Turkmenistan

Sist oppdatert: 03.02.2022

Turkmenistan er en republik i Centralasien. Landet grænser op til Iran og Afghanistan mod syd, og Usbekistan og Kasakhstan mod nord. Vidste du, at den store Karakum-ørken udgør 90 procent af Turkmenistans areal? Her er alt, hvad du bør vide om Turkmenistan.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Asgabat
Etniske grupper: Turkmenere 85%, usbekere 5%, russere 4%, andre 6% (2003)
Sprog: Turkmensk (officielt) 72 %, Russisk 12 %, Usbekisk 9 %, andet 7 %
Religion: Muslimer 93%, ortodokse kristne 6,4%, andre 0,6% (2020)
Befolkningstal: 6 516 100 (2023)
Styreform: Autoritær republik, enhedsstat
Areal: 488 100 km2
Valuta: Turkmensk manat
Bruttonationalindkomst per indbygger: 15 628 PPP$
Nationaldag: 27. oktober

Geografi

90 procent af naturen i Turkmenistan består af ørken. Kun i den sydlige del af landet ligger et oaseområde, og langs grænsen til Iran er landskabet præget af bjerge. Amu Darya-floden flyder fra øst til nordvest og danner det meste af grænsen til Usbekistan. En enorm kunstig kanal løber fra floden i øst gennem ørken- og oaselandskabet, før den løber ud i Det Kaspiske Hav i vest. Floderne Murghab og Tedjen er også vigtige for landets vandforsyning. Klimaet er kontinentalt, hvilket betyder, at der er store daglige og årlige temperaturvariationer. Om sommeren er det normalt over 35 °C, mens det om vinteren ofte er koldere end -30 °C. Hele landet har lidt nedbør.

Området er udsat for jordskælv, jordskred, tørke og støvstorme. Landets lave nedbørsmængde og store ørkenområder fører til et stort behov for kunstig kunstvanding. Opdæmning, omledning og udnyttelse af floderne har ført til en af ​​verdens værste miljøkatastrofer, og til at Aralsøen i nabolandet næsten er udtørret. Derudover har et højt forbrug af kunstgødning, kemikalier og pesticider i landbruget ført til udbredt forurening. Forurening i Det Kaspiske Hav er også blevet et stort miljøproblem for regionen.

Historie

En række kongeriger har regeret over Turkmenistan gennem tiderne, hvilket hænger sammen med, at området var en vigtig del af handelsruten mellem Europa og Kina, også kendt som Silkevejen. Området har tidligere været under iransk, hellenistisk, tyrkisk og arabisk kontrol. Djengis Khan besatte området i det 13. århundrede og indvarslede en periode med brutal og ødelæggende ødelæggelse. Traditionelt havde turkmenerne ingen samlet nationalstat, men i 1924 blev folket samlet under Den Socialistiske Republik, som tilhørte Sovjetunionen.

Under sovjettiden var Turkmenistan den fattigste og mindst udviklede af alle de centralasiatiske sovjetrepublikker. Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 blev Niyazov landets første præsident og etablerede et af verdens strengeste diktaturregimer. Han var en tidligere kommunistisk leder og førte en ekstrem nationalistisk politik baseret på dyrkelsen af ​​ham selv. Han omtalte sig selv som "Turkmenbasji", der betyder "leder af alle turkmenere" og opkaldte gader og monumenter efter ham. Han fik også rejst en 75 meter høj statue af sig selv, som roterer efter solen. Politisk opposition var ulovlig, og pressefriheden var minimal. Efter sin død i 2006 blev Berdymuhamedov landets nye præsident.

Samfund og politik

Formelt set er Turkmenistan en præsidentiel republik med et flerpartisystem. I virkeligheden er landet en udemokratisk, totalitær etpartistat, hvor al magt er koncentreret i præsidenten.

Den nuværende præsident er noget mere moderat end tidligere Niyazov, og har blandt andet forsøgt at forbedre landets sundheds- og skolesystem. Ikke desto mindre er regimet stadig autoritært, og turkmenske medier ejes og kontrolleres af regeringen. Tv-udsendelser og internetsider censureres, og menneskerettighederne indskrænkes.

De sociale forhold i Turkmenistan er præget af store uligheder og udbredt fattigdom. Over 50 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom på trods af, at landet er rigt på naturressourcer som olie og gas. Turkmenistan er et meget etnisk homogent land, hvor næsten tre fjerdedele af befolkningen er turkmenere. Klantilhørsforhold er det vigtigste sociale sikkerhedsnet for befolkningen, da sundhedssystemet og andre offentlige goder har store mangler og mangler. Ligesom Nordkorea anerkender myndighederne i Turkmenistan ikke, at der er tilfælde af Covid-19 i landet.

Økonomi og handel

Turkmenistans økonomi er underudviklet og i vid udstrækning baseret på bomuldsproduktion og eksport af naturgas. Økonomien er styret af staten, men i de senere år er der gennemført nogle markedsøkonomiske reformer. Det betyder, at markedet i høj grad bestemmer priser og produktion af varer.

Udbredt korruption og omfattende regeringskontrol har ikke desto mindre hindret udenlandske investeringer og økonomisk vækst. Eksport af naturgas og olie, især til Kina, er den vigtigste indkomst for staten, men indkomsten er ikke kommet den brede befolkning til gode.

Landet er en stor producent af bomuld, og omkring 50 procent af befolkningen arbejder i landbruget. Alligevel menes arbejdsløsheden at være høj.

Landet har de seneste år oplevet fødevaremangel og hyperinflation, som betyder, at priserne på tjenester og varer stiger ukontrolleret. Fra 2016 har der været en voksende økonomisk krise på grund af faldende priser på olie og naturgas. Dette har forværret levestandarden i landet.

Kort over Turkmenistan