Monaco

Sidst opdateret: 09.12.2021

Monaco er et europæisk fyrstedømme, der ligger ved Middelhavet, omgivet af Frankrig på tre sider. Monaco er verdens næstmindste land efter Vatikanstaten og verdens mindste land med en kystlinje. Vidste du, at det for de fleste mennesker kun tager 56 minutter at krydse hele landet til fods? På denne side finder du alt, hvad du har brug for at vide om Monaco.

Foto: Unsplash/Julien Lanoy

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Monaco
Etniske grupper: Monegaskere 32.1%, franskmænd 19.9%, italienere 15.3%, britere 5%, belgiere 2.3%, schweizere 2%, tyskere 1.9%, russere 1.8%, amerikanere 1.1%, hollændere 1.1%, marokkanere 1%, andre 16.6% (2016)
Sprog: Fransk(officielt), engelsk, italiensk, monegasisk
Religion: Romersk-katolske 90%, andre 10%
Befolkningstal: 36 297 (2023)
Styreform: Fyrstedømme
Areal: 2 km2
Valuta: Euro
Nationaldag: 19. november

Geografi

Monaco er verdens næstmindste land og måler kun to kvadratkilometer. Landet har en knap fem kilometer lang grænse til Frankrig og en lige så lang kystlinje mod Middelhavet. Terrænet er kuperet, og det højeste punkt ligger 162 meter over havets overflade. Kystlinjen er stejl med flere lavtliggende bugter. Med undtagelse af de anlagte parker er næsten hele området bebygget. Landet består hovedsageligt af et sammenhængende byområde opdelt i fire kvarterer. Monaco-Ville er den oprindelige gamle bydel og fungerer som landets hovedstad. La Condamine ligger ved havneområdet, Monte-Carlo ligger i den nordlige del af byen, og Fontvieille er et nyt område, der er bygget på en kunstig halvø i Middelhavet. Siden landet begyndte at skabe kunstige halvøer i Middelhavet, er området vokset med omkring 20 procent.

Monaco har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fugtige vintre. Det meste af nedbøren kommer om efteråret. Kolde vinde fra det indre af Europa kan nogle gange give frost om vinteren.

Ifølge en FN-rapport er miljøsituationen i Monaco meget god. Men fremtidige klimaforandringer er en trussel, f.eks. stigende vandstand i havene og ødelæggelse af økosystemer i Middelhavet.

Historie

I oldtiden blev landet brugt som handelscentrum af fønikerne, romerne og grækerne. Det var først i 1215, at Monaco blev grundlagt som en koloni af den italienske by Genova. Grimaldi-sekten har været ved magten siden 1297, men i perioden 1789-1814 var byen under fransk styre. Efter at have været et protektorat for Sardinien indtil 1860, blev dens selvstændighed anerkendt i en aftale mellem Frankrig og Monaco i 1861. Fyrsten af Monaco regerede som enehersker, indtil en ny forfatning blev vedtaget i 1911. Syv år senere blev der indgået en aftale om, at Monaco skulle være under Frankrigs beskyttelse og følge franske politiske, militære og økonomiske interesser.

Forfatningen fra 1962 afskaffede dødsstraffen, gav kvinder stemmeret og oprettede en højesteret for at sikre borgernes grundlæggende rettigheder. I 2002 blev det besluttet, at landet skulle forblive uafhængigt, hvis Grimaldi-familien ikke kunne producere arvinger til tronen. For at minimere risikoen for, at arvefølgen bliver brudt, blev det i 2005 besluttet, at kvinder også har ret til at arve Grimaldi-familiens fyrstetitel i landet.

Samfund og politik

Fyrsten er statsoverhoved, og fyrstestatus er arvelig. Regeringen ledes af en premierminister og er den udøvende myndighed i landet. Den lovgivende magt er delt mellem prinsen og et valgt nationalråd. Forordninger, der er godkendt af nationalrådet, sendes til regeringen til godkendelse og underskrives derefter af fyrsten. Monaco har ingen regulære partier, men kandidaterne er grupperet på lister.

Fyrstendømmet har en toldunion og andre særlige ordninger med Frankrig. Frankrig er bl.a. ansvarlig for landets forsvar. Monaco blev medlem af FN i 1993 og Europarådet i 2004.

Monacos love siger, at kvinder og mænd skal være lige. Alligevel diskrimineres kvinder i visse former. For eksempel er det sværere at arve monegaskisk statsborgerskab fra en kvinde end fra en mand. Diskrimination af seksuelle minoriteter er ikke tilladt, men landet forbyder ægteskab og adoption mellem personer af samme køn.

Økonomi og handel

Monaco er et center for finans- og bankvirksomhed på grund af gunstige skatteregler. Borgerne betaler ingen skat på indkomst og formue, og virksomheder, der er registreret i landet, har meget lave skatter. På grund af disse ordninger vælger mange velhavende personer at slå sig ned i landet. Da Monaco kun kræver lidt økonomisk gennemsigtighed fra virksomheder, der er registreret i landet, vælger mange virksomheder med en kriminel baggrund også at etablere sig der. For at komme af med sit dårlige ry som skattely og tilflugtssted for kriminelle økonomiske aktiviteter er Monaco for nylig begyndt at videregive flere økonomiske oplysninger om kriminelle organisationer og enkeltpersoner til EU.

Turisme er landets vigtigste indtægtskilde. Staten er den største ejer af Société des Bains de Mer, som driver kasinoet i Monte Carlo, restauranter og hoteller, operaen og arrangerer Monte Carlo Rally og Monacos Grand Prix. Staten og Grimaldi-familien ejer en betydelig del af landets ejendomme.

Kort over Monaco