Sydafrika

Sist oppdatert: 23.09.2022

Sydafrika er en parlamentarisk republik i den sydlige del af det afrikanske kontinent. Vidste du, at Sydafrika ikke har en officiel hovedstad? Parlamentet ligger i Cape Town, landets præsident og regering er baseret i Pretoria, og højesteret har sæde i Bloemfontein. Her er alt hvad du bør vide om Sydafrika.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Pretoria (administrativ), Cape Town (lovgivende), Bloemfontein (dømmende)
Etniske grupper: Afrikanere 80,9%, mennesker med blandet etnisk baggrund 8,8%, hvide 7,8%, indianere / asiater 2,6% (2021)
Sprog: Zulu (officiel) 25, 3%, Xhosa (officiel) 14,8%, Afrikaans (officiel) 12,2%, sepedi (officiel) 10,1%, setswana (officiel) 9,1%, engelsk (officiel) 8,1%, sesoto (officiel) 7,9%, xitsonga (officiel) 3,6%, siswati (officiel) 2,8%, tshivenda (officiel) 2,5% isindebele (officiel) 1,6%, andre 1,6% (2018)
Religion: Kristne 86 %, animist og andre tradisjonelle afrikanske religioner 5,4 %, muslimer 1,9 %, andre eller ingen 6,7 % (2015)
Befolkningstal: 60 414 495 (2023)
Styreform: Parlamentarisk republik
Areal: 1 219 090 km2
Valuta: Sydafrikanske rand
Bruttonationalindkomst per indbygger: 15 905 PPP$
Nationaldag: 27. april

Geografi

Sydafrika grænser op til Det Indiske Ocean mod øst og Atlanterhavet mod vest. Store dele af landet er et gigantisk indlandsplateau, højt over havets overflade. Drakensberg-bjergkæden strækker sig fra nordøst til sydøst. Langs den næsten 300 kilometer lange kystlinje er smalle strimler af frugtbart jord. Landet Lesotho ligger i øst og er helt omgivet af Sydafrika.

Sydafrika har en stor artsdiversitet. Landet har mere end 20 nationalparker og reserver. Disse beskytter det rige dyreliv mod jægere og menneskelig indflydelse.

Landets østkyst har et subtropisk og fugtigt klima, men det meste af landet er tørrere og tempereret, uden større temperaturforskelle. Temperaturerne i landet varierer afhængigt af breddegrad og højde. De fleste nedbør falder i landets sommermåneder, fra november til april. Dette gælder ikke langs vestkysten, hvor det regner mest om vinteren. Forurening i form af sur nedbør fører til ørkendannelse og udtømning af agerjord.

Der er også vandmangel i Sydafrika. Problemet var meget kritisk for Cape Town i 2017-2018, men effektive foranstaltninger til at spare vand og nedbør forbedrede situationen. Vandmangel er nu kritisk for den folkerige by Gqeberha - tidligere kaldet Port Elizabeth - som snart kan løbe tør for vand.

Historie

De indfødte Khoikhoi- og San-folk har boet i Sydafrika i tusinder af år, men i dag er der få tilbage. Bantutalende mennesker kom til landet for omkring 1.800 år siden og er forfædre til omkring 75 procent af befolkningen.

Da portugisiske skibe ankom til Sydafrika i 1488, interesserede europæerne sig for landet. I 1652 etablerede hollænderne Kapkolonien og startede europæisk kolonisering. Koloniseringen førte til, at næsten alle landets oprindelige indbyggere blev dræbt eller gjort til slaver. Storbritannien besatte Kapkolonien i 1795. Konflikten mellem briterne og boerne, efterkommere af hollænderne, udløste to krige, før briterne og boerne kom i union i 1910. Unionens forfatning undertrykte sortes borgerlige og politiske rettigheder.

Nationalpartiet vandt valget i 1948 og indførte apartheid. Disse var love, der undertrykte og udelukkede afrikanere (og de andre, der ikke var "hvide") fra at have politiske, sociale og økonomiske rettigheder. Apartheid mødte massiv kritik internationalt og fra den sydafrikanske befrielsesbevægelse. I 1990 blev oppositionspolitikeren Nelson Mandela løsladt efter 27 års fængsel. I 1994 blev raceadskillelsessystemet formelt afskaffet. Samme år blev det første demokratiske valg afholdt. Partiet African National Congress (ANC) vandt valget, og Mandela blev valgt til præsident.

Samfund og politik

Sydafrika er en parlamentarisk republik, hvor præsidenten er statsoverhoved og regeringschef. Landet har ni provinser med egne parlamenter, men centralstaten og præsidenten har stor magt. Befrielsesbevægelsen og African National Congress (ANC) har været ved magten siden afskaffelsen af apartheid i 1994. Korruption har været et stort problem de seneste år, og i 2018 trådte daværende præsident Jacob Zuma tilbage på grund af korruptionsanklager. ANC vandt valget i 2019, men fik lavere støtte end tidligere.

Der er en høj grad af presse- og foreningsfrihed i landet, og forfatningen garanterer menneskerettigheder og lighed for loven. Selvom apartheidtiden er forbi, er der stadig store sociale og økonomiske forskelle mellem forskellige etniske grupper. Hvide har i gennemsnit meget højere indkomst og formue end sorte mennesker. Der er udbredt kriminalitet, især i fattige områder.

Sydafrikas befolkning har den fjerde højeste forekomst af hiv / aids i verden, og mange mangler adgang til lægehjælp. Treatment Action Campaign (TAC) er en af de vigtigste aktører i kampen mod sygdommen og har ændret landets politik på dette område.

Økonomi og handel

Siden 1996 har ANC ført en neoliberal økonomisk politik med økonomisk vækst og øget beskæftigelse som mål. I dag er Sydafrika et mellemindkomstland, og landet er en af Afrikas største økonomier. En stigende andel af den tidligere undertrykte befolkning er blevet en del af middelklassen, og nye grupper har fået mulighed for at få en uddannelse og et job. Den økonomiske vækst har resulteret i øgede investeringer i offentlige tjenester og infrastruktur, men væksten er aftaget i de senere år. Landets rigdom er stadig ujævnt fordelt og arbejdsløsheden høj. De fattigste mennesker får ofte ikke den hjælp, de har brug for.

Sydafrika har altid været et af Afrikas økonomiske magtcentre, og børsen i landet er den vigtigste i Afrika. I dag udgør guld og ædelstene 40% af landets samlede eksport, og landet er verdens største producent af metallerne mangan, platin og krom. Sydafrika har en frihandelsaftale med EU, som er landets vigtigste handelspartner sammen med Kina og USA.

Sydafrika