Bosnia-Hercegovina

Sist oppdatert: 01.03.2021

Bosnien-Hercegovina ligger i den sydlige del af Europa og grænser op til Kroatien, Serbien og Montenegro. Vidste du, at landet har en 20.000 år gammel urskov med træer, der er 300 år gamle? På denne side finder du alt, hvad du har brug for at vide om landet.

Foto: Unsplash/Steph Smith

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Sarajevo
Befolkning: Bosniakker 50,1%, serbere 30,8%, kroater 15,4%, andre/uspecificeret 3,7%, (2013)
Sprog: Bosnisk (officielt) 52,9%, serbisk (officielt) 30,8%, kroatisk (officielt) 14,6%, andet/uspecificeret 1,8%, (2013)
Religion: Muslimer 50,7%, ortodokse 30,7%, romersk-katolske 15,2%, ateister 0,8%, agnostikere 0,3%, andet/uspecificeret 2,3% (2013)
Befolkningstal: Bosnisk, Kroatisk, Serbisk
Styreform: Demokratisk republik
Areal: 51 129 Km2
Valuta: Marka
Bruttonationalindkomst per indbygger: 20 377 PPP$
Nationaldag: 1. marts
Befolkning: 3 210 847 (2023)

Geografi

Naturen i Bosnien-Hercegovina består mest af bjerge, og store dele af landet ligger over 150 m.a.s.l. Omkring halvdelen af ​​landet er dækket af skov, men naturen kan inddeles i tre geografiske zoner. I nord er der højsletter. Her giver floden Sava frugtbare landbrugsområder. I midten af ​​landet er der lave bjerge, og området er rigt på skove og mineraler. De dinariske alper løber fra den nordvestlige til den sydøstlige del af landet. Her ligger Maglić, landets højeste bjergtop, på 2386 m.a.s.l.

Klimaet er kontinentalt med kolde vintre og varme somre. I vest falder der op til 4.000 mm nedbør om året, hvilket gør dette område til et af de vådeste i Europa. I syd er der et middelhavsklima med lange varme somre og korte, milde vintre. Landet har næsten ingen kyst, kun en kort stribe på 21 kilometer ved Adriaterhavet.

Før krigen var Bosnien-Hercegovina rangeret som et af de mest forurenede områder i Europa. Dette skyldtes i høj grad den udbredte metalindustri. I nyere tid er forureningen blevet kraftigt reduceret, på grund af elimineringen af ​​metalindustrien, men landet kæmper stadig med døden som følge af giftig og forurenet luft. Skovrydning og ulovlig skovhugst er også en miljømæssig udfordring.

Historie

Den ældre historie i det land, vi i dag kender som Bosnien-Hercegovina, er præget af forskellige invasioner og kontrol. Området har været kontrolleret af en række forskellige folkegrupper og kongeriger gennem tiden, herunder Det Osmanniske Rige. Ud over det 19. århundrede begyndte det osmanniske rige at svækkes, og en russisk-tyrkisk krig brød ud. De europæiske magter samledes i Berlin for at trække nye grænser på Balkan, og Bosnien-Hercegovina blev en del af Østrig-Ungarn i 1878.

Det nye dobbeltmonarki blev meget dårligt modtaget af den serbiske befolkning i landet, som ønskede at samle de sydslaviske områder til ét imperium. I juni 1914 udførte Gavrilo Princip, en bosnisk-serbisk studerende, et mordforsøg på arvingen til den østrig-ungarske trone. Hændelsen er i dag bedre kendt som skyderierne i Sarajevo, og ses som udløseren for Første Verdenskrig. Kort efter Anden Verdenskrig blev Kongeriget Jugoslavien oprettet, men under Anden Verdenskrig blev Kongeriget invaderet af aksemagterne. De serbiske nationalister, četnici, og den nationale befrielseshær ledet af Josip Broz Tito kæmpede mod besættelsesstyrkerne. De to modstandsbevægelser forsøgte i første omgang at samarbejde, men begyndte hurtigt at kæmpe mod hinanden. Den Nationale Befrielseshær under Titos sejr og Den Socialistiske Føderale Republik Jugoslavien (også kaldet Republikken Jugoslavien) blev oprettet i 1945.

