Flag

Hovedstad: København
Etniske grupper: Dansk oprindelse 85.6%, andre vestlige lande 5.3%, MENAP-lande og Tyrkiet 4.9%, øvrige ikke-vestlige lande 4.2% (2022)
Sprog: Dansk, færøysk, grønlandsk (inuittisk dialekt) og tysk (lille minoritet)
Religion: Kristne 74.7 %, muslim 5.5 %, andre 19.8 % (2019)
Befolkningstal: 5 910 913 (2023)
Styreform: Parlamentarisk konstitutionelt monarki
Areal: 43 090 Km2
Valuta: Dansk krone
Bruttonationalindkomst per indbygger: 74 005 PPP$
Nationaldag: 5. juni

Geografi

Danmark er det sydligste land i Skandinavien. Landet består af den store halvø Jylland og øgruppen mod øst med cirka 443 øer, hvoraf 79 er beboede. Grønland og Færøerne er også en del af rigsfællesskabet. Danmark har en kystlinje på alle sider undtagen i syd, hvor landet grænser op til Tyskland. Beliggenheden gør landet til et bindeled mellem kontinentet og Skandinavien.

Danmark har et kystklima med kølige somre, milde vintre og nedbør hele året rundt. Vejret er præget af meget vind og skarpe ændringer. Landet er usædvanligt fladt, og det højeste fjeld er Møllehøj, der strækker sig knap 170 m over havets overflade. Danmark er et af de tættest befolkede lande i Europa, og cirka 30 procent af indbyggerne bor i Københavnsregionen.

Skovene og kystområderne har en rig mangfoldighed af arter, og bevaringsforanstaltninger har medført en forøgelse af skovarealet i Danmark. Samtidig er det isdækkede Grønland særligt udsat for klimaforandringer, som kan forårsage en opvarmning mange gange højere end i mere sydlige dele af verden.

Historie

I begyndelsen af vikingtiden bestod Danmark af flere småkongedømmer, men for omkring 1000 år siden samlede kong Harald Blåtand Danmark til et samlet kongerige. Siden har Danmark i flere perioder været en nordisk stormagt. I 1300-tallet samlede dronning Margrete Valdemarsdatter Skandinaviens tre lande i en union, Kalmarunionen. Unionen bestod helt til Gustav Vasa brød ud og på ny oprettede den svenske krone i 1523.

Efter middelalderen mistede Danmark flere store landområder. Landet stod fra 1807 på Frankrigs side under Napoleonskrigene. Napoleon tabte, og Danmark måtte afstå Norge til Sverige i fredsopgøret i 1814. Danmark fik imidlertid lov at beholde Island, Grønland og Færøerne. I 1864 mistede landet flere hertugdømmer til Tyskland efter den dansk-tyske krig. Under 1. Verdenskrig var Danmark neutral, men under 2. Verdenskrig blev Danmark invaderet og besat af Tyskland. Den 5. maj 1945 kapitulerede de tyske styrker i Danmark, og Danmark har sidenhen været et frit land. Unionen med Island blev afsluttet i 1944.

Økologiske fodaftryk

9 9 9 10

4,0

jordkloder i Danmark

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Danmark ville vi have behov for 4,0 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

Samfund og politik

Danmark er et demokrati og har et konstitutionelt monarki, hvor monarken ikke har den reelle magt. Siden 1972 har dette været dronning Margrethe II, som fungerer som landets statsoverhoved. Hun er også dronning af Færøerne og Grønland, men derudover har landene selvstyre. Styreformen er parlamentarisk. Det betyder, at den udøvende magt er ansvarlig over for parlamentet. Denne magt har regeringen, ledet af en statsministeren, som vælges af den lovgivende forsamlingen, Folketinget. Det er partierne med flertallet i Folketinget, som danner regeringen, og dette sker efter et folketingsvalg.

Danmark har været medlem af FN siden oprettelsen i 1945, og af NATO siden oprettelsen i 1949 og af EU siden 1973. Medlemskabet i EU og forholdet til EU’s medlemslande er vigtige for Danmark. Danmark har været fortaler for EU’s udvidelse og deltager aktivt i diskussionen om EU’s fremtid og rolle. Medlemskabet i NATO danner fundamentet for dansk sikkerhedspolitik. Danmark har den seneste årrække ført en streng indvandringspolitik. I 2016 indførte landet grænsekontrol på grænsen mod Tyskland, som et svar på den øgede flygtningestrøm.

Økonomi og handel

Danmark er et af verdens rigeste land, og har verdens højeste skattetryk. Danmark har en blandingsøkonomi, og Danmark nyder godt af frihandelen inden for EU. Landet har et lille hjemmemarked, og økonomien er derfor i høj grad baseret på udenrigshandel.

Danmarks økonomi baseret på offentlige og private serviceydelser, en moderne og veludviklet industri og landbrug. Landbruget er ikke længere en hovederhverv, som det var engang, men Danmark eksporterer blandt andet svinekød, ost, minkskind, marmelade og øl. Fiskeriet er også relativt vigtigt for landet. Siden 1970’erne har landet udvundet olie og gas fra Nordsøen, og EU's største olieproducent. I 2020 blev det dog besluttet, at Danmark stopper eftersøgningen efter olie, foruden at olieudvindingen skal være helt indstillet i 2050.

Statistikk

Statistikk for Danmark på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

5 910 913

mennesker i Danmark

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 7

1,7

børn per kvinde i Danmark

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4

4

børn der dør per 1000 levendefødte i Danmark

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

19

74 005

BNP per indbygger i PPP-dollar i Danmark

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

18

5 / 188

HDI-index for menneskelig udvikling i Danmark

%land% er nummer 5 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

9 9 9 10

4,0

jordkloder i Danmark

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Danmark ville vi have behov for 4,0 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 10 10 10 7

4,69

ton CO2-udslip per person i Danmark

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

0

0,013

GII-index i Danmark

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

har adgang til rent vand i Danmark

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

10 10 10 10 10 10 10 10 10 5

9,5

af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Danmark

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

13

er forventet antal år i skolen i Danmark

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Danmark