Introduktion
I 2018 brød USA atomaftalen med Iran og genindførte sanktioner mod landet. Dette til trods for, at FN-kontrollører gentagne gange havde bekræftet, at Iran holdt sig til sin del i aftalen. Ændringen i USA’s politik førte til en eskalering i konflikten mellem Iran og USA, hvor flere regionale og internationale stormagter er involveret.
Baggrund
14. juli 2015 indgik vetolandene i FN’s sikkerhedsråd (Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA), sammen med Tyskland og EU, en aftale med Iran om landets atomprogram. Baggrunden for atomaftalen var en frygt for, at Iran skulle udvikle atomvåben. FN’s sikkerhedsråd havde derfor tidligere indført sanktioner mod Iran i et forsøg på at presse det iranske regime til at afvikle det, som flere lande mente, var landets militære atomprogram.
Atomaftalen med Iran handler kort sagt om, at sanktioner, som var indført mod Iran, skulle ophøre til gengæld for, at Iran tillader indblik i og begrænser omfanget af deres atomprogram. Iran hævder, at deres atomprogram udelukkende er til fredelige formål - altså til produktion af atomenergi - ikke til atomvåben.
Før atomaftalen blev indgået i 2015, var Iran allerede bundet af Ikkespredningsaftalen. Den handler om at hindre spredning af atomvåben i verden. Ikkespredningsaftalen giver Iran lov til at have atomreaktorer for at producere energi til fredelige formål, men forbyder Iran, og andre medlemmer af aftalen, mod at udvikle atomvåben.
Trump bliver præsident - USA ændrer sin Iran-politik
Da atomaftalen med Iran blev indgået i 2015, var det Barack Obama, der var præsident i USA. Obamas efterfølger, Donald Trump, var fra starten af sin valgkamp tydelig omkring, at han ville fjerne eller reforhandle mange af Obama-administrationens vedtagelser og aftaler, hvis han blev valgt til USA’s næste præsident, hvilket han blev i efteråret 2016.
Trump fortsatte med at være ret kritisk i forhold til Obamas aftaler, efter han overtog som præsident i USA. Han var specielt kritisk over for atomaftalen med Iran. Der er derfor grund til at tro, at en af årsagerne til at USA brød atomaftalen med Iran, handler om Trumps politiske løfter om at gøre op med Obamas aftaler.
Den udløsende årsag
I april 2018, samme måned som Bolton og Pompeo blev en del af Trump-administrationen, præsenterede Israels statsminister Benjamin Netanyahu det, som skulle være nye afsløringer af Irans brud på atomaftalen. Israel hævdede at have fået fat i iranske dokumenter, som beviste, at Iran havde haft et hemmeligt atomvåbenprogram i flere år. Dokumentet blev kendt som Amad-arkivet.
Iran på sin side afviste Israels påstande ved at sige, at «afsløringerne» var en gammel sag, som FN’s atomenergibureau IAEA allerede havde behandlet. Irans udenrigsminister, Muhammed Javad Zarif, kaldte Natanyahus præsentation «et barnligt stunt» og et forsøg på at påvirke Donald Trump til at trække USA ud af atomaftalen.
I maj 2018 valgte Trump-administrationen at bryde atomaftalen med Iran. USA genindførte derefter sanktioner mod landet. Dette til trods for, at FN-kontrollører gentagne gange havde bekræftet, at Iran holdt sig til sin del i aftalen.
USA’s valg om at bryde atomaftalen og genindføre sanktionerne mod Iran var en udløsende årsag til, at konflikten eskalerede. Flere regionale og internationale stormagter er involveret, og optrapningen har øget risikoen for krig.
USA’s begrundelse for at bryde atomaftalen
Trump-administrationens begrundelse for at trække sig ud var, at atomaftalen kun varer i 15 år, og at den ikke ville hindre Iran i at skaffe sig atomvåben. Trump-administrationen tillagde også de israelske afsløringer om Iran (Amad-arkivet) betydning i deres begrundelse, nemlig at Irans atompolitik allerede var i strid med aftalen.
USA kritiserede også Iran for at støtte terrorisme og militsgrupper i forskellige lande i Mellemøsten. USA definerede samtidig den iranske hær, som en terrororganisation. USA anklagede også Iran for at være en trussel mod international skibsfart, der sejler i regionen.
Trump-administrationen mente, at grænsen var nået, og at det var derfor var på tide at konfrontere Iran på den hårde måde, for at landet kunne ændre sin politik.
FN’s Atomenergibureau, IAEA modtog oplysninger, som Israel havde fra Iran om landets atomprogram, men gav ikke udtryk for, at Iran havde brudt reglerne.
Andres lands forhold til USA, Iran og Atomaftalen
Lederne i Israel og Saudi-Arabien har støttet USA’s hårde linje mod Iran, både fordi USA er vigtig allieret for dem, og fordi de anser Iran for at være en fjende.
