Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Madrid
Etniske grupper: Spaniere 86.4%, marokkanere 1,8%, andre 11,8% (2018 estimat)
Sprog: Spansk, catalansk, galicisk, baskisk
Religion: Katolikker 68,9%, ateister 11,3%, agnostikere 7,6 % andre//ingen 12,1% (2019 est.)
Befolkningstal: 47 519 628 (2023)
Styreform: Parlamentarisk monarki
Areal: 505 370 km2
Valuta: Euro
Bruttonationalindkomst per indbygger: 45 825 PPP$
Nationaldag: 12. oktober

Geografi

Spanien er et af Europas mest bjergrige lande. Både Pyrenæernes bjergkæde i nordøst og Sierra Nevada i sydøst har toppe på over 3.000 m.a.s.l. I den nordvestlige del af landet finder du de noget lavere cantabriske bjerge. Store floder flyder rundt om bjergmassiverne. Midt i landet ligger Europas største højlandsplateau, næsten uden træer, med dårlig jord og et barskt klima. Langs kysten, både i nord og syd, finder man frugtbare sletter.

De store højdeforskelle skaber stor klimavariation i landet. Den nordlige kyst har et typisk atlantisk klima, mens de sydlige dele af landet er betydeligt varmere. I det centrale bagland kan det blive op til 40 grader celsius om sommeren, og betydeligt koldere end resten af ​​landet om vinteren.

I 2002 oplevede Spanien en stor miljøkrise, da et tankskib sank omkring 210 kilometer ud for kysten af ​​den spanske region Galicien. Skibet var lastet med flere tusinde tons svær olie, som forårsagede store skader langs Spaniens, Portugals og Frankrigs kyster. Andre miljøproblemer er jorderosion og hyppige brande i sommermånederne, som truer de store skovområder i landet. Af den grund har myndighederne sat gang i en omfattende plantning af træer. Derudover kæmper landets byer med høje niveauer af luftforurening.

Historie

Den iberiske halvø har været beboet af forskellige folkeslag siden 16.000 f.Kr., herunder fønikere, karthagere og romere. Da Bagdad-kalifatet erobrede halvøen i det ottende århundrede, opstod det arabiske Spanien som et kulturelt, videnskabeligt og økonomisk centrum i Sydeuropa. Flere monumenter står stadig, som vidner om denne tid.

I det nordlige Spanien holdt små kristne kongeriger dog stand mod araberne. Mod slutningen af ​​det 15. århundrede blev Spanien for første gang forenet til et selvstændigt kongerige. Da Christopher Columbus rejste til Syd- og Mellemamerika og erklærede de områder, han nåede til, som spansk territorium, blev Spanien hurtigt det mest magtfulde land i Europa. Spanien forblev en stormagt indtil det 19. århundrede, hvor det begyndte at miste kontrollen over sine kolonier.

Efter mange års økonomiske problemer og diktatur i Spanien udbrød en blodig borgerkrig i 1936. Der tog fascisten Francisco Francos styrker kontrol over landet og etablerede et nyt diktatur, der varede indtil hans død i 1975. Efter Francos død , udviklede landet hurtigt et fungerende demokrati. Ud over 80'erne kom der en række nye sociale reformer, og Spanien blev også en vigtig del af det europæiske samarbejde og kom blandt andet med i NATO i 1982 og EU i 1985.

Økologiske fodaftryk

9 9 6

2,6

jordkloder i Spanien

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Spanien ville vi have behov for 2,6 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

Samfund og politik

Spanien er et konstitutionelt monarki, hvor kongen har minimal magt. Den udøvende magt ligger hos premierministeren, som vælges ved demokratiske valg. I årtierne efter Francos styre har det moderate højreorienterede Partido Popular (PP) og Socialist Party (PSOE) været de vigtigste partier i landet. Begge partier har styret mod den politiske midte, og har været villige til at gå på kompromis for at opnå politiske resultater. Spanien kæmper med meget korruption blandt politikere i høje sociale stillinger. Politikere og forretningsmænd fra begge partier er for nylig blevet dømt for underslæb og bestikkelse.

