Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Teheran
Etniske grupper: Persere 61%, aserbajdsjanere 16%, kurdere 10%, arabere 3%, Lur 6%, baluchis 2%, turkmenere 2%
Sprog: Persisk (officiel), tyrkisk, kurdisk, gilaki, mazandarani, luri, balochian, arabisk
Religion: Muslimer 99.4% (shia 90-95%, sunni 5-10%), andre (inkl. jøder, kristne og zarathutrisme) 0.3%, uspecificeret 0.4% (2011)
Befolkningstal: 89 172 767 (2023)
Styreform: Teokratisk republik
Areal: 1 745 150 km2
Valuta: Iransk Rial
Bruttonationalindkomst per indbygger: 18 075 PPP$
Nationaldag: 11. februar

Geografi

Den centrale del af Iran er et højt plateau omgivet af bjergkæder som Zagros-bjergene og Elburz-bjergene. Den højeste top hedder Demavend og ligger 5.607 meter over havets overflade. Selve højplateauet er opdelt i flere afvandingsområder uden afstrømning i havet og danner store ørkenbassiner. Dasht-e Lut ørkenen er det største ørkenbassin og verdens varmeste sted. De eneste sletter i landet findes på Det Kaspiske Hav og Den Persiske Golf. Kystlinjen er meget smal, men flad og dyrkbar. For eksempel dyrkes dadelpalmer og andre frugttræer på Den Persiske Golf.

Klimaet i Iran varierer mellem højlandet, hvor der ofte er sne og kulde, og lavlandet, hvor det kan være op til 40-50 grader Celsius. Klimaet er tørt i store dele af landet, og regn er mest almindeligt i vintermånederne. Stærk vind er almindelig, og om sommeren kan vindstød nå en hastighed på 45 meter i sekundet.

Iran er tilbøjelig til kraftige og ødelæggende jordskælv. Industrielle emissioner, olieudslip, intensiv græsning, ørkendannelse og skovrydning er blot nogle af de miljømæssige udfordringer, som landet står over for. På grund af billig benzin og mange bilister er forurening fra biler også et stort problem. Hovedstaden Teheran er rangeret som en af verdens mest forurenede byer.

Historie

Iran er en af verdens ældste kulturelle nationer og har en rig kulturarv.

Det område, vi i dag kender som Iran, hed tidligere Persien og var i oldtiden verdens største og mest magtfulde herredømme. De ældste tegn på liv er omkring 100.000 år gamle og stammer fra huler i Zagros-bjergene. Siden da er mange store imperier både opstået og faldet i området.

Under Anden Verdenskrig invaderede britiske og sovjetiske tropper Iran, og Mohammad Reza Pahlavi overtog magten i landet i 1941. Pahlavi regerede Iran som Shah (konge) indtil den iranske revolution i 1979. Shahen var allieret med Storbritannien og USA, som havde god adgang til landets olieressourcer. Pahlavis magt blev udfordret i 1950'erne, da den demokratisk valgte premierminister Mohammed Mossadeq overtog ledelsen med planer om at styrke det nationale ejerskab af landets olieressourcer. Mossadeq blev hurtigt væltet ved et statskup i 1953. Kuppet fik afgørende støtte fra Storbritannien og USA, der genindsatte shahen som diktator.

Den iranske befolknings utilfredshed med Pahlavi-diktaturet førte til den iranske revolution i 1979. Pahlavi-regimet faldt, og det nuværende regime blev etableret med ayatollah Khomeini som øverste leder. Et nyt diktatur opstod, hvor USA, Israel og Saudi-Arabien blev set som landets "fjender." Derudover blev Irak set som en fjende i 1980'erne, efter at det angreb Iran og førte en blodig krig i otte år. Siden 2000'erne har Iran været i konflikt med USA og andre lande om Irans atomprogram. (Læs mere om denne konflikt her).

Samfund og politik

Iran er en islamisk republik. Landet styres af en øverste leder, som også er landets religiøse leder, en ayatollah. Ayatollahen kontrollerer retsvæsenet, medierne, politiet og militæret. Landets udøvende magt, præsidenten og landets parlament vælges af folket hvert fjerde år, men kandidater skal godkendes af et ekspertråd.

Andre vigtige organer omfatter Vogternes Råd og Mediationsrådet. Forfatningen fra 1979 fastslår, at islamisk lov (eller sharia) er højere end alle samfundets love. I nyere tid har Iran været præget af en magtkamp mellem de konservative religiøse ledere og de mere liberale valgte organer.

Ytringsfriheden og retten til at organisere sig i Iran er meget begrænset. For eksempel har myndighederne blokeret populære sociale mediefora. Menneskerettighederne krænkes regelmæssigt, og hundredvis af politiske fanger fængsles. Ifølge FN's højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR) bruges dødsstraf som et politisk redskab. Landet er også et af de lande i verden, der henretter flest mennesker.

Undertrykkelsen af kvinder, piger og medlemmer af religiøse og etniske minoritetsgrupper i Iran er et problem. Kvinder har ikke lige muligheder, og mullahernes kvindefjendske regime ses som en kæmpe udfordring for landets kvinder og piger, men også for udviklingen generelt. Siden september 2022 har der været en "bølge" af protester, efter at Mahsa Amini, en 22-årig kurdisk-iransk kvinde, mistede livet efter at være faldet i koma, mens hun var i politiets varetægt. Amini blev arresteret i Teheran af Irans "moralpoliti" for angiveligt at have overtrådt en lov, der kræver, at kvinder dækker deres hår og bærer løstsiddende tøj. Siden da er tusinder gået på gaden i Iran, og kvinder over hele verden klipper deres hår af i solidaritet. Protesterne "Kvinde, liv, frihed" er de største siden oprettelsen af Den Islamiske Republik Iran i 1979. I løbet af efteråret 2022 udviklede protesterne sig til at omfatte krav om regimeskifte i landet.

Iran var et af de stiftende lande i FN i 1945, og i 1981 meddelte det FN's generalsekretær, at det havde ændret navn til Den Islamiske Republik Iran. I 1950 åbnede FN et af de allerførste informationscentre i Teheran. Iran er også medlem af de fleste af FN's specialiserede agenturer.

Økonomi og handel

Iran spiller en vigtig rolle i verdensøkonomien på grund af sine store reserver af olie og naturgas. I midten af 1970'erne var der en lov om fuldstændig nationalisering af olieindustrien, og siden da har olieindustrien været Irans største indtægtskilde. Olieforekomsterne samt landets strategiske placering har skabt en række problemer nationalt og internationalt. Afhængighed af olieeksport gør landets økonomi sårbar over for udsving i oliepriserne på verdensmarkedet.

I midten af 2000'erne blev økonomien hårdt ramt af internationale sanktioner og et fald i oliepriserne. I 2015 underskrev Iran en atomaftale med verdens stormagter, der førte til ophævelse af sanktionerne. Den iranske økonomi oplevede vækst og inflation, men lave oliepriser på verdensmarkedet pressede Iran til at bremse sin afhængighed af olie og investere i andre industrier såsom eksport af biler og gødning. USA genindførte sanktioner i 2018 og ramte Irans økonomi hårdt. De økonomiske problemer for den iranske befolkning blev endnu hårdere som følge af coronaviruspandemien, der ramte Iran hårdt i 2020.