Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Vilnius |
Etniske grupper: | Litauere 84 %, Polakker 6,6 %, Russere 5,8 %, Hviderussere 1,2 %, andre eller uspecificeret 2,3 % (2011) |
Sprog: | Litauisk (officielt) 82 %, Russisk 8 %, Polsk 5.6 %, andet eller uspecificeret 4.4 % (2011) |
Religion: | Romersk katolsk 77,2 %, Russisk ortodokse 4,1 %, andre 2,4%, ateister 6,1 %, uspecificeret 10,1% (2011) |
Befolkningstal: | 2 718 352 (2023) |
Styreform: | Republik |
Areal: | 65 286 km2 |
Valuta: | Euro |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 48 397 PPP$ |
Nationaldag: | 16. februar |
Geografi
Litauen er det sydligste og største af de tre baltiske lande. Landskabet består af lavland og græsarealer skåret af brede floddaler. De fleste er under 100 meter.landets højeste punkt er Aukshtasis kalnas på 295 meter over havets overflade. Kysten i vest er en enkelt lang sandstrand, mens den sydlige del af landet består af bakker og mange søer.
Litauen har et moderat indlandsklima. Langs kysten er der meget nedbør, og temperaturen varierer mindre end i de østlige dele af landet. Inde i landet er der kolde vintre og varme somre. De største miljømæssige udfordringer i Litauen er forurening af jord og grundvand. Især olieprodukter og lækager af kemikalier omkring landets militærbaser er årsager til miljømæssige udfordringer.
Historie
For omkring 4.000 år siden bosatte baltiske stammer sig omkring det sydøstlige Østersø. Folk, der boede i Litauen, havde handelsforbindelser med Middelhavsområdet allerede i Romertiden og med Skandinavien i vikingetiden. Litauen blev en forenet stat i 1200-tallet. i 1300-tallet var landet en europæisk magt, der strakte sig hele vejen fra Østersøen til Sortehavet. Litauen var et af de sidste lande i Europa, der blev kristne, dette skete efter at de indgik en union med Polen i 1386.
I 1700-tallet faldt det meste af stor-Litauen under russisk kontrol. En lille del af landet mod Østersøen faldt under preussisk (tysk) kontrol. Indtil første verdenskrig opstod der en nationalistisk bevægelse blandt den etniske litauiske befolkning, og efter krigens afslutning i 1919 blev Republikken Litauen oprettet. Efter Anden Verdenskrig blev landet besat af Sovjetunionen. Modstanden mod sovjetisk styre var stærk, og hundredtusinder af litauere blev fængslet, tortureret og deporteret til andre dele af Sovjetunionen. Litauen blev uafhængigt i 1991. Siden uafhængigheden har Litauen været plaget af politiske konflikter og skandaler. Landet har ikke desto mindre stået sammen om at styrke sit samarbejde med USA og Vesteuropa og kritisere Rusland.
Økologiske fodaftryk
3,6
jordkloder i Litauen
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Litauen ville vi have behov for 3,6 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Litauen er en republik, hvor præsidenten og regeringen deler magten. Mens præsidenten har meget magt over landets udenrigspolitik, har regeringen mere magt over indenrigsanliggender. Med uafhængige institutioner og frie valg står demokratiet i Litauen stærkt. Ikke desto mindre er politikken præget af korruption og konflikt.
Siden Sovjetunionens fald i 1991 har Litauen bundet sig tættere på Vesten. I 2004 blev det medlem af både Den Europæiske Union og NATO. Forbindelserne med Rusland har længe været problematiske, men er forværret siden 2014, da russerne annekterede Krimhalvøen i Ukraine.
En aldrende befolkning og udvandring af unge er en stor udfordring for Litauen. Det statslige sundhedssystem er derfor under stort pres, da landet tjener mindre penge på skat, mens befolkningen med plejebehov stiger.
Ytringsfriheden er beskyttet i forfatningen, og journalister kan kritisere regeringen uden straf. Diskrimination af kvinder er forbudt, men forekommer både i hjemmet og på arbejdspladsen. Selvom diskrimination af homoseksuelle er forbudt, ægteskab er kun lovligt mellem en mand og en kvinde.
Menneskelig udvikling
35 / 188
HDI-index for menneskelig udvikling i Litauen
Litauen er nummer 35 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Litauen er et af de lande i Den Europæiske Union med den største økonomiske ulighed mellem rige og fattige. Over 20 procent af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. Landet havde en stærk voksende økonomi i 2000 ' erne indtil den globale finanskrise i 2008. Derefter blev landets økonomi hårdt ramt. Arbejdsløsheden steg kraftigt, og en stor del af befolkningen mistede deres opsparing og pensioner.
Litauen indførte euroen som valuta i 2015, og økonomien har oplevet store fremskridt i de seneste år. Ikke desto mindre udgør EU-midler en vigtig del af statsbudgettet. Landet har en mangel på kvalificeret arbejdskraft på grund af den store udvandring til andre EU-lande. Siden 1990 har mere end en halv million mennesker forladt landet.
Den vigtigste industri i Litauen er servicesektoren. Denne industri beskæftiger flest mennesker og udgør størstedelen af landets bruttonationalprodukt. Andre vigtige industrier er landbrug og fremstilling. Landets vigtigste eksportvarer er tekstiler, kemikalier og brændstoffer. De vigtigste importvarer er olie-og gasprodukter, maskiner og kemikalier.
Statistik
Her finder du værdierne for Litauen på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Litauen
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
1,6
børn per kvinde i Litauen
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
3
børn der dør per 1000 levendefødte i Litauen
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
48 397
BNP per indbygger i PPP-dollar i Litauen
Menneskelig udvikling
35 / 188
HDI-index for menneskelig udvikling i Litauen
Litauen er nummer 35 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
Mangler data
Klima
Økologiske fodaftryk
3,6
jordkloder i Litauen
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Litauen ville vi have behov for 3,6 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
4,18
ton CO2-udslip per person i Litauen
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,105
GII-index i Litauen
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
9,5
har adgang til rent vand i Litauen
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
8,8
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Litauen
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
14
er forventet antal år i skolen i Litauen
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
10,0
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Litauen