Antigua og Barbuda

Sist oppdatert: 16.09.2022

Antigua og Barbuda er et konstitutionelt monarki i Caribien, der består af øerne Antigua, Barbuda og Redonda samt nogle småøer. Vidste du, at landet har 365 strande, én for hver dag i året? Landet omtales ofte som "Landet med de 365 strande". Her er alt, hvad du har brug for at vide om Antigua og Barbuda.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Saint John's
Befolkning: Afrikansk oprindelse 87.3%, afrikansk + europæisk oprindelse 4.7%, europæisk oprindelse 1.6%, andre 6.4% (2011)
Sprog: Engelsk (officelt), antiguansk kreolsk
Religion: Protestanter 68%, katolikker 8%, andre 12%, uspecificeret/ingen 11% (2011)
Befolkningstal: 94 298 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki
Areal: 440 km2
Valuta: Østkaribisk dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 26 365.5 PPP$ (2022)
Nationaldag: 1. november

Geografi

Antigua og Barbuda er en østat bestående af tre lavtliggende øer i den østlige del af Det Caribiske Hav. Den tredje ø, foruden Antigua og Barbuda, er Redonda – en lille ubeboet ø, der er formet som en stejl klippe. Antigua er en kalksten-ø omgivet af koralrev samt flere små øer. Barbuda er en flad og skovdækket koralø - 40 kilometer nord for Antigua.

Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Øerne er udsat for tropiske orkaner og har en gennemsnitlig nedbørsmængde på 990 millimeter om året. I 2017 blev Barbuda hårdt ramt af orkanen Irma. Omkring halvdelen af indbyggerne blev hjemløse, og genopbygningen kostede mere end 100 millioner amerikanske dollar.

De største miljøproblemer er mangel på ferskvand og ødelæggelser af koralrev, som er forårsaget af orkaner og turisme.

Historie

Cristoffer Columbus kom til øgruppen i 1493. Øerne havde på daværende tidspunkt allerede været beboet i 4000 år. I 1667 blev øerne en britisk koloni, og sukkerplantagerne var den vigtigste indtægtskilde. Kvinder, mænd og børn blev kidnappet og fragtet fra Afrika til øgruppen, hvor de blev sat til at arbejde i plantagerne som slaver. Udnytteles af arbejdere i slavelignende forhold varede frem til 2. Verdenskrig, selv om slaveriet blev afskaffet over 100 år tidligere. I 1939 blev landets første fagforening grundlagt, hvilket har forbedret arbejdernes vilkår. Antigua og Barbuda blev selvstændig i 1981, men er fortsat en del af det britiske Commonwealth. Efter selvstændigheden blev turismen landets vigtigste indtægtskilde.

Arbejderpartiet i landet (ALP) vandt valget i 1951 og har, med undtagelse af årene 1971-1976, beholdt flertallet i parlamentet til 2004. Statsministeren Vere Bird og hans familie blev anklaget for korruption og våbensmugling til Colombia. Skandalerne forårsagede store demonstrationer, som førte til et historisk nederlag for partiet i 2004. Efter 8 år som oppositionsparti kom ALP hårdt tilbage i 2014 - med løfter om at forbedre landets økonomi med ny partileder. De sidder fortsat på magten i dag.

Samfund og politik

Antigua og Barbuda er en uafhængig parlamentarisk stat inden for Commonwealth of Nations, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier. Landet er et monarki med den britiske monark som det formelle statsoverhoved. Monarken er repræsenteret af en generalguvernør i landet. Premierministeren udnævnes af generalguvernøren og er som regel lederen af det største parti. Den udøvende magt ligger hos regeringen, og den lovgivende magt hos parlamentets to kamre. I praksis har Antigua og Barbuda et topartisystem.

Landet betragtes som en velfungerende østat, og næsten hele befolkningen bor i Antigua. Levestandarden er højere end i mange af nabolandene, men alligevel er der en ret stor andel af fattige. Blandt de dårligst stillede står familier uden adgang til sanitet og rent vand højest på listen.

Den arbejdende befolkning har velfærdsgoder som pensionsordninger og sygedagpenge. De, der står uden for arbejdsmarkedet, får ingen eller kun lidt støtte. Landet ligger langs smuglerruten fra Syd- og Mellemamerika til Europa og USA. Regeringen har forsøgt at bekæmpe narkohandel og anden kriminalitet med strengere lovgivning og højere straffe.

Antigua og Barbuda blev medlem af FN den 11. november 1981 og er medlem af en række af FN's særorganisationer, såsom Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO), Den Internationale Organisation for Migration (IOM) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO), samt FN's Økonomiske Kommission for Latinamerika og Caribien (ECLAC).

Økonomi og handel

Den vigtigste industri i Antigua og Barbuda er turismen. Det har været landets vigtigste industri siden 1960'erne og tegner sig for over halvdelen af landets bruttonationalprodukt (BNP). To amerikanske militærbaser i Antigua giver også betydelige indtægter. Sukkerindustrien, som tidligere var landets vigtigste industri, har mistet sin betydning på grund af faldet i sukkerpriserne på verdensmarkedet.

Landets økonomiske omdømme fik et knæk i 2009, da landets største investor, en millionær fra Texas, blev anklaget for svindel.

Kort over Antigua og Barbuda