Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Basseterre
Etniske grupper: Afrikansk oprindelse 92,5 %, blandet 3 %, europæisk oprindelse 2,1 %, indisk 1,5 %, andet/uspecificeret 0,9 % (2001)
Sprog: Engelsk (officielt)
Religion: Protestantiske 75,6 % katolikker 5,9 %, hinduer 1,8 %, Jehovas Vidner 1,4 %, Rastafari 1,3 %, andre/uspecificerede 5,1 %, ingen 8,8 % (2011)
Befolkningstal: 47 755 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki
Valuta: Østcaribisk dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 34 052 PPP$
Nationaldag: 19. september

Geografi

Landet består af de vulkanske øer Saint Kitts (også kendt som Saint Christopher) og Nevis i øgruppen "Små Antiller". Naturen er præget af bjerge, som er dækket af tropisk regnskov. Mount Liamuiga på Saint Kitts er landets højeste bjerg på 1156 meter over havets overflade. Flere vandløb løber ned fra bjergene gennem frugtbare dale. Saint Kitts har sandstrande langs nord- og vestkysten, mens sydkysten består af sumpe og mangroveskove. Nevis er omgivet af koralrev og har hvide sandstrande langs hele kysten. Over 80 procent af befolkningen bor på Saint Kitts. De fleste bor i de fladere kystområder, mens bjergsiderne er næsten ubeboede. Klimaet er tropisk varmt og fugtigt hele året rundt. De tørreste måneder er fra januar til april, mens den vådeste periode er fra maj til december.

Vejrmæssigt er Saint Kitts og Nevis meget udsat for store tropiske orkaner i perioden august til oktober. De største miljømæssige udfordringer er knyttet til skovrydning af store områder og fældning af den oprindelige regnskov. Skovrydning har ført til jorderosion og dårligere jordkvalitet. Udvaskning af den eroderede jord har også ført til, at korallerne langs kysten er truet.

Historie

Saint Kitts og Nevis har været beboet i over 5.000 år. Omkring år 1000 fvt. fredelige folk med landbrugskendskab kom til øerne. I det 14. århundrede blev bondesamfundene fordrevet af krigeriske Kalinago-folk. I 1493 kom Columbus til øerne som den første europæer. De første europæiske bosættere var franske huguenot-flygtninge (religiøse flygtninge).

Øerne blev hovedsageligt brugt til sukkerplantager, hvor afrikanske slaver blev hentet ind som arbejdskraft.

Ud over det 17. århundrede opstod en kamp mellem Frankrig, Spanien og England om kontrol over øerne. Konflikterne fortsatte indtil 1713, hvor Saint Kitts blev en britisk koloni. Under konflikten mellem de europæiske magter blev de fleste af de oprindelige folk dræbt.

Øerne var kontrolleret af Storbritannien indtil 1967. Siden blev Saint Kitts og Nevis, inklusive naboøen Anguilla, en fri associeret stat under den britiske trone. Øerne havde meget internt selvstyre, men udenrigspolitik og forsvar blev kontrolleret af Storbritannien. I 1980 kom Anguilla direkte under britisk kontrol. Efter en længere forhandlingsproces blev Saint Kitts og Nevis fuldstændig uafhængige i 1983. Efter uafhængigheden har øen Nevis flere gange forsøgt at bryde ud for at blive et selvstændigt land.

Samfund og politik

Saint Kitts og Nevis er en parlamentarisk demokratisk føderal stat. Landet er en del af Commonwealth of Nations, og har beholdt den britiske monark som statsoverhoved. Den udøvende magt ligger hos regeringen ledet af premierministeren. Premierministeren og regeringen vælges af nationalforsamlingen, som består af 11 valgte repræsentanter, samt tre udpeget af generalguvernøren (den britiske monarks repræsentant).

Landets politik er præget af den udbredte narkotikahandel og narkotikarelateret vold i landet. Øerne ligger centralt i en smuglerrute for stoffer fra Syd- til Nordamerika. Landet har et af verdens højeste antal mord pr. indbygger. Saint Kitts og Nevis har også modtaget en del international kritik for at tillade udlændinge at købe statsborgerskab i bytte for investeringer. Lande som USA og Canada mener, at dette gør østaten til et fristed for kriminelle på flugt.

Sammenlignet med andre lande i regionen har indbyggerne en forholdsvis god levestandard. Sundhedssektoren er veludviklet, og der er god adgang til akuthjælp og sygehuse. Næsten alle har adgang til rent ferskvand. Velfærdssystemet har dog flere mangler. Ydelser som pension, børnebidrag og sygeforsikring er kun tilgængelige for dem, der er officielt ansat i en virksomhed.

Økonomi og handel

Saint Kitts og Nevis er en stærkt forgældet nation og er afhængig af international bistand. Turisme er den vigtigste industri, og udgør en stor del af bruttonationalproduktet. Industri tegner sig for næsten en fjerdedel af bruttonationalproduktet. Sukkerprodukter som råsukker, ethanol og rom er store her. Produktionen af ​​elektronik, bomuld, maskiner og sko er også vigtige industrier. Landet har et stort handelsunderskud. Saint Kitts og Nevis er en del af den regionale samarbejdsorganisation CARICOM (Caribbean Community and Common Market). Formålet med organisationen er at skabe et fælles økonomisk marked i Caribien, og at regionen skal have lige toldsatser, fri strøm af kapital og arbejdskraft.

Befolkningen er præget af store uligheder mellem de fattige og de rige. De, der bor på landet, lever hovedsageligt af landbrug til eget forbrug. Det betyder, at de ikke er omfattet af det offentlige velfærdssystem. Blandt denne del af befolkningen er uddannelsesniveauet også lavere. Manglen på arbejdsmuligheder og adgang til velfærd på landet har ført til øget urbanisering i og omkring byerne, og en stor udvandring til udlandet.

Statistikk

Statistikk for Saint Kitts og Nevis på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

47 755

mennesker i Saint Kitts og Nevis

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 5

1,5

børn per kvinde i Saint Kitts og Nevis

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

15

børn der dør per 1000 levendefødte i Saint Kitts og Nevis

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

9

34 052

BNP per indbygger i PPP-dollar i Saint Kitts og Nevis

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

15

73 / 188

HDI-index for menneskelig udvikling i Saint Kitts og Nevis

%land% er nummer 73 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Saint Kitts og Nevis ville vi have behov for jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 10 10 10 8

4,85

ton CO2-udslip per person i Saint Kitts og Nevis

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

10 10 10 10 10 10 10 10 10 6

9,6

af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Saint Kitts og Nevis

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

13

er forventet antal år i skolen i Saint Kitts og Nevis

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Saint Kitts og Nevis