Østrig

Sidst opdateret: 02.02.2023

Østrig ligger midt i Europa. Det har spillet en central rolle i Europas historie. Østrig er et populært turistmål og tiltrækker både skiløbere til Alperne og kulturentusiaster til Vienna. Her finder du alt hvad du behøver at vide om Australien.

Foto: Unsplash/Anna Rosar

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Wien
Etniske grupper: Østrigsk 80,8 %, tysk 2,6 %, Bosnisk-Hercegovina 1,9 %, Tyrkisk 1,8 %, Serbisk 1,6%, Rumænsk 1,3%, andre 10% (2018)
Sprog: Tysk (officielt, landsdækkende) 88,6 %, tyrkisk 2,3 %, serbisk 2,2 %, kroatisk (officielt i Burgenland) 1,6%, andre (herunder slovensk, officielt i Kärnten, og ungarsk, officielt i Burgenland) 5.3 % (2001)
Religion: Katolske 57 %, ortodokse 8,7 %, muslimer 7,9%, protestanter 3,3%, andre 23,1% (2018)
Befolkningstal: 8 958 860 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 83 879 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 67 936 PPP$
Nationaldag: 26. oktober

Geografi

Østrig er et indlandsstat i Centraleuropa. Landskabet kan opdeles i tre dele. Alperne bjergkæde karakteriserer landets vestlige og centrale områder. I nord ligger det bøhmiske massiv, der består af bakker og skovlandskaber. I øst er landskabet præget af lavland og stepper. Donau, Europas næstlængste flod, løber fra vest til øst i den nordøstlige del af landet. Floden bruges til vandkraft og er en vigtig vandvej for handel. Klimaet varierer alt efter landskabet. I Alperne falder meget nedbør, som om vinteren falder som sne. Temperaturen varierer meget fra højde. I Nord og øst er klimaet kontinentalt med varme somre og kolde vintre. Der er relativt lidt nedbør her. I syd er klimaet præget af Middelhavets nærhed. Her er somrene varmere end resten af landet, og vintrene er mildere.

De største miljømæssige udfordringer i Østrig er menneskeskabte. Emissioner fra industrien, pesticider fra landbruget og den stigende vejtrafik har ført til sur regn. Landet har længe arbejdet på at reducere emissionerne, men i dag har syreregn ødelagt 25 procent af landets skovområder. Forurening af landets store floder er et andet stort problem.

Historie

Østrig har været beboet af forskellige etniske grupper i tusinder af år. Fra år 15 F. kr. området blev en del af Romerriget. I år 962 blev Østrig oprettet som en grænsestat i Det Hellige Romerske Rige. Staten blev en barriere for de magtfulde tyrkiske folk i øst. I 1276 kom Habsburgerne til magten. Habsburgerne blev et af de mest magtfulde dynastier i Europa, og i 1526 blev Habsburgerne, den bøhmiske (vestlige tjekkiske) og den ungarske kongelige magt forenet gennem ægteskab. Efter mange år som Europas mest magtfulde Kongerige fik flere store krige Østrig til at miste store arealer. I 1867 blev Ungarn og Østrig forenet i et dobbelt monarki, hvor begge lande skulle være lige. Mordet på den østrig-ungarske arving i 1914 udløste første verdenskrig.

Under begge verdenskrige var Østrig på tysk side. Som et resultat af nederlaget i første verdenskrig mistede Østrig magten over Ungarn. Efter tabet i Anden Verdenskrig blev Østrig opdelt i fire besættelsesområder kontrolleret af USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. Besættelsen varede indtil 1955, da Østrig lovede at forblive udenrigspolitisk neutral i fremtiden. Østrig blev medlem af Den Europæiske Union i 1995.

Samfund og politik

Østrig er en føderal republik bestående af ni stater. Hver stat har sit eget parlament og regering og ledes af et statsoverhoved. Østrigs statsoverhoved er en præsident, der hovedsagelig har en ceremoniel rolle. Landets udøvende magt ligger hos en forbundskansler, der er regeringschef. Parlamentet består af to kamre: Nationalrådet og Forbundsrådet. Det Nationale Råd vælges direkte af folket, og Forbundsrådet vælges fra delstatsparlamenterne. Valgretsalderen i landet er 16.

Østrig har været medlem af De Forenede Nationer siden 1955 og Den Europæiske Union siden 1995. Landet er neutralt og bidrager til FN ' s fredsbevarende organisationer.

Indvandring og håndtering af flygtninge er et vigtigt politisk spørgsmål i Østrig. Landet har længe haft et stærkt ultra-konservativt anti-immigrations-og anti-EU-parti. Da flygtningestrømmen til Europa steg i 2015, fik partiet stor støtte. Siden da har frygten for høj indvandring spredt sig til andre parter i landet. I dag, Østrig har en af de strengeste regler indvandring i Europa, og dens politik er præget af konservative holdninger. Østrig er et af flere EU-lande, der talte for en skarp stramning af EU ' s grænsepolitik.

Østrig har et veludviklet velfærdssystem med sygdom, alderdom og arbejdsløshedsforsikring. Levestandarden er høj, og arbejdsløsheden er lav. Kvinder er lig med mænd i loven. Seksuelle minoriteter har gode rettigheder, og siden 2013 har par af samme køn ret til at adoptere.

Økonomi og handel

Østrig har en veludviklet markedsøkonomi og en uddannet befolkning. Landets økonomi er stort set privatiseret, og der er få virksomheder, der ejes af staten. Befolkningen har tidligere været nødt til at betale mange skatter, men dette har ændret sig siden år 2000. Eksport spiller en vigtig rolle i landets økonomi. Det gør servicesektoren også-især turismen.

Landet er et af de største turistmål i Europa med over 20 millioner besøgende om året. Økonomien er tæt knyttet til Den Europæiske Union, og især Tyskland, som er landets vigtigste handelspartner. Østrig har fået meget ud af, at mange østeuropæiske lande blev medlem af EU i 2000 ' erne, og østrigske virksomheder har flyttet fabrikker til og købt aktier i flere østeuropæiske EU-lande.

Omkring 43% af Østrigs areal er landbrug. I de lavere områder dyrkes majs, sukkerroer, kartofler, majs og druer. Østrig er blandt Europas største producenter af økologisk landbrug. På trods af en veludviklet industri, en omfattende landbrugsproduktion og stor eksport har landet et handelsunderskud (de importerer mere end de eksporterer). Turismen kompenserer imidlertid for handelsunderskuddet, og statens økonomi har haft en god kontinuerlig vækst i årtier.

Kort over Østrig