Kap Verde

Sidst opdateret: 21.09.2023

Kap Verde er en republik i Vestafrika. Landet består af ti større øer og otte mindre øer, hvoraf ni er beboede. Vidste du, at omkring 80 procent af de nyfødte karetteskildpadder (verdens næststørste skildpadde) er født i Kap Verde? Her finder du alt, hvad du bør vide om Kap Verde.

Foto: UN Photo/Mark Garten

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Praia
Etniske grupper: Kreol (mulat) 71%, afrikansk 28%, europæisk 1%
Sprog: Portugisisk (officielt), kreol (blanding af portugisisk og vestafrikansk)
Religion: Katolikker (blandet med afrikansk tro) 77,3%, protestanter og andre kristne 8%, muslimer 1,8% andre eller ingen 12,8%
Befolkningstal: 555 987 (2020)
Styreform: Parlamentarisk republik
Areal: 4 033 km2
Valuta: Escudo à 100 centavos
Bruttonationalindkomst per indbygger: 9 083 PPP$
Nationaldag: 5. juli

Geografi

Kap Verde er et lille land ud for den vestafrikanske kyst bestående af 15 øer, hvoraf ni er beboede. Hovedstaden Praia ligger på den største ø São Tiago.​​​​​​​

Landet er af vulkansk oprindelse​​​​​​​, og øerne består af mange bjerge og klipper. Vulkanen på øen Fogo er aktiv og gik i udbrud i 1995 og 2014, men landet er ikke særligt udsat for naturkatastrofer. Der vokser meget lidt på øerne, men der er nogle grønne oaser, mest med bananafgrøder. Øgruppen ligger i forlængelse af Sahel-bæltet i Afrika, og er relativt ofte udsat for tørke. Det er ikke usædvanligt, at der ikke kommer regn i 8-9 måneder af året. Mellem 1968 og 1984 regnede det næsten ikke.

Der er både jord- og vandmangel i Kap Verde. Det er også grunden til, at så mange har slået sig ned i udlandet. Mindre end ti procent af landarealet er egnet til landbrug, og dårlig landbrugspraksis, såsom overdrev og dyrkning af bjergskråninger, fører til jordero​​​​​​​sion og ørkendannelse. Manglen på vand betyder, at Kap Verde er afhængig af at købe fødevarer fra udlandet.

Historie

De ubeboede Kap Verde-øer blev opdaget og koloniseret af portugiserne i det 15. århundrede. På grund af øernes strategiske beliggenhed blev de brugt som mellemstation for slavehandelen til Latinamerika og Europa. Mange af slaverne blev også sat i arbejde på øerne, og i slutningen af ​​1500-tallet var næsten 9 ud af 10 indbyggere efterkommere af slaver. Slavehandelen blev forbudt i 1876, og sammen med en alvorlig tørke førte det til en økonomisk nedtur. Mange kapverdianere emigrerede til andre portugisiske kolonier som følge af fødevaremangel og vanskelige levevilkår i denne periode. I 1951 blev øgruppens status ændret fra koloni til oversøisk provins, og i 1961 fik alle indbyggere portugisisk statsborgerskab. I tiden før uafhængigheden i 1975 levede ideen om en union mellem Guinea og Kap Verde, men alle planer blev sat på pause, da den guineanske regering blev væltet i 1980.

Kap Verde opnåede uafhængighed i 1975 som følge af det portugisiske diktaturs fald. Efter uafhængigheden havde Kap Verde i lang tid et etpartisystem styret af partiet "Kap Verdes afrikanske uafhængighedsparti" (PAICV). De førte en socialistisk, men praktisk politik. Protester fra kirken og højtuddannede grupper i befolkningen førte til, at PAICV opgav sit politiske monopol i 1990. Året efter kunne folk vælge mellem to partier: PAICV og det borgerlige parti "Movement for Democracy" (MPD). MPD vandt valget i 1991. De to partier har derefter udvekslet regeringsmagten gennem årene gennem frie og retfærdige valg.

Samfund og politik

Landet etablerede en ny forfatning i 1992, som definerer landet som et parlamentarisk demokrati med flerpartiregering og med en præsident som statsoverhoved. Der er valg hvert femte år, og præsidenten kan kun genvælges én gang. Den lovgivende magt ligger hos Nationalforsamlingen. Nationalforsamlingen vælger statsministeren, som er regeringschef og udpeger regeringen blandt medlemmer af Nationalforsamlingen.​​​​​​​

Kap Verde har altid været et vi​​​​​​​gtigt knudepunkt for skibsfart mellem Europa, Afrika og Latinamerika. Landet blev det første af de fem portugisisktalende lande i Afrika til at indføre demokratisk regeringsførelse, og regnes for et af de mest stabile lande i regionen. Trods økonomisk udvikling lever mere end hver fjerde kapverdianer under den nationale fattigdomsgrænse, og der er store forskelle mellem rig og fattig.

Sundhed har længe været et prioriteret område for myndighederne. Næsten alle har adgang til sundhedsydelser, og den forventede levetid er steget fra 49 år i 1960 til 73,5 år i 2021. Landet har også et velfærdssystem, som de fleste har adgang til. Den største udfordring er adgange​​​​​​​n til rent vand, som har ført til koleraudbrud med jævne mellemrum. Befolkningstilvæksten er lav på grund af emigration.

Økonomi og handel

Kap Verde har haft en god økonomisk udvikling siden selvstændigheden i 1975. I 2008 holdt FN op med at betragte Kap Verde som et udviklingsland. Men den golde jord, tørken og mangel på naturressourcer begrænser den videre udvikling. Landet producerer lidt. Den lille handel der findes består af sko, tøj, fisk og skaldyr. Da produktionsvilkårene i landbruget og industrien er så ringe, er det turisterhvervet der er rygraden i økonomien. Handel, transport, turisme og offentlige tjenesteydelser udgør cirka tre fjerdedele af landets BNP.

Et vigtigt tilskud er penge send​​​​​​​t hjem af kapverdianere, der bor i udlandet. Kap Verdes største indtægt kommer stadig fra bistand. I lang tid udgjorde bistanden 90 % af statsbudgettet. Det land, der giver flest penge til Kap Verde er Portugal, men Verdensbanken, EU, Holland og USA bidrager også med økonomisk bistand.

Arbejdsløshed er den største udfordring for landet. Nedturen i EU omkring 2014 førte til lavere handel med EU-​​​​​​​landene, men pilene peger nu opad igen. Man håber at udviklingen i turistindustrien kan gøre landet mindre afhængigt af bistand.

Kort over Kap Verde