Spansk politik er præget af spændingen mellem centralregeringen og landets 17 regioner, hvor især Baskerlandet og Catalonien har opnået betydelig intern autonomi gennem deres egne valgte forsamlinger. Flere af regionerne har deres egne politistyrker og deres egne toldbestemmelser. Uenighed mellem regeringen i hovedstaden Madrid og separatistbevægelsen i regionen Catalonien har udviklet sig til et vanskeligt og vigtigt politisk spørgsmål.

Økonomi og handel

Fra at have været et fattigt jordbrugsland i begyndelsen af 1980'erne har Spanien udviklet sig til at være en avanceret økonomi på baggrund af industriområdet og de varierede tjenestetilbud. Turistindustrien har været særlig vigtig og i 2018 var Spanien det land i verden med flest turister. De store regionale forskelle gør sig også gældende i økonomien. I området omkring Madrid og længere mod nord mod Atlanterhavskysten, er indeksniveauet og beskæftigelsen langt større end i de sydlige regioner, som er Andalusien og Extremadura. Privatiseringen og en øget stimulering af den private sektor bidrog til at landet oplevede en stærk økonomisk vækst gennem store dele af 1900-tallet. Den gode økonomi gjorde Spanien i stand til at være en af grundlæggerne af Den Europæiske Valutaunion, da den blev grundlagt i 1999.

Spanien blev hårdt ramt af den globale økonomiske krise i 2008 og arbejdsløsheden steg kraftigt. I begyndelsen af 2013 var arbejdsløsheden en af de højeste i Europa på over 26 procent. Men i 2014 voksede økonomien så småt igen og blev gradvist stærkere igen. Landet kæmper dog stadig med høj arbejdsløshed, især blandt unge. Det er især de mange unge i den private sektor, for eksempel inden for servicevirksomhederne og byggebranchen, der kæmper med at finde et arbejde. Dette betragtes som et stort samfundsproblem for Spanien.

Statistikk

Statistikk for Spanien på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål (sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Indbyggere

47 519 628

mennesker i Spanien

Statistik Befolkning

Børn per kvinde

Gennemsnitslig antal børn per kvinde

10 3

1,3

børn per kvinde i Spanien

Statistik Fertilitet

Børnedødelighed

Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte

1 2 3

3

børn der dør per 1000 levendefødte i Spanien

Se statistik over børnedødelighed i alle lande

Fattigdom

BNP per indbygger

Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft

12

45 825

BNP per indbygger i PPP-dollar i Spanien

Statistik BNP

Menneskelig udvikling

18

26 / 188

HDI-index for menneskelig udvikling i Spanien

%land% er nummer 26 af 188 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.

Statistik HDI-index

Sult

Andel af befolkningen som er underernæret

Se statistikk over underernærte i alle land

Klima

Økologiske fodaftryk

9 9 6

2,6

jordkloder i Spanien

Hvis alle mennesker på Jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Spanien ville vi have behov for 2,6 jordkloder.

Statistik Økologiske fodaftryk

CO2-udslip

Antal ton CO2-udslip per person

10 10 10 10 3

4,28

ton CO2-udslip per person i Spanien

Statistik CO2-udslip

Ligestilling

Skævfordeling mellem kønnene

Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet

1

0,057

GII-index i Spanien

Statistik Ligestilling

Sundhed

Drikkevand

Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

har adgang til rent vand i Spanien

Statistik Drikkevand

Vaccinationer

Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger

10 10 10 10 10 10 10 10 10 5

9,5

af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Spanien

Statistik Vaccine mod mæslinger

Uddannelse

Skolegang

Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

13

er forventet antal år i skolen i Spanien

Statistik Skolegang

Læse- og skrivefærdigheder

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive

10 10 10 10 10 10 10 10 10 9

9,9

af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Spanien

Statistik Læse- og skrivefærdigheder

Kort over Spanien