Danmark

Sidst opdateret: 10.02.2022

Danmark er et land i Nordeuropa. Vidste du, at Danmarks højeste bakke kun når 172 meter over havets overflade? Her finder du alt, hvad du behøver at vide om landet.

Foto: Unsplash/Febiyan

Flag

Hovedstad: København
Etniske grupper: Dansk oprindelse 85.6%, andre vestlige lande 5.3%, MENAP-lande og Tyrkiet 4.9%, øvrige ikke-vestlige lande 4.2% (2022)
Sprog: Dansk, færøysk, grønlandsk (inuittisk dialekt) og tysk (lille minoritet)
Religion: Kristne 74.7 %, muslim 5.5 %, andre 19.8 % (2019)
Befolkningstal: 5 910 913 (2023)
Styreform: Parlamentarisk konstitutionelt monarki
Areal: 43 090 Km2
Valuta: Dansk krone
Bruttonationalindkomst per indbygger: 74 005 PPP$
Nationaldag: 5. juni

Geografi

Danmark er det sydligste land i Skandinavien. Landet består af den store halvø Jylland og øgruppen mod øst med cirka 443 øer, hvoraf 79 er beboede. Grønland og Færøerne er også en del af rigsfællesskabet. Danmark har en kystlinje på alle sider undtagen i syd, hvor landet grænser op til Tyskland. Beliggenheden gør landet til et bindeled mellem kontinentet og Skandinavien.

Danmark har et kystklima med kølige somre, milde vintre og nedbør hele året rundt. Vejret er præget af meget vind og skarpe ændringer. Landet er usædvanligt fladt, og det højeste fjeld er Møllehøj, der strækker sig knap 170 m over havets overflade. Danmark er et af de tættest befolkede lande i Europa, og cirka 30 procent af indbyggerne bor i Københavnsregionen.

Skovene og kystområderne har en rig mangfoldighed af arter, og bevaringsforanstaltninger har medført en forøgelse af skovarealet i Danmark. Samtidig er det isdækkede Grønland særligt udsat for klimaforandringer, som kan forårsage en opvarmning mange gange højere end i mere sydlige dele af verden.

Historie

I begyndelsen af vikingtiden bestod Danmark af flere småkongedømmer, men for omkring 1000 år siden samlede kong Harald Blåtand Danmark til et samlet kongerige. Siden har Danmark i flere perioder været en nordisk stormagt. I 1300-tallet samlede dronning Margrete Valdemarsdatter Skandinaviens tre lande i en union, Kalmarunionen. Unionen bestod helt til Gustav Vasa brød ud og på ny oprettede den svenske krone i 1523.

Efter middelalderen mistede Danmark flere store landområder. Landet stod fra 1807 på Frankrigs side under Napoleonskrigene. Napoleon tabte, og Danmark måtte afstå Norge til Sverige i fredsopgøret i 1814. Danmark fik imidlertid lov at beholde Island, Grønland og Færøerne. I 1864 mistede landet flere hertugdømmer til Tyskland efter den dansk-tyske krig. Under 1. Verdenskrig var Danmark neutral, men under 2. Verdenskrig blev Danmark invaderet og besat af Tyskland. Den 5. maj 1945 kapitulerede de tyske styrker i Danmark, og Danmark har sidenhen været et frit land. Unionen med Island blev afsluttet i 1944.

Samfund og politik

Danmark er et demokrati og har et konstitutionelt monarki, hvor monarken ikke har den reelle magt. Siden 1972 har dette været dronning Margrethe II, som fungerer som landets statsoverhoved. Hun er også dronning af Færøerne og Grønland, men derudover har landene selvstyre. Styreformen er parlamentarisk. Det betyder, at den udøvende magt er ansvarlig over for parlamentet. Denne magt har regeringen, ledet af en statsministeren, som vælges af den lovgivende forsamlingen, Folketinget. Det er partierne med flertallet i Folketinget, som danner regeringen, og dette sker efter et folketingsvalg.

Danmark har været medlem af FN siden oprettelsen i 1945, og af NATO siden oprettelsen i 1949 og af EU siden 1973. Medlemskabet i EU og forholdet til EU’s medlemslande er vigtige for Danmark. Danmark har været fortaler for EU’s udvidelse og deltager aktivt i diskussionen om EU’s fremtid og rolle. Medlemskabet i NATO danner fundamentet for dansk sikkerhedspolitik. Danmark har den seneste årrække ført en streng indvandringspolitik. I 2016 indførte landet grænsekontrol på grænsen mod Tyskland, som et svar på den øgede flygtningestrøm.

Økonomi og handel

Danmark er et af verdens rigeste land, og har verdens højeste skattetryk. Danmark har en blandingsøkonomi, og Danmark nyder godt af frihandelen inden for EU. Landet har et lille hjemmemarked, og økonomien er derfor i høj grad baseret på udenrigshandel.

Danmarks økonomi baseret på offentlige og private serviceydelser, en moderne og veludviklet industri og landbrug. Landbruget er ikke længere en hovederhverv, som det var engang, men Danmark eksporterer blandt andet svinekød, ost, minkskind, marmelade og øl. Fiskeriet er også relativt vigtigt for landet. Siden 1970’erne har landet udvundet olie og gas fra Nordsøen, og EU's største olieproducent. I 2020 blev det dog besluttet, at Danmark stopper eftersøgningen efter olie, foruden at olieudvindingen skal være helt indstillet i 2050.

Kilder

Landguiden, Store Norske Leksikon, BBC Country Profiles, CIA World Factbook. Befolkningstallene og HDI-indeksen er fra FN, Økologisk fotavtrykk er fra Global Footprint Network.

Kort over Danmark