Mozambique

Sist oppdatert: 21.09.2023

Mozambique er et land i det sydlige Afrika, der grænser op til Sydafrika, Eswatini og Zimbabwe mod vest, og Zambia, Malawi og Tanzania mod nord. De har også en lang kyst mod Det Indiske Ocean i øst. Vidste du, at landet har været beboet i mindst 10.000 år? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Mozambique.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Maputo
Etniske grupper: Afrikanere 99% (Makhuwa, Tsonga, Leweh, Sena og andre), mestizos 0,8%, andre (europæere, indere, pakistanere og kinesere) 0,2% (2017)
Sprog: Makua 26,1 %, portugisisk (officiel) 16,6 %, Tsonga 8,6 %, Nyanja 8,1 %, Sena 7,1 %, Lewe 7,1 %, Chuwabo 4,7 %, Ndau 3,8 %, Tswa 3,8 %, andre mozambikanske sprog, % 110,8 % andre , uspecificeret 1,8 % (2017)
Religion: Katolik 27,2 %, muslim 18,9 %, kristen zionist 15,6 %, protestantisk 15,3 %, anglikansk 1,7 %, andre 4,8 %, ingen 13,9 %, uspecificeret 2,5 % (2017)
Befolkningstal: 33 897 354 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 786 380 km²
Valuta: Mosambikisk metical
Bruttonationalindkomst per indbygger: 1 468 PPP$
Nationaldag: 25. juni

Geografi

Næsten halvdelen af ​​Mozambique er lavt kystlandskab, der stiger til et højt plateau i vest. De højeste bjerge ligger her, på grænsen til Zimbabwe. De vigtigste floder er Zambezi, som løber ud i Det Indiske Ocean, Limpopo i syd, Save inde i landet og Lugenda i nord. Landets største sø er Njassa-søen ved den vestlige grænse. Jorden omkring floderne er frugtbar.

I nord er der et fugtigt og tropisk klima, mens det i syd er solrigt og regnfattigt over de tørre savanner. Regntiden er fra oktober til marts, og gennemsnitstemperaturen er op til 30 grader, med undtagelse af det kølige højland. Resten af ​​året er tørt og omkring 20 grader.

Landet har været udsat for både tørke og oversvømmelser. Skovrydning er også et miljøproblem, som forværrer oversvømmelser, fordi vandet ikke optages af jorden. Omfattende genplantningsprojekter har været med til at bremse skovrydningen. Et andet problem er adgangen til rent vand. Selvom landet har et rigt dyreliv, er flere arter truet af udryddelse, såsom det sorte næsehorn og flere hvalarter.

Historie

De første indbyggere i Mozambique var sandsynligvis San-folk. Dagens befolkning stammer hovedsageligt fra bantu-immigranter, der kom nordfra mellem år 0 og 500 e.Kr.. Da den portugisiske navigatør Vasco da Gama nåede Mozambique i 1498, havde arabiske handelsbosættelser været der i flere århundreder. Portugal fik efterhånden kontrol over Mozambique og guldhandelen der, og hele landet var underlagt Portugal omkring 1920.

Efter Anden Verdenskrig blev mange europæiske kolonier befriet, men Portugal beholdt sine egne. Modstandsbevægelsen "Frelimo" opstod, og i 1964 begyndte en væbnet befrielseskrig i Mozambique. Efter politiske ændringer i Portugal og ti års krig blev Mozambique uafhængigt i 1975.

Frelimo grundlagde et socialistisk etpartisystem og allierede sig med Sovjetunionen. Renamo blev dannet i 1975 som en militær modstandsgruppe mod Frelimo, og modtog støtte fra Rhodesia (nutidens Zimbabwe) og apartheidstyret i Sydafrika. En borgerkrig rasede fra 1977 til 1990, da apartheidstyret i Sydafrika blev svækket. En fredsaftale blev underskrevet to år senere, og flerpartivalg med almindelig valgret blev indført i 1994.

Samfund og politik

Mozambique er en enhedsrepublik. Præsidenten er statsoverhoved og regeringschef, valgt for fem år med mulighed for genvalg én gang. Præsidenten er også den øverstkommanderende for militæret og udnævner premierministeren. Statsministeren har en rådgivende rolle over for præsidenten. Den lovgivende myndighed er parlamentet, som har 250 medlemmer.

Siden 1994 har landet afholdt frie valg, men valgsvindel er et problem. Korruption er udbredt i både retsvæsenet og resten af ​​samfundet. Landets politik er præget af de politiske partier Frelimo og Renamo. Frelimo har regeret siden staten blev uafhængig. Landet ses ikke som demokratisk, men den politiske situation anses for at være stabil.

Under uafhængighedskrigen (1964-75) og den efterfølgende borgerkrig blev der plantet mange landminer i Mozambique. Oversvømmelser og storme spredte minerne over næsten 70 procent af landet. Flere tusinde er blevet dræbt som følge heraf. I 2015 blev den sidste af de 170.000 miner endelig fjernet.

Økonomi og handel

Mozambique er blandt verdens fattigste lande. Krigene var ødelæggende for økonomien, men siden midten af ​​1990'erne er økonomien vokset kraftigt. Mozambique har haft en af ​​de højeste vækstrater i Afrika, og har oplevet stor udvikling inden for uddannelse og sundhed.

Myndighederne forsøger at sikre vækst med nye økonomiske reformer, udenlandske investeringer samt ved at lette sektorer som landbrug, transport og turisme. Store dele af landets befolkning lever af landbruget, og Mozambique er blandt de mest frugtbare lande i verden, hvor omkring halvdelen af ​​landet er dyrket jord. Landet har også et økonomisk potentiale i at være rig på gas og mineraler.

Trods stabil økonomisk vækst er Mozambique stadig blandt de lande i verden, der kommer dårligst ud på FN's Human Development Index. Over 50 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom. Mozambique er afhængig af bistand fra andre lande.

Kort over Mozambique