Comorerne

Sist oppdatert: 15.02.2022

Comorerne er en ø-nation i Det Indiske Ocean. Landet består af tre større øer - Njazídja (Grande Comore), Nzwani (Anjouan) og Mwali (Mohéli) - samt flere mindre øer. Vidste du, at Comorerne er verdens største eksportør af ylang-ylang? Her finder du alt, hvad du har brug for at vide om Comorerne.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Moroni
Etniske grupper: Antalote, cafre, makoa, oimatsaha, sakalava
Sprog: Arabisk og fransk (officielle), shikomoro (officielt sprog, blanding af swahili og arabisk)
Religion: Sunnimuslimer 98%, andre (shiamuslimer, katolikker, andre kristne) 2%
Befolkningtal: 852 075 (2023)
Styreform: Føderal republik
Areal: 1 861 km2
Valuta: Franc à 100 centimes
Bruttonationalindkomst per indbygger: 3 832 PPP$
Nationaldag: 6. juli

Geografi

Comorerne ligger i Mozambique-kanalen mellem Madagaskar og Afrikas østkyst. Landet består af fire store vulkanske øer og mange små øer. De består hovedsageligt af sorte basaltlag omgivet af koralrev. Den aktive vulkan Kartala er det højeste bjerg, 2361 meter over havets overflade. Omkring vulkanen vokser ylang-ylang-træer. Blomsterne på træerne producerer en stærkt aromatisk olie, der bruges i parfume, og Comorerne er verdens største eksportør af denne olie.

Savanne og plantager dominerer landskabet på de centrale dele af øerne, mens kysten har vådområder. Øerne har et tropisk kystklima med små årlige temperaturvariationer (23-28 grader celsius). Den tørre årstid er fra maj til oktober, og regntiden varer fra november til april. Der er registreret 150 fuglearter på øerne, hvoraf mange er truede. De skove, der tidligere dækkede øerne, er blevet fældet, og ødelæggelsen af den øverste del af jorden er et stort problem.

Historie

Comorerne blev først befolket i det 4. århundrede af melanesisk-polynesiske folk. Senere kom der folk fra Afrikas østkyst, Indonesien, Madagaskar, Persien og arabiske områder. I det 16. århundrede var øerne underlagt mange sultaner af arabisk oprindelse og udviklede sig til et center for handel med krydderier og slaver. Sultanaterne var konstant på kant med hinanden, hvilket franskmændene udnyttede til deres fordel i midten af 1800-tallet til at tage kontrol over øen Mayotte. Et halvt århundrede senere overtog de også de tre andre øer, og i 1908 blev Comorerne formelt en fransk koloni.

Comorerne blev selvstændige i 1975, men øen Mayotte valgte ved en folkeafstemning at forblive fransk. Dyb splittelse har præget Comorerne lige siden på grund af konflikter mellem de tre øer, der udgør landet, samt konflikter mellem centralregeringen og øernes lokale repræsentanter. Landet har tidligere oplevet langvarig politisk uro med 21 kup og kupforsøg siden uafhængigheden. Det svage politiske lederskab har gjort det muligt for udenlandske lejesoldater at øve indflydelse på øerne gennem deltagelse i militærkuppene.

I 2006 oplevede landet sit første fredelige magtskifte siden 1975. Et lokalt oprør på øen Anjouan i 2007-2008 blev slået ned af en invasionsstyrke støttet af soldater fra Den Afrikanske Union (AU). Comorerne har i vid udstrækning bevaret tætte bånd til den tidligere kolonimagt Frankrig.

Samfund og politik

Comorerne er en føderation af tre hovedøer. Ifølge forfatningen er de tre øer delvist selvstyrende, hver med sin egen regering og sit eget valgte parlament. Præsidenten er stats- og regeringschef og roterede tidligere mellem de tre hovedøer. Dette system blev afskaffet med en ny forfatning i 2018 efter en folkeafstemning, der blev kritiseret bredt for at være præget af intimidering og valgsvindel. Den nye forfatning begrænsede øernes autonomi og erklærede også islam som statsreligion.

Det demokratiske system har store mangler, og der har været flere angreb på oppositionen. En række politikere, militærfolk og aktivister er blevet fængslet eller sat i husarrest, og flere kritikere af regimet har angiveligt forladt landet. Mediefriheden er begrænset, og kvinder udsættes for diskrimination. Børnearbejde og korruption er også udbredt.

Comorerne er et af Afrikas tættest befolkede lande og har problemer med overbefolkning på den mindre ø. Derudover er der generelt ret få mennesker på Comorerne, der er formelt ansat i et job. Størstedelen af Comorernes befolkning lever under fattige forhold, og den politiske uro i landet har bidraget til at forværre fattigdommen. Sundhedssystemet er stærkt mangelfuldt, og mange har ikke adgang til rent drikkevand eller medicinsk udstyr.

Økonomi og handel

Overbefolkning, få naturressourcer og politisk dårlig ledelse har gjort landet til et af de fattigste i verden. Et dårligt udviklet transportsystem, ineffektivitet og høj arbejdsløshed har yderligere forværret situationen. Der er kun lidt landbrugsjord, og omkring en tredjedel af landets befolkning bor i udlandet, hovedsageligt i Frankrig. Comorerne er derfor helt afhængige af international bistand og pengeoverførsler fra landsmænd, der arbejder i udlandet. Frankrig er landets vigtigste handelspartner og yder økonomisk bistand til Comorerne.

Økonomien er svagt udviklet, og de fleste lever af landbrug, fiskeri og skovbrug. Landbruget er hovedsageligt subsistenslandbrug, men landet eksporterer vanilje- og parfumeafgrøder, og nelliker står for mere end halvdelen af eksportindtægterne. Politisk uro gennem mange år har bidraget til at svække den økonomiske udvikling på Comorerne. Manglen på stabilitet har gjort det svært at tiltrække udenlandske investeringer, turisme og udviklingsbistand til landet.

Kort over Comorerne