Singapore

Sist oppdatert: 03.02.2022

Singapore er en republik i Sydøstasien. Landet består af en hovedø og 62 mindre øer. Vidste du, at det meste af landet ligger lavere end 15 meter over havets overflade? Her er alt, hvad du har brug for at vide om Singapore.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Singapore
Etniske grupper: Kinesisk 74,3%, malaysisk 13,5%, indisk 9%, andre 3,2% (2020)
Sprog: Engelsk (officielt) 48,3%, mandarin (officielt) 29,9%, andre kinesiske dialekter (inklusiv hokkien, kantonesisk, teochew, hakka) 8,7%, malaysisk (officielt) 9,2%, tamil (officielt) 2,5%, andre 1,4% (2020)
Religion: Buddhister 31,1%, kristne 18,9%, muslimer 15,6%, taoister 8,8%, hinduister 5%, ingen/andre 20,6% (2020)
Befolkningstal: 6 014 723 (2023)
Styreform: Republik, enhedsstat
Areal: 716 km2
Valuta: Singaporske dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 127 565 PPP$
Nationaldag: 9. august

Geografi

En stor del af landets kystlinje er formet af landindvinding, havneanlæg og dræning af sumpområder. Klimaet er fugtigt tropisk med næsten ingen årstidsvariationer og en gennemsnitstemperatur på 27 °C. Tropisk regnskov er bevaret i nogle naturreservater. Singapore er en bystat, og dyrelivet er derfor stort set begrænset til naturreservaterne og Nee Soon-sumpskoven.

Miljøproblemer i Singapore hænger sammen med forurening fra industrien, begrænset adgang til ferskvand og problemer med bortskaffelse af affald på grund af mangel på tilgængelig jord. Landet kan også være plaget af røg og luftforurening fra skovbrande i nabolandene Indonesien og Malaysia.

Historie

Siden 200-tallet har Singapore været en handelsforpost for flere imperier i regionen. I løbet af det 14. århundrede førte flere konflikter mellem stormagter i regionen til, at byen blev næsten helt forladt. Mellem det 16. og 19. århundrede herskede Johor-sultanatet over øen. I 1819 blev byen en del af det britiske imperium. Sammen med Penang og Malacca var Singapore en del af den nyetablerede britiske koloni Straits Settlements. Singapore var en frihavn og blev den dominerende handels- og havneby i Sydøstasien. Befolkningen voksede hurtigt, og kineserne blev den dominerende etniske gruppe. Fra 1920'erne blev Singapore udviklet til en stærkt befæstet britisk flådebase.

Under Anden Verdenskrig blev øen besat af Japan, og Straits Settlements-kolonien blev opløst. I 1946 blev Singapore en uafhængig britisk kronkoloni, inden den blev en del af Føderationen Malaysia i 1963. Store forskelle mellem det radikale og kinesisk-dominerede Singapore og det konservative, malayisk-influerede Malaysia førte til, at Singapore forlod føderationen i 1965. Siden da har øen været en uafhængig republik.

Det dominerende parti er People's Action Party (PAP). Partiet har haft magten og posten som premierminister siden befrielsen i 1965. Den politiske opposition er undertrykt, men siden 1981 har den haft lov til at være repræsenteret i parlamentet.

Samfund og politik

Officielt er Singapore en demokratisk republik, men i praksis har landet klare autoritære og udemokratiske træk. Den udøvende magt ligger hos regeringen og premierministeren. Statsoverhovedet er en valgt præsident med relativt lidt magt. I 2017 blev Halimah Yacob valgt som landets første kvindelige præsident.

Både medier og internet er kontrolleret af staten.

Singapore har altid været et vigtigt handelscentrum, og befolkningen er sammensat af mange forskellige folkeslag, kulturer, sprog og religioner. På trods af den udemokratiske regering og den mangfoldige befolkning er landet fredeligt og velfungerende.

Singapore har en af de højeste levestandarder i verden, en høj gennemsnitlig levealder, et godt sundhedssystem og et godt uddannelsessystem. Kvinder og mænd er ligestillede i landets love, men kvinder tjener ofte mindre end mænd og er underrepræsenterede i politik. Landet har en særlig form for sundheds-, pensions- og arbejdsløshedsforsikring. Alle betaler skat til en central plejefond, som borgerne kan bruge til at købe en bolig, betale for sundhedsudgifter eller gå på pension.

Økonomi og handel

I kolonitiden var Singapores frihavn et mødested for handel mellem nabolandene. Efter uafhængigheden fokuserede landet på industrialisering og udenlandske investeringer. Det førte til en stærk økonomisk vækst. I dag står industrien for 24 procent af landets bruttonationalprodukt og producerer skibe, olieplatforme, kemikalier og elektronisk udstyr. Den veludviklede industri bidrager til landets handelsoverskud (de eksporterer mere, end de importerer) på trods af, at de er helt afhængige af at importere mad, vand, olie og gas fra udlandet. Singapores skibshavn er en af verdens travleste.

Østaten er blevet et internationalt bank- og finanscenter, og et stort antal multinationale virksomheder har etableret sig der. Fra 1996 blev Singapore ikke længere betragtet som et udviklingsland, og siden begyndelsen af 1990'erne har der været fokus på udviklingen af serviceydelser (handel, finans, transport og turisme). I dag står serviceydelser for 75 procent af landets bruttonationalprodukt. Singapore anses for at være det førende finanscenter i Sydøstasien og det bedste land i verden at starte virksomhed i. Som et af de mest teknologisk avancerede lande i verden har flere kinesiske teknologigiganter etableret sig der.

Kort over Singapore