Litauen

Sidst opdateret: 21.09.2021

Litauen er en republik i det nordøstlige Europa ved Østersøen. Landet har knap tre millioner indbyggere. Vidste du, at floraen i Litauen ligner den østnorske? Skovene i landet er domineret af gran og fyr. Her finder du alt hvad du behøver at vide om Litauen.

Foto: Unsplash/Igor Gubaidulin

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Vilnius
Etniske grupper: Litauere 84 %, Polakker 6,6 %, Russere 5,8 %, Hviderussere 1,2 %, andre eller uspecificeret 2,3 % (2011)
Sprog: Litauisk (officielt) 82 %, Russisk 8 %, Polsk 5.6 %, andet eller uspecificeret 4.4 % (2011)
Religion: Romersk katolsk 77,2 %, Russisk ortodokse 4,1 %, andre 2,4%, ateister 6,1 %, uspecificeret 10,1% (2011)
Befolkningstal: 2 718 352 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 65 286 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 48 397 PPP$
Nationaldag: 16. februar

Geografi

Litauen er det sydligste og største af de tre baltiske lande. Landskabet består af lavland og græsarealer skåret af brede floddaler. De fleste er under 100 meter.landets højeste punkt er Aukshtasis kalnas på 295 meter over havets overflade. Kysten i vest er en enkelt lang sandstrand, mens den sydlige del af landet består af bakker og mange søer.

Litauen har et moderat indlandsklima. Langs kysten er der meget nedbør, og temperaturen varierer mindre end i de østlige dele af landet. Inde i landet er der kolde vintre og varme somre. De største miljømæssige udfordringer i Litauen er forurening af jord og grundvand. Især olieprodukter og lækager af kemikalier omkring landets militærbaser er årsager til miljømæssige udfordringer.

Historie

For omkring 4.000 år siden bosatte baltiske stammer sig omkring det sydøstlige Østersø. Folk, der boede i Litauen, havde handelsforbindelser med Middelhavsområdet allerede i Romertiden og med Skandinavien i vikingetiden. Litauen blev en forenet stat i 1200-tallet. i 1300-tallet var landet en europæisk magt, der strakte sig hele vejen fra Østersøen til Sortehavet. Litauen var et af de sidste lande i Europa, der blev kristne, dette skete efter at de indgik en union med Polen i 1386.

I 1700-tallet faldt det meste af stor-Litauen under russisk kontrol. En lille del af landet mod Østersøen faldt under preussisk (tysk) kontrol. Indtil første verdenskrig opstod der en nationalistisk bevægelse blandt den etniske litauiske befolkning, og efter krigens afslutning i 1919 blev Republikken Litauen oprettet. Efter Anden Verdenskrig blev landet besat af Sovjetunionen. Modstanden mod sovjetisk styre var stærk, og hundredtusinder af litauere blev fængslet, tortureret og deporteret til andre dele af Sovjetunionen. Litauen blev uafhængigt i 1991. Siden uafhængigheden har Litauen været plaget af politiske konflikter og skandaler. Landet har ikke desto mindre stået sammen om at styrke sit samarbejde med USA og Vesteuropa og kritisere Rusland.

Samfund og politik

Litauen er en republik, hvor præsidenten og regeringen deler magten. Mens præsidenten har meget magt over landets udenrigspolitik, har regeringen mere magt over indenrigsanliggender. Med uafhængige institutioner og frie valg står demokratiet i Litauen stærkt. Ikke desto mindre er politikken præget af korruption og konflikt.

Siden Sovjetunionens fald i 1991 har Litauen bundet sig tættere på Vesten. I 2004 blev det medlem af både Den Europæiske Union og NATO. Forbindelserne med Rusland har længe været problematiske, men er forværret siden 2014, da russerne annekterede Krimhalvøen i Ukraine.

En aldrende befolkning og udvandring af unge er en stor udfordring for Litauen. Det statslige sundhedssystem er derfor under stort pres, da landet tjener mindre penge på skat, mens befolkningen med plejebehov stiger.

Ytringsfriheden er beskyttet i forfatningen, og journalister kan kritisere regeringen uden straf. Diskrimination af kvinder er forbudt, men forekommer både i hjemmet og på arbejdspladsen. Selvom diskrimination af homoseksuelle er forbudt, ægteskab er kun lovligt mellem en mand og en kvinde.

Økonomi og handel

Litauen er et af de lande i Den Europæiske Union med den største økonomiske ulighed mellem rige og fattige. Over 20 procent af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. Landet havde en stærk voksende økonomi i 2000 ' erne indtil den globale finanskrise i 2008. Derefter blev landets økonomi hårdt ramt. Arbejdsløsheden steg kraftigt, og en stor del af befolkningen mistede deres opsparing og pensioner.

Litauen indførte euroen som valuta i 2015, og økonomien har oplevet store fremskridt i de seneste år. Ikke desto mindre udgør EU-midler en vigtig del af statsbudgettet. Landet har en mangel på kvalificeret arbejdskraft på grund af den store udvandring til andre EU-lande. Siden 1990 har mere end en halv million mennesker forladt landet.

Den vigtigste industri i Litauen er servicesektoren. Denne industri beskæftiger flest mennesker og udgør størstedelen af landets bruttonationalprodukt. Andre vigtige industrier er landbrug og fremstilling. Landets vigtigste eksportvarer er tekstiler, kemikalier og brændstoffer. De vigtigste importvarer er olie-og gasprodukter, maskiner og kemikalier.

Kort over Litauen