Tunesien

Sidst opdateret: 16.02.2021

Tunesien er en republik i Nordafrika. Landet grænser op til Algeriet mod vest, Libyen mod øst og Middelhavet mod nord. Vidste du, at Tunesien huser en af de ældste jødiske synagoger og flere berømte moskeer? Her er alt hvad du behøver at vide om Tunesien.

Foto: ILO/Crozet M

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Tunis
Etniske grupper: Arabere 98 %, europæere 1 %, jøder og andre 1 %
Sprog: Arabisk (officielt), fransk, berberisk (tamasight)
Religion: Religion: Muslim (officiel; sunni) 99,1 %, andre (inklusive kristne, jøder, shiitter, Baha ' is) 1 %
Befolkningstal: 12 458 223 (2023)
Styreform: Parlamentarisk republik
Areal: 163 610 km2
Valuta: Dinarer
Bruttonationalindkomst per indbygger: 12 490 PPP$
Nationaldag: 20. marts (uafhængighedsdag)

Geografi

Tunesien har et varieret landskab og natur. I Nordvest dominerer Atlasbjergene, som flere steder er skovklædte. I dette område ligger den frugtbare Medjerda-dalen, landets vigtigste landbrugsområde. I den nordlige del af landet er der et vådområde, der er opført på UNESCOs Verdensarvsliste. Den centrale del af landet består af Steppe landskaber, bjergplateauer og saltsøer. I syd bliver landskabet ørken, og i sydvest begynder Sahara-ørkenen. Klimaet varierer mellem middelhavsklima med tørre somre og våde vintre i Nord og langs kysten, til ørkenklima med næsten ingen nedbør i syd.

Landets største miljøproblemer er emissioner af forurenende stoffer som følge af dårlig affaldsbehandling og forurening af vand på grund af dårlig spildevandsrensning. Andre miljømæssige udfordringer er relateret til skovrydning, overgræsning, jorderosion og ørkendannelse. Tunesien har også begrænset adgang til ferskvand og er derfor udsat for tørke. Nogle af de mest almindelige naturkatastrofer, der har ramt Tunesien gennem årene, har været oversvømmelser, jordskred og jordskælv.

Historie

Der er fundet spor af civilisationer i området, der går tilbage til stenalderen. Senere, omkring 3000 år før vores æra, immigrerede Berberfolket til området. Disse betragtes som Tunesiens oprindelige befolkning.

Fønikerne etablerede sig i Tunesien i 800-tallet f.kr. Fønikerne drev Handel og grundlagde bystaten Carthage, som blev en økonomisk og militær magt. Kartago blev indlemmet i Romerriget omkring 150 F.kr. det blev hovedstaden i den romerske provins Afrika. Islams fremkomst spredte sig til Nordafrika i 600 ' erne, som sluttede med Kartagos fald i 698.

Fra 1207 overtog en Berberfamilie landet og grundlagde et dynasti, der varede indtil 1574, da landet blev en del af det osmanniske imperium. Et separat familiedynasti, Hussein-dynastiet, regerede på vegne af Det Osmanniske Rige indtil 1881. Landet blev sat under fransk styre. Det franske styre varede indtil Tunesien blev uafhængigt i 1956.

Efter uafhængigheden blev monarkiet afskaffet, og landet blev en republik. Manglen på et fungerende demokrati førte landet ind i en lang periode med diktatur og økonomisk tilbagegang. Diktaturet fortsatte indtil 2011, da den tunesiske revolution fandt sted. Revolutionen, også kaldet Jasminrevolutionen, var et ikke-voldeligt oprør mod regimet som følge af dårlige sociale forhold i landet. Store demonstrationer og optøjer blev mødt med vold fra politiet, og mange hundrede mennesker mistede livet i de uroligheder, der fulgte. Opstanden betragtes som begyndelsen på det arabiske forår, og protesterne spredte sig til andre lande i regionen, som også ønskede regimeskifte. Opstanden tvang diktatoren til at træde tilbage, og en ny valgt regering blev installeret. En ny demokratisk forfatning blev også vedtaget og trådte i kraft i 2014. Tunesien er fortsat det mest succesrige eksempel på det arabiske forår.

Du kan læse mere om Jasminrevolutionen, der udviklede sig til det "arabiske forår" her.

Samfund og politik

Efter år med etpartistyre og diktatur vedtog Tunesien en ny forfatning i 2014. En valgt præsident og en premierminister deler den udøvende magt. Formanden og parlamentet vælges hvert femte år. Præsidenten er ansvarlig for national sikkerhed og udenrigspolitik. Statsministeren vælges af præsidenten og har ansvaret for indenrigspolitikken.

Det betragtes som det mest demokratiske land i den arabiske verden. Kvinder og mænd har lige rettigheder. På trods af demokratiseringen af landet og de nye lovændringer kæmper landet med høj arbejdsløshed og har nye indført forfatningsdomstolen, der blev vedtaget i 2014. Desuden har flere af de foreslåede lovændringer delt befolkningen, såsom forslaget om lige arv for Sønner og døtre. Landet har også dårlige rettigheder for seksuelle minoriteter, og homoseksualitet kan straffes med op til tre års fængsel.

Økonomi og handel

Tunesiens økonomiske problemer er alvorlige. Korruption og høj arbejdsløshed, især blandt unge, er et stort problem. Social uro og en række terrorangreb, herunder på landets turistindustri og turister, fører til usikkerhed og bremser den økonomiske vækst. Resultaterne af regeringens løfter om ny og forbedret økonomisk udvikling kan ventes.

Landet har gode betingelser for økonomisk vækst inden for landbrug og eksport af varer. Men den seneste uro såvel som udbredt korruption betyder, at landet tiltrækker færre udenlandske investeringer end før. Landbrug er den industri, der beskæftiger de fleste mennesker, men produktionen er lidt moderniseret og afhænger af det rigtige vejr. De vigtigste eksportvarer er fosfat og olie. Service tegner sig for størstedelen af landets bruttonationalprodukt.

Efter de sociale og politiske optøjer mellem 2011 og 2015 har landet optaget store lån fra Den Internationale Valutafond, Verdensbanken og Den Afrikanske Udviklingsbank. Dette har resulteret i, at landet har en høj udenlandsk gæld, der vil tage lang tid at betale sig.

Kort over Tunesien