Irak

Sidst opdateret: 21.11.2023

Irak ligger i Mellemøsten, vest for Asien. På denne side finder du alt, hvad du bør vide om landet. Vidste du, at den første skrifttype dukkede op i Mesopotamien (nutidens Irak) for næsten 5500 år siden? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om landet. Du kan læse mere om Irak-krigen fra 2003 her.

Foto: Unsplash/Saad Salim

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Bagdad
Etniske grupper: Arabere 75%-80%, kurdere 15%-20%, andre/uspecificeret 5%
Sprog: Arabisk, kurdisk, assyrisk, armensk
Religion: Muslimer 95-98% (shia 64-69%, sunni 29-34%), kristne 1%, andre 1-4% (2015)
Befolkningstal: 45 504 560 (2023)
Styreform: Parlamentarisk demokrati
Areal: 435 240 Km2
Valuta: Irakisk Dinar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 10 862 PPP$
Nationaldag: 14. juli

Geografi

Gennem Irak løber de store floder; Eufrat og Tigris. Området blev tidligere kaldt Mesopotamien - landet mellem floderne. Flodsletterne er frugtbare, og størstedelen af den irakiske befolkning bor i dette område. I nordøst, på grænsen mod Tyrkiet og Iran, ligger den bjergrige del af landet, kaldet Zagrosbjergene. Det er her Iraks olie er. Over halvdelen af landets sydøstlige landområder består af ørken. Irak har en kort kystlinje, kun to mil lang, i den Persiske Golf.

Klimaet er tørt. Tørke om sommeren og lidt regn om vinteren er typisk. I bjergområderne nordøst i landet kan der komme sne om vinteren, men ellers er gennemsnitstemperaturen 35 grader midt på sommeren.

Mangel på vand er et kæmpe problem i Irak. Myndighederne har forsøgt at løse dette med at dæmme op for områder, men det har resulteret i udtørring af marskområder og mindre floder. Skaderne fra dette har forårsaget mangel på drikkevand, udryddelse af dyrearter, forsaltning af jorden, erosion og ørkendannelse.

Historie

Fra over 5000 år før vores tidsregning har Irak været kerneområde for historiens første civilisationer og en række imperier, så som Sumer, Babylonien og Assyrien. I 1258 blev landet besat og ødelagt af mongolerne, og fra 1534 var det underlagt Det Osmanske Rige. Irak som stat blev først dannet, da Storbritannien tog kontrol over området efter 1. Verdenskrig. Landet blev til ved at slå tre provinser fra Det Osmanske Rige sammen; Basra, Bagdad og Mosul. Irak blev først selvstændig i 1932.

Frem til det arabisknationalistiske Baath-parti tog magten i 1968, gennemgik landet en turbulent periode med flere statskup. I 1979 tog Saddam Hussein ledelse af Baath-partiet og blev landets diktator. Han ledte landet til krig med Iran i perioden 1980-1988. I 1990 forsøgte Irak at annektere Kuwait, men blev slået tilbage af en USA-ledet militæroperation. Som et resultat af dette fik den kurdiske minoritet i det nordlige Irak betydelig selvstyre efter at have lidt ekstrem undertrykkelse årene før.

Læs om konflikten i Kurdistan her

I 2003 blev Saddam Hussein-regimet væltet som følge af en amerikansk ledet invasion af landet. Denne invasion blev beskrevet af FN og FN-chefen som en overtrædelse af FN-pagten og i strid med folkeretten og førte til oprør mod de amerikanske besættelsesstyrker og det nye regime. Sunni-muslimer blev marginaliseret af det nye shia-dominerede regime, hvilket bidrog til en genopblussen af sunni-islamistisk ekstremisme og etableringen af Islamisk Stat (IS) i 2014.

Læs om Irak-krigen her

Læs om Islamisk Stat (IS) og konflikten her

Samfund og politik

Irak er en parlamentarisk republik med både præsident og premierminister. Præsidenten vælges direkte af folket, mens premierministeren udnævnes af præsidenten. Den lovgivende forsamling, kaldet Majlis al-Nuwwab, vælges hvert fjerde år.

I begyndelsen af 2005 blev de første frie valg i 50 år afholdt i Irak. De shiitiske og kurdiske partier vandt flertallet af stemmerne. Sunni-muslimerne, der plejede at have al magten, mistede meget af deres politiske indflydelse. På trods af at den nye regering er blevet indsat, har landet været præget af krig og terror. Siden 2014 har store dele af politikken været domineret af kampen mod ISIS.

Før krigen mod Iran i 1980 havde Irak et af de bedste velfærdssystemer i Mellemøsten. Den irakiske invasion af Kuwait førte til internationale sanktioner mod landet, som ramte befolkningen hårdt. På grund af krig og uro siden 2003 er levevilkårene nu vanskelige.

Irak var en af grundlæggerne af FN i 1945, og landet er også medlem af en række FN-specialiserede agenturer og andre internationale organisationer.

Økonomi og handel

Irak er et ressourcerigt land. De menes at have verdens næststørste forekomster af olie og gas (efter USA) – og er derfor af stor strategisk betydning.

Irak var traditionelt et landbrugssamfund, men er i dag afhængig af import af fødevarer. Siden 1950'erne har landets økonomi hovedsageligt været domineret af oliesektoren, som traditionelt har tegnet sig for 95 procent af eksportoverskuddet. Alle årene med krig og økonomiske sanktioner har drastisk reduceret Iraks økonomiske aktiviteter i de senere år. Direkte angreb på og ødelæggelse af olierørledninger og infrastruktur har sat landet langt tilbage. Irak har pådraget sig en stor udlandsgæld.

Kort over Irak