Slovenien

Sist oppdatert: 03.02.2022

Slovenien er en republik i Centraleuropa, med grænser til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien. Landet var en del af Jugoslavien i perioden 1918–1991. Vidste du, at Slovenien var det første land fra det tidligere Jugoslavien, der blev medlem af EU og NATO? Her er alt, hvad du bør vide om Slovenien.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Ljubljana
Etniske grupper: Slovenere 83.1 %, Serbere 2 %, Kroater 1.8 %, Bosniere 1.1 %, andet eller uspecificeret 12 %
Sprog: Slovensk (officielt) 91.1 %, Serbo-Kroatisk 4.5 %, andet eller uspecificeret 4.4 %,
Religion: Katolik 57.8 %, Muslim 2.4 %, Ortodokse 2.3 %, andre kristne 0.9 %, ingen 13.6 %, andet eller uspecificeret 23 %,
Befolkningstal: 2 119 675 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 20 270 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 50 032 PPP$
Nationaldag: 25. juni

Geografi

Sloveniens natur kan opdeles i tre dele. Bjerge og kuperet terræn præger de fleste af landets nordlige, centrale og sydlige dele. Bjerget Triglav i 2.863 meter over havets overflade. er landets højeste, og ligger længst mod nord. Mellem bjergene ligger dybe frodige dale med mange floder. I nordøst er naturen præget af flade og åbne vidder. Længst mod sydvest har landet en kort og kuperet kystlinje ud mod Adriaterhavet. Flere store floder løber gennem landet, og næsten halvdelen af ​​landets areal er dækket af skov. Klimaet er lige så varieret som naturen. Det meste af landet har et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. I bjergene er klimaet koldere, og der er meget sne om vinteren. Kystområderne har et typisk middelhavsklima med milde vintre og varme lange somre.

Miljøproblemer i Slovenien er forbundet med forurening fra industrien. Den store flod Sava er stærkt forurenet på grund af industri- og husudledninger. Kysten og havet er truet af forurening fra tungmetaller og kemikalier. Store skovområder er ødelagt eller truet af sur regn på grund af luftforurening fra metalindustrier og fabrikker. Landet har ellers en klar miljøprofil. Godt halvdelen af ​​arealet er omfattet af en form for naturpleje.

Historie

I det 6. århundrede immigrerede slaviske stammer til de østromerske områder, der i dag udgør Slovenien. Indtil området blev en del af det tysk-romerske rige i det 7. århundrede, var dele af området kontrolleret af ungarere, bayere og frankere. I det 16. århundrede var de slovenske områder under det habsburgske dynasti. Ud over det 19. århundrede voksede en slovensk og slavisk nationalisme frem, og i 1918 sluttede Slovenien sig til den nydannede sydslaviske (jugoslaviske) stat. Slovenere og kroater ønskede internt selvstyre, men serbernes ønske om en stærk og serbisk styret stat sejrede. Efter Anden Verdenskrig blev Jugoslavien en kommunistisk stat. Slovenien udviklede sig til den rigeste af de seks jugoslaviske delrepublikker, og ud over 1980'erne voksede en stærk demokratibevægelse i landet. I 1989 forsøgte Slovenien at indføre demokrati i Jugoslavien til stærke protester fra Serbien. Forhandlingerne førte ikke, og Slovenien erklærede sig uafhængigt i juni 1991. Serbien indledte et militærangreb, men trak sig tilbage efter 10 dage.

Drnovšek var premierminister næsten uafbrudt fra 1992 til 2002, og er ofte krediteret for at lede Sloveniens succesfulde overgang fra kommunisme til markedsøkonomi. Den gode økonomi er en af ​​grundene til, at Slovenien klarede overgangen til selvstændighed og demokrati relativt godt. I 2004 blev landet medlem af både EU og NATO.

Samfund og politik

Slovenien er en parlamentarisk republik, hvor præsidenten er statsoverhoved. Præsidenten vælges ved almindelige valg for fem år ad gangen og har hovedsageligt en ceremoniel rolle. Den udøvende magt ligger hos regeringen, som ledes af premierministeren. Regeringen og premierministeren tager udgangspunkt i nationalforsamlingen, som vælges ved direkte valg hvert fjerde år. Slovenien har haft et stabilt demokrati, hvor grundlæggende frihedsrettigheder og rettigheder respekteres, især sammenlignet med andre tidligere jugoslaviske republikker. Men landet har stadig problemer med korruption og pressefrihed.

Slovenien har den mest homogene befolkning i de tidligere jugoslaviske republikker. Det har betydet, at landet har haft få etniske konflikter. I dag har Slovenien den højeste levestandard i Øst- og Centraleuropa. Velfærdssystemet er veludviklet, med gode pensioner, sygesikring, a-kasse, børnetilskud og støtte til handicappede. Efter en lovændring i 2017 har par af samme køn ret til at gifte sig, men må ikke adoptere eller få børn gennem kunstig befrugtning.

Økonomi og handel 

I den første periode efter uafhængigheden oplevede landet en kortvarig økonomisk nedtur. Efter et par år accelererede den økonomiske vækst, og arbejdsløsheden faldt. Slovenien har i dag en veludviklet infrastruktur og en veluddannet arbejdsstyrke.

Af serviceerhvervene er finans (bankvæsen, forsikring) og turisme vigtige indtægtskilder for Slovenien. De største industrier er metal- og værkstedsindustrien, der står for en fjerdedel af landets indtægter fra industriproduktion. Landet har også en stor elektronikindustri, tekstilindustri og svær industri. Ellers produceres kemikalier, fødevarer, træprodukter, fodtøj og motorkøretøjer. Siden 2013 har landet haft et handelsoverskud (de eksporterer mere, end de importerer). Landet indførte euroen i 2007, og i 2010 blev landet medlem af OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling).

På trods af landets økonomiske succes er der stadig nogle udfordringer. Finanskrisen i 2009 ramte Slovenien hårdt. Arbejdsløsheden og andelen af ​​fattige steg som følge af krisen, og næsten 15 procent af befolkningen lever stadig under den nationale fattigdomsgrænse.

Kort over Slovenien