El Salvador

Sidst opdateret: 11.01.2021

El Salvador betyder "frelseren" på spansk. Landet er det mindste og tættest befolkede i Mellemamerika. Vidste du, at El Salvador har over hundrede vulkaner, hvor ca. tyve af dem kan blive aktive? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om landet.

Foto: Unsplash/Rosie Cisneros

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: San Salvador
Etniske grupper: Mestizos (efterkommere af oprindelige folk og europæere, eller af afrikansk afstamning og europæere) 86%, europæisk oprindelse 13%, oprindelige folk (inklusive Lenca, Kakawira, Nahua-Pipil) 1%, mennesker af afrikansk afstamning 0,8% (2007)
Sprog: Spansk (officielt), Nahua og andre lokale sprog
Religion: Katolikker 50 %, protestanter 36 %, andre 2 %, ingen 12 % (2014)
Bruttonationalindkomst per indbygger: 11 096 PPP$
Befolkningstal: 6 264 943 (2023)
Areal: 21 040 km²
Valutaenhed: Amerikansk dollar
Bestyrelsesform: Demokratiske republik
BNI pr. indbygger: 11 096 PPP$
Nationaldag: 15. september

Geografi

El Salvador er tæt befolket, og er på størrelse med Nord-Trøndelag. Landet har en lang kystlinje langs Stillehavet. Inde i landet løber to parallelle bjergkæder fra øst til vest. Mellem bjergkæderne ligger et højt plateau, hvor størstedelen af ​​landets befolkning bor. Der er flere vulkaner i bjergkæderne, og vulkansk jord giver god grobund for landbruget. El Salvador har et tropisk klima med to årstider: regnfuldt og tørt. Regntiden varer fra maj til oktober, og den tørre sæson varer fra november til april.

Det meste af landarealet er dyrket jord, og i dag dækker urskov kun tre procent af landets areal. Flere skove fældes hvert år. Overudnyttelse af naturressourcer, ødelæggelse af jord og manglen på politiske foranstaltninger til beskyttelse af naturen gør El Salvador meget sårbar under ekstremt vejr. I regntiden falder der store mængder nedbør, hvilket øger risikoen for jordskred og oversvømmelser. Derudover ligger landet i et område med hyppige jordskælv og vulkanudbrud. Det har store konsekvenser for befolkningen. I 2001 blev over 1 million indbyggere hjemløse som følge af et jordskælv. Klimaændringer fører til større variationer i vejret, hvilket igen kan føre til flere naturkatastrofer.

Historie

Området El Salvador ligger i har været befolket i tusinder af år. Den mest kendte er mayakulturen, ca. 500 f.Kr. til 900 e.Kr Da Spanien erobrede landet i 1524, var det beboet af fem store etniske grupper, blandt hvilke Pipilerne var de mest magtfulde. Kolonimagterne fandt ikke store forekomster af sølv og guld, som de havde håbet, og brugte i stedet den oprindelige befolkning til tvangsarbejde på plantager. På grund af krig og europæiske sygdomme døde mange af de oprindelige folk.

El Salvador var indtil 1821 en spansk koloni. Ud over det 19. århundrede var landet medlem af skiftende fagforeninger i Mellemamerika. "República de El Salvador" (som betyder "Frelserens Republik") blev skabt som en sammenlægning af de spanske provinser San Salvador og Sonsonate. El Salvador erklærede sig selvstændigt i 1841, og i 1823 – da området blev en af ​​de fem mellemamerikanske republikker – tog de navnet El Salvador.

I 1882 indførte landet privat ejendomsret, og to procent af befolkningen ejede dengang tre fjerdedele af jorden. Samtidig blev de oprindelige folks måde at drive kollektivt landbrug på ødelagt. Denne skævhed skabte grobund for problemer, som blev intensiveret gennem det 20. århundrede.

Landets politik var præget af autokratiske præsidenter, militærkup, diktaturer, undertrykkelse og valgsvindel helt frem til 1979. I 1980 udbrød der borgerkrig mellem oprørsgruppen FMLN og militærdiktaturet. Det blev til sidst klart, at ingen kunne vinde krigen. Fredsforhandlinger blev gennemført med hjælp fra FN, og i 1992 underskrev parterne en fredsaftale, og borgerkrigen var slut. Efter borgerkrigen har politik været domineret af en konservativ højrefløj og en venstrefløj, der stammer fra borgerkrigens FMLN.

Samfund og politik

I dag er El Salvador en republik, hvor præsidenten har den udøvende magt, og nationalforsamlingen har den lovgivende magt. Præsidenten er både statsoverhoved og regeringschef og skal have flertallet af stemmerne for at blive valgt. Præsidenten vælges for fem år ad gangen og kan ikke genvælges.

Efter borgerkrigen har højre og venstre vekslet mellem at være partiet med regeringsmagten. Ved sidste præsidentvalg vandt et nyt parti dog. Den nuværende præsident har udtalt, at bekæmpelse af bandekriminalitet er hans topprioritet.

Landet er stærkt præget af vold og kriminalitet, især fra kriminelle ungdomsbander, kaldet maras, men også fra politiet og indflydelsesrige personer. Korruption og straffrihed for den økonomiske og politiske elite betyder, at borgerne har lav tillid til retsvæsenet. El Salvador er det land i verden, der har flest ofre for overlagt mord, uden at være i krig. Landet er tæt befolket, hvilket gør det svært for den resterende oprindelige befolkning at gøre krav på deres egne territorier.

Økonomi og handel

El Salvador har den fjerdestørste økonomi i Mellemamerika og betragtes som et mellemindkomstland. Rigdommen er dog meget ulige fordelt. Over en tredjedel af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Økonomien har traditionelt været baseret på landbrug, og de fleste arbejder der. El Salvador er en af ​​Latinamerikas største kaffeproducenter, og kaffe står for størstedelen af ​​landets eksportindtægter.

El Salvador er det mest industrialiserede land i Mellemamerika, og industrien er vigtig. Serviceerhvervene er ikke desto mindre den sektor, der dominerer økonomien.

El Salvador er kommet sig økonomisk efter borgerkrigene i 1980'erne, men udviklingen er bremset. Store dele af den dyrkede jord ejes stadig af et mindre antal rige familier; dette skaber store økonomiske forskelle og er en kilde til konflikt. Den udbredte vold i samfundet påvirker også økonomien negativt, og forhindrer udenlandske investeringer. Dette kombineret med naturkatastrofer som storme, oversvømmelser og tørke betyder, at den økonomiske vækst er lavere, end den kunne have været.

Kort over El Salvador