21 mar.
FN's internationale dag for skove sætter lys på vigtigheden af skovbevaring og bæredygtig udvikling, samt behandlingen af mennesker som lever i og af skove.
International Day of ForestsEn tredjedel af jordens overflade er dækket af skov. Omkring 1,6 milliarder mennesker er afhængige af skoven for at sikre sig levebrød, medicin, mad og husly. Skoven er også hjem for over 80% af jordens arter af dyr, planter og insekter. Selvom skoven udfører nogle af de mest vitale funktioner over hele verden, fortsætter vi at hugge den ned. Afskovning er et stort problem i verden.
Hvorfor have en 'Skovens dag'?
I 2012 vedtog FN's Generalforsamling, at den 21.marts skulle markere den internationale dag for skov (A/RES/67/200). Formålet med dagen er at øge bevidstheden om, hvor vigtig alle typer skov er. For at markere dagen opfordres lande og stater til at iværksætte lokale, nationale og internationale tiltag, således at mennesker bliver mere involveret i arbejdet om at redde skoven. Træplantningskampagner er et eksempel på sådanne tiltag.
FN's forum for skove og FN's Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er dem, der er ansvarlige for organisering af dagen. Deres mål er at samarbejde tæt med myndigheder og andre relevante organisationer for at gennemføre markeringen på bedst mulig måde. Endvidere er det FN's forum for skove og FAO, som bestemmer temaet for markeringen.
Vores globale miljø bliver vanæret af valg, som ikke er bæredygtige. Måden vi forbruger naturressourcerne på accelererer tabet af biodiversitet og forværrer klimaændringerne. På denne internationale dag beder jeg alle regeringer, virksomheder og civilsamfund om at iværksætte hastige tiltag for at stoppe afskovning og genoprette skove, så fremtidige generationer kan nyde en grønnere og sundere fremtid.
António Guterres
Skoven er afgørende for at bekæmpe klimaændringer og bidrage til velstand og velvære
FN's Verdensmål er verdens fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, reducere ulighed og stoppe klimaændringerne inden 2030.

Skoven forvalter og bruger ressourcer på en bæredygtig måde, og den tager vare på skrøbelige økosystemer, som verden er afhængig af. Verdensmål 15 fokuserer netop på at beskytte, genoprette og fremme bæredygtig brug af af økosystemer. Dette er også nogle af de vigtigste tiltag, vi kan gøre for at stoppe klimaændringerne, hvilket Verdensmål 13 repræsenterer. Skoven er altså en nøglefaktor for at bekæmpe klimaændringer og bidrage til velstand og velvære for nuværende og fremtidige generationer.


Endvidere spiller skoven en afgørende rolle i fattigdomsbekæmpelsen og for at opnå de andre Verdensmål.
FN's strategiske plan for skov 2030
I 2017 vedtog FN's Generalforsamling FN's strategiske plan for skov 2030. Denne plan giver et globalt rammeværk for handling på alle niveauer for bæredygtig forvaltning af alle typer skov og træer uden for skov, for at stoppe afskovning og skovforringelse. Strategien indeholder seks hovedmål foruden de 26 delmål under mål 1, som skal nås inden 2030. I sin melding fra 2020 påpeger António Guterres, at disse mål er opnåelige, men at vi ikke er på det rigtige spor for at opnå dem.