Cameroun

Sidst opdateret: 20.09.2023

Cameroun er en republik på Afrikas vestkyst, dybt inde i Guineabugten. Vidste du, at Cameroun ofte omtales som Afrika i miniature? Dette skyldes dens beliggenhed midt i Afrika, varierede geografiske zoner og klimatiske forhold og mange sprog og forskellige folkegrupper. Her finder du alt, hvad du bør vide om Cameroun​​​​​​​.

Foto: Unsplash/Edouard Tamba

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Yaoundé
Etniske grupper: Camerounske højlændere 31%, ekvatorialbantu 19%, kirdi 11%, fulani 10%, nordvestbantu 8%, østnigerianere 7%, andre afrikanere 13%, ikke-afrikanere 1%
Sprog: 24 større afrikanske sprog, fransk og engelsk
Religion: Katolikker 38,3%, protestanter 25,5%, andre kristne 6,9%, muslimer 24,4%, animister 2,2%, andre/ingen 2,7% (2018)
Befolkningstal: 27 224 262
Styreform: Republik
Areal: 475 440 km2
Valuta: CFA-franc à 100 centimes
Bruttonationalindkomst per indbygger: 4 408 PPP$

Geografi

Cameroun ligger lige nord for ækvator og naturen er meget varieret. De sydlige dele af landet er præget af meget regnskov. De centrale områder af landet består af et højt plateau, og de nordligste dele af landet består af store savanner. Længst mod vest ligger Mount Cameroun, landets højeste bjerg. Mount Cameroun er en af ​​de største og mest aktive vulkaner på det afrikanske kontinent.

Årstiderne skifter mellem regn​​​​​​​fulde og tørre perioder. I den sydlige del af landet er der to regnsæsoner og en del nedbør. De nordlige områder har et meget mere tørt klima med en regnsæson om året. Temperaturen varierer lidt og ligger normalt mellem 25 og 35°C.

Skovrydning og ulovlig fældning af regnskov udgør store miljøproblemer for landet. Skovryd​​​​​​​ning i den nordlige del af landet har også ført til, at store områder er blevet til ørkenlignende landskaber med dårlig jord.

Historie

Pygmæstammer har sandsynligvis levet i Cameroun i over 50.000 år. Disse folkegrupper blev til sidst drevet væk fra de centrale områder af det bantu-talende folk, som slog sig ned i de sydlige og vestlige dele af landet. Efter det 11. århundrede slog det muslimske Fulani-nomadiske folk sig ned i de nordlige dele af landet.​​​​​​​

De første europæere der ankom til området var port​​​​​​​ugisiske sømænd. Disse gav området navnet "camarões", efter det portugisiske ord for rejer, da de fandt store mængder af et rejelignende dyr langs kysten. Portugiserne drev meget handel langs kystområderne, og især slavehandelen blev en stor industri i Cameroun. I det 19. århundrede blev Cameroun en del af den tyske kolonimagt. Efter 2. Verdenskrig blev landet delt mellem Frankrig og Storbritannien.

I 1961 blev Forbundsrepublikke​​​​​​​n Cameroun oprettet efter mange års utilfredshed med det franske kolonistyre. I 1972 blev den britisk-kontrollerede del af Cameroun også en del af den uafhængige Føderale Republik Cameroun. Efter at Cameroun blev en selvstændig republik, har landet været præget af diktatorisk styre og en masse korruption. Landet har også været stærkt påvirket af intern konflikt mellem den engelsktalende og den fransktalende del.

Samfund og politik

Camerouns forfatning foreskriver, at magtadskillelse og flerpartisystem skal gælde. I virkeligheden har præsidenten næsten ubegrænset magt, og bliver genvalgt så mange gange det ønskes. På grund af korruption og mangel på fungerende demokratiske processer har Cameroun kun haft to præsidenter siden landet blev selvstændigt i 1961. Demokratiet er yderligere svækket i de senere år, efter et i forvejen dårligt udgangspunkt.

Mange af årsagerne til situationen i landet er eskalerende konflikter mellem regeringsstyrker og separatister i de engelsktalende områder. Faktisk er det Camerounske samfund stærkt opdelt mellem det fransktalende flertal og det engelsktalende mindretal.

Jihadistiske angreb i nord fr​​​​​​​a terrororganisationen Boko Haram er en anden konflikt, der skaber problemer. Trods stærk modstand fra det Camerounske militær fortsætter terrorgruppen med at operere i landet. I konflikterne er alle sider skyldige i menneskerettighedskrænkelser. Befolkningen i Cameroun er præget af landets dårligt udviklede infrastruktur. Adgangen til sundhedsydelser, rent vand og sanitære faciliteter er dårlig. Smitte og spredning af sygdomme forekommer derfor hyppigt.

Du kan læse mere om terrororganisationen Boko Haram her.

Økonomi og handel

Camerouns økonomi ligger et godt stykke over det afrikanske gennemsnit. Rigdommen er ulige fordelt, og omkring 20 procent af landets befolkning lever under fattigdomsgrænsen. Landet har god adgang til olieressourcer. Derudover har landet gode vilkår for landbrug og mere end halvdelen af ​​befolkningen er landmænd.

Siden 1990'erne har Camerouns ø​​​​​​​konomi oplevet store fremskridt, og landet har formået at tilbagebetale en stor del af sin udenlandske gæld, hovedsageligt på grund af dets olieressourcer. Men manglen på nye oliereserver betyder, at landet i den nærmeste fremtid bliver nødt til at udvikle og udnytte nye industrier for at fastholde økonomisk fremgang.

Selvom landet har gjort store økonomiske fremskridt, har dårlig forvaltning og udbredt korruption resulteret i, at forskellene mellem de rige og de fa​​​​​​​ttige er blevet større. Landets politiske udfordringer og korruption har også hindret udenlandske investeringer og turisme.

Kort over Cameroun