Belarus (Hviderusland)

Sist oppdatert: 30.05.2022

Belarus, tidligere Hviderusland, ligger i Østeuropa. Vidste du, at 40% af Belarus er dækket af skove? På denne side finder du alt hvad du behøver at vide om landet.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Minsk
Befolkning: Hviderussere 83.7%, russere 8.3%, polakker 3.1%,ukrainere 1.7%, andre 2.4%, uspecificeret 0.9% (2009)
Sprog: Russisk (officielt) 70.2%, hviderussisk (officielt) 23.4%, andre 3.1% (inkl. små polske- og ukrainsktalende minoriteter), uspecificeret 3.3% (2009)
Religion: Ortodokse 48.3%, katolske 7.1%, andre 3.5%, ikke-troende 41.1% (2011)
Indbyggertal: 9 498 238 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 207 600 Km2
Valuta: Hviderussiske rubler
Bruttonationalprodukt per indbygger: 22 591 PPP$
Nationaldag: 3. juli

Geografi

Belarus er et lavtliggende land uden kystlinje. Det højeste bjerg er kun 346 m.O.h., og landskabet består hovedsagelig af lave bakker og bakker. Næsten en tredjedel af landet er dækket af tætte skovområder. I syd er landskabet præget af sumpe, der skæres af floder og søer. Landet har et af de største tilbageværende urskovområder i Europa. Klimaet er kontinentalt med meget kolde vintre og varme somre.

De vigtigste miljøproblemer i Belarus er forbundet med emissioner fra gamle sovjetiske fabrikker og tung industri. Emissionerne fører til forurenede floder og vand og stor luftforurening i tunge industriområder. Landet blev også hårdt ramt, da en atomreaktor i Tjernobyl i Ukraine eksploderede i 1986. Det radioaktive affald gjorde store landbrugs-og skovområder ubrugelige og tvang hundredtusinder af mennesker til at flytte. Siden da er antallet af fødselsdefekter og kræfttilfælde steget markant.

Historie

Området blev bosat af slaviske stammer under de store migrationer til Centraleuropa omkring 400-500 e.kr. I 800 'erne blev området indarbejdet i Kievan Rus', der voksede op omkring Kiev i dagens Ukraine. Da imperiet kollapsede som følge af den mongolske invasion i 1200-tallet, blev Belarus en del af det litauiske hertugdømme. Hertugdømmet var i konstant krig med sine omgivelser, indtil det blev opdelt i slutningen af 1700-tallet. Under russisk styre blev de belarusiske bønder behandlet som slaver, som ikke fik lov til at eje deres eget land eller tale deres eget sprog.

Efter oktoberrevolutionen i 1917 erklærede Belarus sig selv som en uafhængig stat. Uafhængigheden varede dog ikke længe, da tyske styrker besatte området kort efter. Bolsjevikkerne væltede tyskerne, og i 1922 blev Belarus en konstituerende republik i Sovjetunionen. I løbet af det 20.århundrede udviklede landet sig både kulturelt og økonomisk, men da Joseph Stalin kom til magten, tog dette en pludselig vending. I dag anslås det, at omkring to millioner mennesker blev offer for Stalins terror i denne periode.

Under Anden Verdenskrig blev landet igen besat af Tyskland, og mere end en tredjedel af befolkningen blev fordrevet eller dræbt. Derudover blev store byer som Minsk og Vitebsk lagt i ruiner. Efter krigen blev Belarus et af de vigtigste industrielle centre i Sovjetunionen. Industrien gjorde staten til den rigeste i Unionen. Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 blev Belarus igen en uafhængig republik.

Samfund og politik

Belarus er en republik, hvor præsidenten er statsoverhoved, regeringschef, leder af Parlamentet og øverstbefalende for militæret. Præsidenten vælges ved direkte valg for en periode på fem år og vælger selv regeringen, udnævner højesteretsdommere og formanden for forfatningsdomstolen samt halvdelen af Domstolens medlemmer. Siden 1994 er landet blevet styret af en præsident, der gradvist er blevet mere autoritær, Aleksander Lukasjenko. Efter en forfatningsændring i 1996, indledt af Lukashenko selv, er der ingen grænse for, hvor mange gange en præsident kan genvælges.

Valget kritiseres for at være udemokratisk, og præsidenten kritiseres for at undertrykke oppositionen. Medierne og internettet kontrolleres af staten. Præsidenten har også stor indflydelse på retsvæsenet og retssystemet, som i princippet bør være uafhængigt. Landet er tæt knyttet til Rusland. De har forsøgt at danne deres egen fagforening, men processen har taget tid, og ingen ved med sikkerhed, om fagforeningsplanerne vil blive realiseret. Belarus er også det eneste tilbageværende land i Europa, hvor dødsstraf praktiseres.

Belarus er også blevet kritiseret for alvorlige krænkelser af menneskerettighederne. Flere ikke-statslige organisationer, journalister, der er kritiske over for regimet, mindretal og oppositionspolitikere er blevet forfulgt, misbrugt og fængslet. Situationen forværredes efter præsidentvalget i august 2020. Der har været store regelmæssige protester i efteråret 2020 og vinteren 2021 mod præsidenten, der angiveligt vandt valget med over 80 procent af stemmerne. Tusindvis af anti-regeringsdemonstranter er blevet arresteret eller forvist. EU anerkender ikke valget og har indført sanktioner mod Belarus og Lukasjenko personligt.

29. i Maj 2022 besluttede den norske regering, at Norge fra da af vil bruge navnet Belarus i stedet for Hviderusland. Navneændringen er i solidaritet med den hviderussiske demokratibevægelse. Vægten på Belarus og belarusisk som noget helt andet end Rusland og russisk er et vigtigt symbolsk spørgsmål for demokratibevægelsen.

Økonomi og handel

Over 80 procent af Belarus Økonomi ejes og kontrolleres af staten. Efter uafhængigheden blev flere sektorer privatiseret, men siden 1994 har staten taget kontrollen over de fleste tilbage. Denne" markedssocialisme " har gjort landet økonomisk isoleret og forhindret udenlandske investeringer. Økonomien har været præget af store udsving, høj inflation og udbredt korruption. Dette har ført til store nedskæringer i velfærdsydelser som pensioner, sygesikring og uddannelsessystemet. Belarus har dog en af de højeste levestandarder sammenlignet med andre tidligere sovjetrepublikker.

Økonomien afhænger af landets tætte forbindelser med Rusland. Olie og gas fra Rusland tegner sig for mere end halvdelen af den samlede import. Landet betales også for at være et transitland for russisk olie og gas til det vesteuropæiske marked. Omkring 10 procent af befolkningen er beskæftiget i landbruget. Kartofler, hør, kvæg og svinekød er de vigtigste produkter. En fjerdedel af befolkningen er beskæftiget i fremstilling og tung industri. Ingeniørvirksomhed, våbenproduktion, tekstilindustri og kemisk industri er de største industrier.

Kort over Hviderusland (Belarus)