Samoa

Sidst opdateret: 03.02.2022

Samoa er et monarki i Oceanien. Landet var den første uafhængige stillehavsøgruppe. Vidste du, at Samoa i 2011 besluttede at gå en dag frem og springe den 30. december over, hvilket satte dem kun en time foran New Zealand og tre timer foran det østlige Australien i stedet for næsten en dag bagefter begge? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Samoa.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Apia
Etniske grupper: Samoansk 96 %, Samoan/New Zealand 2 %, andre 1,9 % (2011)
Sprog: Samoansk (polynesisk) (officiel) 91,1 %, samoansk/engelsk 6,7 %, engelsk (officiel) 0,5 %, andet 0,2 %, uspecificeret 1,6 % (2006)
Religion: Protestanter 54,9 %, katolikker 18,8 %, mormonere 16,9 %, frikirke 2,8 %, andre kristne 3,6 %, andre/ingen 2,6 % (2016)
Befolkningstal: 225 681 (2023)
Styreform: Parlamentarisk republik
Areal: 2 840 km2
Valuta: Tala, også kalt samoansk dollar
Bruttonationalindkomst per indbygger: 6 041 PPP$
Nationaldag: 1. juni

Geografi

Samoa består af hovedøerne Savaii og Upolu, samt syv mindre øer i Polynesien. Hovedøerne er resterne af gamle undervandsvulkaner, som rejser sig til 1.858 meter over havets overflade. på det højeste. Øerne består af lava, og er beskyttet af koralrev langs kysten. Stedsegrøn regnskov dækker alle øerne, og flere kratersøer fører til mange floder og vandfald. I lavereliggende områder er naturen præget af sump- og mangroveskove. På Savaii er der flere store, golde lavaområder. Klimaet er tropisk varmt og fugtigt hele året rundt, med små daglige og sæsonbestemte variationer. Det regner mest i perioden november til april, mens de tørreste måneder er fra maj til august.

Samoa udsættes jævnligt for kraftige og ødelæggende tropiske cykloner. På grund af de globale stigende havtemperaturer forekommer cykloner oftere i dag end tidligere. Skovrydning og intensiveret landbrug har også ført til alvorlig jorderosion. Det fører til mindre agerjord, mens den eroderede jord skylles ud i havet og ødelægger koralrevene. Ødelæggelsen af ​​koraller har sammen med overfiskning i høj grad reduceret fiskebestandene og bidraget til forringelsen af ​​undervandsmiljøet.

Historie

Samoa blev bosat omkring 1500 fvt. Det antages, at de første bosættere var søfarende fra Sydøstasien. Den oprindelige befolkning beskæftigede sig med landbrug og fiskeri, lavede keramikredskaber og havde tætte handelsforbindelser med mange af naboøerne. Omkring år 950 blev dele af Samoa erobret af det magtfulde Tu'i Tonga-imperium. Kongeriget blev styret fra øen Tongatapu i Tonga, og omfattede et område på over 3 millioner kvadratkilometer. Kongeriget strakte sig over de vestlige og centrale dele af Polynesien, samt dele af Melanesien og Mikronesien (til sammenligning er Skandinavien mindre end 1 million kvadratkilometer stort). Ud over det 16. århundrede blev Samoa imperiets hovedsæde, og magten blev delt mellem en samoansk og en tongansk kongefamilie.

Da de første europæere kom til Samoa i 1722, regerede den samoanske kongefamilie kun over de samoanske øer. I 1899 fik Tyskland suverænitet over det vestlige Samoa, mens USA blev tildelt Øst-Samoa. New Zealand besatte det vestlige Samoa i 1914, og modtog i 1920 mandatet over øerne fra Folkeforbundet. Øerne fik konstant udvidet autonomi og i 1962 blev Vestsamoa det første selvstændige land i Polynesien. I 1997 skiftede Vestsamoa navn til Samoa. Det østlige Samoa er stadig under amerikansk kontrol.

Samfund og politik

Samoa er et parlamentarisk monarki. Statsoverhovedet er en konge, der vælges af parlamentet for fem år ad gangen. Den udøvende magt ligger hos en regering ledet af en premierminister. Statsministeren bestemmes af Folketinget. Parlamentet består af 49 personer, der vælges ved folketingsvalg hvert femte år. 47 af medlemmerne er valgt blandt landets lokale høvdinge, mens de resterende to skal være ikke-samoanere. Mindst 13 af medlemmerne skal være kvinder. Samoa har bevaret et tæt politisk bånd med New Zealand. New Zealand repræsenterer blandt andet landet i internationale organisationer og er ansvarlig for landets sikkerhed.

Det samoanske samfund er stærkt påvirket af traditionelle kulturelle normer og regler. De fleste samoanere bor i landsbyer med en høj grad af selvstyre. Landsbyerne er opdelt i udvidede familier, som hver er styret af et familieoverhoved (høvding). Både mænd og kvinder kan modtage titlen som høvding. Hver høvding administrerer familiens jord og fiskeområde, sikrer, at love og regler følges, og kan dømme familiemedlemmer, hvis de begår lovovertrædelser. Mænd og kvinder er ligestillede inden for landets love, men traditionelle kønsroller betyder, at kvinder er underrepræsenteret i politik og i arbejdslivet.

Økonomi og handel

Samoa's økonomi er relativt underudviklet og har i vid udstrækning været baseret på fiskeri og landbrug til eget forbrug. Industrisektoren trives takket være udenlandske investorer og lave skatter for eksportvenlig industri. Siden 1990'erne er turismen vokset kraftigt, og der forventes mere vækst inden for denne industri.

Trods økonomisk vækst er landet fuldstændig afhængig af international bistand. Omkring en tredjedel af landets bruttonationalprodukt kommer fra bistand, hovedsageligt fra New Zealand og Australien. Da Samoa importerer en masse fødevarer, olie og forbrugsvarer, har landet et stort handelsunderskud. De vigtigste eksportprodukter er fisk, kokosprodukter og tarorod (en rodfrugt).

Beliggenheden gør Samoa sårbar over for naturkatastrofer, den gør økonomien sårbar. I 2019 blev økonomien alvorligt svækket, da landet blev ramt af en tropisk cyklon. Store landbrugsområder blev ødelagt, turismen gik i stå, og den materielle ødelæggelse var enorm. Siden cyklonen har økonomien oplevet en stabil vækst, men landet er stadig meget fattigt og underudviklet. Næsten 27 procent af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. Den svage økonomi og manglende økonomisk udvikling har ført til en stor emigration til New Zealand, Australien og USA.

Kort over Samoa