Nordkorea

Sidst opdateret: 03.03.2023

Nordkorea ligger i Østasien. På denne side finder du alt hvad du behøver at vide om landet. Hvis du er interesseret i den igangværende koreanske konflikt, kan du læse mere om det her.

Foto: Reuters/NTB/KCNA

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Pyongyang
Etniske grupper: Næsten udelukkende koreanere, enkelte japanere og kinesere
Sprog: Koreansk
Religion: Buddhister, Konfucianister, nogle kristne og mindre religiøse grupper (NB: uafhængig religiøs aktivitet eksisterer næppe. Regeringen sponsorerer nogle religiøse grupper for at få det til at se ud som om der er religionsfrihed i landet)
Befolkningstal: 26 160 821 (2023)
Styreform: Kommunistisk diktatur
Areal: 120 538 km2
Valuta: Nordkoreanske won
Nationaldag: 9. september

Geografi

Bjerge og bjergområder udgør omkring 80 procent af Nordkoreas landareal. Den 25 kilometer lange grænse til Sydkorea er et af verdens mest militariserede områder. Landets højeste bjerge er Paektu-vulkanerne. Langs grænsen til Kina og Rusland i nord strømmer floderne Tumen og Yalu.

Landet er rig på mineralressourcer, især kul og jernmalm, men omfattende industrialisering og en ineffektiv planøkonomi har ført til forurening af jord og drikkevand. Behovet for brændstof har betydet, at lavlandet i vid udstrækning er blevet afskovet, på trods af at landet systematisk har plantet skove siden midten af 1950 ' erne.

Landet har et kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre. Monsunvindene påvirker sommermånederne, og omkring halvdelen af al nedbør falder mellem juni og august.

Historie

Der har været forskellige stater på den koreanske halvø meget længe tilbage, i mere end 4000 år. Koreas historie har været præget af dens placering mellem stormagterne Kina og Japan. Fra 1300-tallet havde Kina den største indflydelse på den koreanske halvø, men fra slutningen af 1800-tallet fik Japan overtaget og koloniserede halvøen.

Efter Japans nederlag i Anden Verdenskrig blev Korea overtaget af Sovjetunionen og USA. Landet blev delt i to langs den 38.Volga. Latitude. Sovjetunionen etablerede kommunistisk styre i nord, mens USA etablerede en nationalistisk regering i syd. Efter at USA og Sovjetunionen trak sig tilbage i 1948, fulgte en blodig borgerkrig (1950-1953), hvor kinesiske og amerikanske soldater var stærkt involveret på modsatte sider. Da krigen sluttede, forblev grænsen stort set uændret, og konflikten er stadig i gang.

Nordkorea har været styret af Kim-familien siden uafhængigheden. En personlighedskult er opstået omkring den første præsident, Kim Il-sung. Efter hans død er han blevet udnævnt til "evig Præsident", og en ny æra er blevet indført fra det år, han blev født (1912).

Samfund og politik

Nordkorea er et kommunistisk, totalitært diktatur, ledet af Kim Jong-un. Verden ved lidt om Nordkoreas politiske system. Juche ' s statsideologi er, at Nordkoreas overlevelse mod eksterne trusler kun kan bevares gennem isolation, selvforsyning og militarisme. Principper for hårdt arbejde, selvdisciplin og tro på landets stærke leder har siden Kim Il-sung blev diktator, været opskriften på det kommunistiske regime, og Kim-dynastiet har formået at bevare magten i landet. Regimet tjener også ved at opretholde gamle fjendtlige billeder, såsom det fjendtlige syn på USA og Sydkorea.

Menneskerettighedssituationen i landet er dårlig. FN's Menneskerettighedsråd rapporterer om henrettelser, slaveri, tortur, voldtægt, tvangsfordrivelse, forsvindinger og forfølgelse på grund af politik, religion, race og køn. Der er dødsstraf for at flygte fra landet. Da Nordkorea er så lukket, er det kun mennesker, der er flygtet, der ved, hvordan situationen i landet virkelig er for dets borgere.

Nordkoreas forhold til resten af verden er spændte. Landets udenrigspolitik er stadig præget af, at der aldrig blev underskrevet nogen fredsaftale med Sydkorea, da Koreakrigen sluttede. Siden 1990 ' erne har verdensforbindelserne med Nordkorea været præget af landets udvikling af atomvåben. Den første atomprøve blev gennemført i 2006. FN ' s Sikkerhedsråd har reageret ved at indføre strenge økonomiske sanktioner.

Økonomi og handel

Nordkorea har en planøkonomi, og staten kontrollerer næsten al aktivitet. Landets økonomi er en af verdens mest centralt styrede og isolerede. Næsten hele varesortimentet i landet kommer fra den statsejede industri, og landbruget er organiseret i store kommunale gårde (kollektiver). Landbruget tegner sig for en fjerdedel af økonomien, men afgrøderne er ikke tilstrækkelige til at brødføde befolkningen. Landet er afhængig af mad og hjælp fra udlandet.

Indtil 1970 ' erne var Nordkorea mere industrialiseret end Sydkorea, og den gennemsnitlige indkomst var højere. Dette ændrede sig hurtigt. Energimangel, gamle fabrikker og dårligt udviklede transportsystemer førte til langsom udvikling. Økonomisk dårlig forvaltning og naturkatastrofer forårsagede, at mere end en million døde af sult i 1990 ' erne.

Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var katastrofalt for Nordkorea. Udenrigshandelen kollapsede, og industrien og landbruget blev ramt af en akut energimangel. I dag er landets vigtigste handelspartner Kina, men dets udenrigshandel er begrænset. En stor del af befolkningen lever i fattigdom, og Nordkorea er blevet et af Asiens fattigste lande. I 2010 ' erne er økonomien blevet hårdt ramt af de internationale sanktioner mod landet.

Kort over Nordkorea