Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Chisinau |
Etniske grupper: | Moldovere/rumænere 78.2%, ukrainere 8.4%, russere 5.8%, gagausere 4.4%, bulgarere 1.9%, andre 1.3% (2004) |
Sprog: | Moldovsk (officielt, ligner meget rumænsk), russisk, rumænsk, ukrainsk, gagausisk (en tyrkisk dialekt) og andre |
Religion: | Ortodokse kristne 93,3%, baptister 1%, andre kristne 1,2% (2004) |
Befolkningstal: | 3 435 931 (2023) |
Styreform: | Republik |
Areal: | 33 850 km² |
Valuta: | Moldovsk leu |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 15 238 PPP$ |
Nationaldag: | 27. august |
Geografi
Moldova er et lille land uden land. Landskabet består af bakkede sletter med dybe dale og mange floder og vandløb. I vest strømmer Prut-floden og i øst strømmer Dnjestr-floden. I midten af landet ligger en højderyg, hvor landets højeste punkt, Bălăneşti-bakken, ligger, kun 430 meter over havets overflade. Hovedstaden Chişinău ligger midt i landet.
Tre fjerdedele af landet har meget frugtbar jord, men i nogle områder indeholder jorden store mængder giftige stoffer, som er opstået på grund af den omfattende brug af kemiske sprøjtemidler og kunstgødning. Industrielle emissioner har også bidraget til, at floder og søer er blevet forurenet. Grundet skovrydning er jorderosion og jordskred et voksende problem i landet.
Historie
Det meste af Moldova ligger i det gamle område i Bessarabien, som gennem historien har gjort landet til en vigtig rejserute mellem Asien og Sydeuropa. Mange forskellige herskere har kontrolleret området, herunder græske og romerske, samt osmanniske og rumænske. I 1812 blev området erobret af Rusland, som beholdt magten indtil den russiske revolution. Bessarabien erklærede uafhængighed i 1917, men blev kort efter en del af Rumænien.
I begyndelsen af Anden Verdenskrig blev Rumænien tvunget til, af den såkaldte Molotov-Ribbentrop-pagt, at overgive Bessarabien til Sovjetunionen. Den nordlige og sydlige del af området blev indlemmet i den ukrainske sovjetrepublik, mens den centrale del af Bessarabien blev slået sammen med den Moldaviske Autonome Sovjetrepublik (oprettet i 1924 af Sovjetunionen). Rumænien, som var allieret med Tyskland under Anden Verdenskrig, besatte igen området i 1941. Det fik store konsekvenser for jøderne i landet. 185.000 jøder blev sendt til koncentrationslejre, kun få vendte tilbage. Sovjetunionen generobrede området i 1944.
Fra 1944 til uafhængigheden i 1990 var Moldova præget af kommunistisk styre. Da den mere liberale præsident Mikhail Gorbatjov og hans reformpolitik overtog Sovjetunionen, vovede moldoverne at protestere mod styret. I 1991 blev staten erklæret uafhængig af Sovjetunionen og fik navnet Republikken Moldova.
Økologiske fodaftryk
1,1
jordkloder i Moldova
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Moldova ville vi have behov for 1,1 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Moldova er en parlamentarisk republik, hvor den udøvende magt er delt mellem præsidenten, der er statsoverhoved, og en premierminister, der leder regeringen. Præsidenten vælges gennem et uafhængigt præsidentvalg og udnævner selv premierministeren. Regeringen tager udgangspunkt i det folkevalgte parlament.
Der er over 40 registrerede partier i landet, men kun fem af dem er repræsenteret i parlamentet. Indenrigspolitik er præget af de dybe modsætninger mellem de to pro-russiske partier og de tre pro-EU partier.
Særlige interesser og korruption er meget udbredt både i politiske institutioner og i det moldoviske samfund. I 2015 blev landet ramt af en korruptionsskandale, hvor en milliard dollars fra tre af de største banker blev underslæbt og betalt til enkeltpersoner, herunder en tidligere premierminister. Forsamlingsfrihed, pressefrihed og religionsfrihed er indskrevet i grundloven og respekteres normalt. Landet har to selvstyrende regioner, Gagauzia og Transnistrien. Transnistriens status er på den anden side stadig uklar, og lokale myndigheder anklages for at have begået menneskerettighedskrænkelser mod befolkningen.
Menneskelig udvikling
74 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Moldova
Moldova er nummer 74 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Servicesektoren tegner sig for langt over halvdelen af Moldovas bruttonationalprodukt (BNP), og landbrug og industri for cirka femten procent hver. Mange mennesker lever af det, de selv dyrker. Landet har ingen egne mineralressourcer og skal importere alt kul, olie og gas fra udlandet. Efter Sovjetunionens fald har manglen på energi hindret industrien, og Moldova forsøger at udvikle alternative energikilder for at blive mere selvforsynende.
Opløsningen af Sovjetunionen i 1991 udløste en økonomisk krise i Moldova. Landet er i øjeblikket et af de fattigste i Europa, og modtager økonomisk hjælp fra Den Internationale Valutafond (IMF), Verdensbanken, EU og USA. Den udbredte korruption i landet har også store konsekvenser for økonomien. Landets ønske om europæisk samarbejde og økonomiske reformer har ført til fremskridt i den økonomiske udvikling, med privatisering og indførelse af markedsøkonomi, men ændringerne sker langsomt. I 2012 indgik Moldova en frihandelsaftale med EU.
Statistik
Her finder du værdierne for Moldova på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Moldova
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
1,8
børn per kvinde i Moldova
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
14
børn der dør per 1000 levendefødte i Moldova
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
15 238
BNP per indbygger i PPP-dollar i Moldova
Menneskelig udvikling
74 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Moldova
Moldova er nummer 74 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
Mangler data
Klima
Økologiske fodaftryk
1,1
jordkloder i Moldova
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Moldova ville vi have behov for 1,1 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
3,27
ton CO2-udslip per person i Moldova
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,205
GII-index i Moldova
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
7,5
har adgang til rent vand i Moldova
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
8,3
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Moldova
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
12
er forventet antal år i skolen i Moldova
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
10,0
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Moldova