Efter Titos død i 1980 begyndte Jugoslavien langsomt at gå i opløsning, og den 1. marts 1992 erklærede Bosnien-Hercegovina sig uafhængigt. Landets serbiske mindretal modsatte sig uafhængighed, og ønskede hellere at blive en del af Serbien. En måned senere udbrød en treårig krig. Halvdelen af ​​befolkningen blev tvunget til at flygte, og mere end 100.000 mennesker mistede livet, fordi etnisk udrensning af muslimer blev brugt som en krigstaktik af serberne. Mod slutningen af ​​krigen fik FN-styrker i Sarajevo ansvaret for at forsvare seks områder, der var blevet erklæret "sikre områder", herunder byen Srebrenica. FN-styrker formåede ikke at forsvare området, og i juli 1995 blev over 8.000 civile bosniske drenge og mænd dræbt af serbiske styrker. Massakren var det første folkedrab i Europa siden Anden Verdenskrig, og det skubbede parterne til at underskrive Dayton-aftalerne, der blev forhandlet i Dayton, USA.

Samfund og politik

Krigen, der hærgede landet i 1990'erne, har sat dybe spor i Bosnien-Hercegovina. Politik er stadig stærkt præget af etniske modsætninger. I Dayton-aftalen blev det besluttet, at landet skulle opdeles i to selvstyrende dele: Republika Srpska (serbisk republik), og Føderationen Bosnien-Hercegovina (kroatisk og bosnisk domineret). Hver del har sin egen præsident, sit eget parlament og sin egen regering. De fleste større beslutninger træffes direkte af de autonome dele. På nationalt plan er der et præsidentråd og en regering. Præsidentrådet består af en bosnier, en serber og en kroat, som vælges hvert fjerde år.

Landet bliver kritiseret for at krænke menneskerettighederne, fordi andre etniske grupper ikke kan stille op som præsident. Det er en af ​​grundene til, at Bosnien-Hercegovina ikke er blevet optaget som medlem af EU. Politiske og borgerlige rettigheder skal i første omgang garanteres af forfatningen, men Economist Intelligence Unit klassificerer landet som et hybridregime, med mangel på rettigheder og varierende grader af demokratiske karakteristika. Overordnet set er landets politik delt mellem dem, der ønsker at bygge en multietnisk stat, og dem, der ønsker at sikre magten til deres egne etniske grupper. Politik er lammet og ikke særlig effektiv, da de forskellige etniske grupper kan nedlægge veto. Derudover er politik præget af korruption og tungt bureaukrati.

Økonomi og handel

Bosnien-Hercegovina var den næstfattigste delrepublik i Jugoslavien og havde et dårligt udgangspunkt for at klare sig økonomisk, da de blev uafhængige. Borgerkrigen ødelagde økonomien fuldstændig. Produktionen faldt med 90 procent, og bruttonationalproduktet faldt med 80 procent. Industrien forsvandt på grund af forsyningssvigt og fjendtligheder. Efter krigen sikrede udenlandsk bistand stor økonomisk vækst, men væksten aftog, da giverglæden forsvandt. Den globale finanskrise i 2008 fik store konsekvenser for landet. Arbejdsløsheden voksede betydeligt, og eksportindtægterne faldt. I dag er Bosnien-Hercegovina stadig et af Europas fattigste lande.

Bosnien-Hercegovina er præget af tungt bureaukrati, svag central autoritet, korruption og politisk ustabilitet. Dette skræmmer potentielle investorer væk. Den økonomiske situation er ikke desto mindre forbedret de seneste år. Siden 1995 er produktionen tredoblet, eksporten er tidoblet og antallet af arbejdspladser i servicesektoren er stigende. Næsten 17 procent af befolkningen lever stadig under den nationale fattigdomsgrænse. Derudover har landets velfærdssystem store mangler efter krigen. Der er meget ombygning, omorganisering og investeringer tilbage, før systemet kan fungere godt.

Kort over Bosnien-Hercegovina