere østeuropæiske EU-lande.

Omkring 43% af Østrigs areal er landbrug. I de lavere områder dyrkes majs, sukkerroer, kartofler, majs og druer. Østrig er blandt Europas største producenter af økologisk landbrug. På trods af en veludviklet industri, en omfattende landbrugsproduktion og stor eksport har landet et handelsunderskud (de importerer mere end de eksporterer). Turismen kompenserer imidlertid for handelsunderskuddet, og statens økonomi har haft en god kontinuerlig vækst i årtier.

Statistik

Her finder du værdierne for Østrig på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

8 958 960

mennesker i Østrig

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 5

1,5

børn per kvinde i Østrig

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4

4

børn der dør per 1000 levendefødte i Østrig

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

17

67 936

BNP per indbygger i PPP-dollar i Østrig

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

18

19 / 169

HDI-index for menneskelig udvikling i Østrig

Østrig er nummer 19 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

9 9 9 6

3,6

jordkloder i Østrig

Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Østrig ville vi have behov for 3,6 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 10 10 10 10 10 6

6,63

ton CO2-udslip per person i Østrig

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,053

GII-index i Østrig

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

10 10 10 10 10 10 10 10 10 9

9,9

har adgang til rent vand i Østrig

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

10 10 10 10 10 10 10 10 10 5

9,5

af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Østrig

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

13

er forventet antal år i skolen i Østrig

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Østrig