De andre lande i atomaftalen med Iran er ret kritiske over for USA’s brud på aftalen. De har forsøgt at kompensere for USA’s sanktioner mod Iran for at redde atomaftalen og undgå krig.
Parterne
- Iran – Det islamistiske regime i Iran har siden revolutionen i 1979 haft et konfliktfyldt forhold til USA, Israel og Saudi-Arabien. Landet har et omstridt atomprogram og har stor indflydelse i regionen gennem tætte bånd til en række militære grupper - både i Irak, Syrien, Yemen og Libanon.
- USA – var blandt de lande, som støttede atomaftalen med Iran i 2015, og det var USA som ensidig brød aftalen i 2018. Trump-administrationen har genindført sanktioner mod Iran med forskellige signaler om, hvad målene med sanktionerne er.
- Israel –ser på Iran som sin fjende. Den israelske regering har længe været optaget af at fremstille det iranske atomprogram som en trussel for Israel. Israel har selv atomvåben og er en vigtig allieret til USA.
- Saudi-Arabien – er Irans ærkefjende - både magtpolitisk og ideologisk. Begge regimer er islamiske, men med forskellige retninger. Saudi-Arabien er sunnimuslimsk og Iran er shiamuslimsk.
- Storbritannien – er medlem af atomaftalen med Iran. De vil samtidig bidrage i en USA-ledet marinestyrke for at sikre skibsfarten i havet ud for Iran. Storbritannien er en gammel imperiemagt i regionen og har lang historie med indblanding i Iran.
- Rusland - er medlem af atomaftalen med Iran og er blandt Irans nærmeste allierede i landets konflikt med USA.
- Kina, Frankrig, Tyskland og EU – er medlemmer af atomaftalen med Iran. De ønsker ikke at deltage i den USA-ledede marinestyrke i havene ud for Iran, som de mener vil eskalere konfliktsituationen og øge faren for krig.
Irans reaktion på USA’s konfrontationspolitik
Som en reaktion på USA’s brud på atomaftalen og gennemførelse af sanktioner mod Iran, meddelte de iranske myndigheder, at de ville bryde visse punkter i atomaftalen. De kom blandt andet til at berige større mængder uran, og til en højere procentvis berigelse end det er tilladt i overenskomsten.
Beriget uran er et vigtigt stof for udviklingen af både atomenergi og atomvågen. Irans valg om at berige uran op til 60 procent har skabt international bekymring, da det er langt over, hvad der er nødvendigt for produktionen af atomenergi, som kræver lige under 4 procent berigelse.
Irans udenrigsminister, Muhammed Javad Zarif, hævdede at overskridelsen ikke var en krænkelse af atomaftalen. Det står skrevet i aftalen, at hvis en af parterne trækker sig, som USA tydeligvis gjorde i 2018, så har Iran ret til at øge beredskabslagret af uran. Zarif påpegede, at Iran stadig var medlem af aftalen og ville fortsætte sit samarbejde med IAEFA.
Konflikten mellem USA og Iran eskalerede yderligere i begyndelsen af 2020, efter den mægtige iranske general, Qasem Soleimani, blev dræbt af USA i et målrettet droneangreb i Irak 3. januar 2020. USA præsenterede angrebet som en forlængelse af krigen mod terror og erklærede, at Soleimani var verdens ledende terrorist. Iran derimod ser på drabet som et angreb på Irans suverænitet og hævder retten til selvforsvar.
Soleimani havde haft ansvaret for Irans militære og hemmelige operationer i Mellemøsten uden for Iran og havde som mål at presse USA ud af regionen. Han var en stor og populær lederskikkelse i Iran. Det iranske lederskab sværgede derfor hævn over USA for drabet på Soleimani.
Natten til 8. januar 2020 affyrede Iran 22 raketter mod to militærbaser i Irak, hvor blandt andet amerikanske styrker var stationeret. Ingen blev bekræftet dræbte, men iransk TV påstod alligevel, at angrebet dræbte 80 amerikanere. Iran præsenterede angrebet som selvforsvar og som hævn for drabet på Soleimani.
I USA’s angreb på Soleimani blev også flere irakiske tjenestemænd dræbt samtidig, blandt dem politikeren og militærmanden Abu Mahdi al-Muhandis. At droneangrebet oven i købet skete på irakisk territorium førte til stærke reaktioner mod amerikansk militærtilstedeværelse i Irak.
Det førte til, at det irakiske parlament vedtog, at alle de internationale styrker i den USA-ledede koalition i Irak skulle forlade landet. Hvis den irakiske regeringen vedtager det samme, falder det folkeretslige grundlag for de internationale styrkers tilstedeværelse i Irak bort.