Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Vaduz
Etniske grupper: Liechtensteinere 65,8%, schweizere 9,6%, østrigere 5,9%, tyskere 4,4%, italienere 3,1%, andre 11,2% (2019)
Sprog: Tysk 91.5% (official), italiensk 1.5%, tyrkisk 1.3%, portugisisk 1.1%, andre 4.6% (2015)
Religion: Roman katolsk (officiel) 73.4%, andre kristne 9,8 % muslimer 5.9%, andre .8%, ingen 7%, uspecificeret 3.3% (2015)
Befolkningstal: 39 584 (2023)
Regeringsform: Fyrstendømme
Areal: 160 km2
Valuta: Sveitserfranc
Nationaldag: 15. august

Geografi

Liechtenstein ligger klemt inde mellem Østrig og Schweiz og er et af Europas mindste lande. Landet er omkring 25 km langt og 10 km bredt. Den består af en flad slette på østsiden af Rhinens øvre løb og den vestlige del af de Rathiske Alper. Den 6 km brede slette ligger ca. 450 meter over havets overflade. Det var tidligere sumpland, men blev drænet og lagt ud til agerjord i 1800-tallet. Bjergene, der består af kalksten, når en højde på 2599 meter over havets overflade.

På trods af den alpine beliggenhed er klimaet mildt. Dette skyldes dominerende vinde, der blæser fra syd. Blæsetørre vinde giver et sent efterår og det tidlige forår. I gennemsnit er temperaturen omkring frysepunktet om vinteren og 17 grader om sommeren. I de højere terræner er temperaturen noget lavere, med snevejr om vinteren.

Historie

I oldtiden var det område, der i dag er Liechtenstein, en del af den romerske provins Rhaetia. I folkevandringstiden i 400-tallet bosatte germanske alemannere sig i området, som til sidst blev en del af Det Hellige Romerske Rige. Fyrstendømmet Liechtenstein blev dannet i 1719, efter at den østrigske fyrstefamilie Liechtenstein købte og fusionerede to amter. Efter besættelse af franske og russiske styrker under Napoleonskrigene blev landet uafhængigt i 1806 og sluttede sig til Det Tyske Forbund. I 1866 blev ligaen opløst, og landet fik fuld uafhængighed.

Indtil slutningen af første verdenskrig var landet tæt forbundet med Østrig. Senere blev Schweiz den nærmeste partner. Liechtenstein var neutral under Anden Verdenskrig. I efterkrigstiden udviklede landet sig fra at være en landbrugsnation til et rigt industriland og et vigtigt finanscenter.

I begyndelsen af 2000'erne opstod der en politisk konflikt mellem prins Hans-Adam (landets statsoverhoved) og regeringen. Konflikten handlede om, hvilken magt prinsen skulle have. Efter en folkeafstemning blev prinsens politiske magt styrket i 2003, hvilket tiltrak stor international kritik.

Samfund og politik

Liechtenstein er et konstitutionelt monarki med en prins som statsoverhoved. Magten er gået i arv fra far til søn i århundreder. Parlamentet vedtager love, og landet har elementer af direkte demokrati. Borgerne kan fremsætte lovforslag og anmode om en folkeafstemning om spørgsmål, der er besluttet af parlamentet. Samtidig er landet det eneste monarki i Europa, hvor det meste af magten ligger hos regenten.

Prinsen bestemmer, hvem der skal sidde i regeringen, udpeger dommere og kan nedlægge veto mod regninger. Så sent som i 2012 var der en separat folkeafstemning for prinsen for at bevare sin vetoret mod folkeafstemninger. Mange tror, at prinsen garanterer stabilitet i landet. To partier veksler mellem at være de største, og de danner en normal regering. Begge er konservative.

Liechtenstein er et relativt konservativt land. Kvinder fik først stemmeret i 1984, og abort er stadig kriminaliseret. Hvis en abort finder sted, kan både kvinden og lægen idømmes fængsel. I 2016 blev forskelsbehandling på grund af seksuel orientering en strafbar handling.

Økonomi og handel

Liechtenstein er et af de rigeste lande i verden med en af de højeste levestandarder. Indbygger har landet det højeste bruttonationalprodukt (BNP) i verden. I efterkrigstiden er landet gået fra at være en landbrugsnation til et højt industrialiseret samfund. Økonomien er tæt knyttet til Schweiz. De to lande har længe haft en toldunion. De offentlige indtægter er højere end udgifterne, og arbejdsløsheden er lav. Gunstige skatteregler er en af grundene til landets økonomiske vækst.

Udenlandske virksomheder, der af skattemæssige årsager er registreret i Liechtenstein, udgør en vigtig indtægtskilde. Landets banker er kendt for diskretion og hemmeligholdelse. Dette har ført til, at kriminelle hvidvasker penge via bankkonti i landet. Andre vestlige lande har krævet, at Liechtenstein skærper kontrollen med banker og ophæver den strenge tavshedspligt. Efter trusler om sanktioner fra OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) blev dette strammet, og i 2009 blev Liechtenstein fjernet fra den sorte liste over usamarbejdsvillige lande.

Statistikk

Statistikk for Liechtenstein på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

39 584

mennesker i Liechtenstein

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 5

1,5

børn per kvinde i Liechtenstein

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

18

15 / 188

HDI-index for menneskelig udvikling i Liechtenstein

%land% er nummer 15 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Liechtenstein ville vi have behov for jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 10 10 7

3,66

ton CO2-udslip per person i Liechtenstein

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

har adgang til rent vand i Liechtenstein

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Liechtenstein