Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Ulaanbaatar/Ulan Bator |
Etniske grupper: | Khalkh 83,8%, Kasaker 3,8%, Dorvod 2,6%, Bayad 2%, Buriad 1,4%, Zakhchin 1,2%, Dariganga 1,1%, andre 4,1% (2020 est.) |
Sprog: | Khalka-mongolsk 90%, tyrkisk (kasakhisk), russisk (1999) |
Religion: | Buddhister 51,7%, muslimer 3,2%, shamanister 2,5%, kristne 1,3%, andre 0,7%, ingen 40,6% (2020 est.) |
Befolkningstal: | 3 447 157 (2023) |
Styreform: | Parlamentarisk republik |
Areal: | 1 564 120 km2 |
Valuta: | Mongolsk Tugrik |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 14 230 PPP$ |
Nationaldag: | 11. juli |
Geografi
Mongoliets landskab domineres af græsklædte stepper og bakker. Nord og vest for landet er snedækkede bjerge, hvor Khutny Orgil er den højeste top på 4374 meter over havets overflade. I syd er landskabet præget af Gobi-ørkenen, som udgør en tredjedel af landets areal. Mongoliet er en af verdens største indre stater, og verdens højest beliggende land. Mongoliet har et tørt, kontinentalt klima med store temperaturforskelle og lav nedbør. Hovedstaden, Ulan Bator, er verdens koldeste hovedstad med en gennemsnitlig årlig temperatur på 0 grader.
Landets største miljøproblemer er forurening, jorderosion og ørkendannelse. Luftforureningen omkring hovedstaden er ekstrem, og Ulan Bator har målt den værste luftkvalitet i verden. En miljøvenlig industri og brugen af kulkraft og kul som brændstoffer er skylden. I 2019 forbød regeringen brugen af råkul, men de mange mennesker, der lever i fattigdom, har ikke råd til alternativet (raffineret kul). Landet har undladt at overvinde problemet.
Dårligt kontrollerede olieaktiviteter og minedrift har efterladt landets begrænsede vandreserver særligt sårbare over for forurening. Meget skovrydning og overgræsning forværrer jorderosion fra vind og regn. Mongoliet er også ofte udsat for jordskælv og er meget sårbart over for ekstrem tørke om sommeren og ekstrem kulde om vinteren.
Historie
Arkæologiske fund viser, at der har været mennesker i det, der er nutidens Mongoliet i omkring 200.000 år. Fra omkring det 3. århundrede udviklede de lokale nomadiske stammefolk nye våben og krigstaktikker. I 1206 forenede militærlederen Temüjin flere af stammefolkene under en stat og ændrede sit eget navn til Genghis Khan. Under hans styre erobrede mongolerne et område, der strakte sig fra Korea i øst til Østrig i vest. Området er i vid udstrækning det største imperium, der nogensinde har eksisteret. Området blev dog aldrig et fungerende Storbritannien, og efter Djengis Khans død blev det delt op og administreret af hans børn og børnebørn. Fordi landene var så store, blev de mongolske herskeres indflydelse til sidst udfordret, og de blev drevet tilbage til deres centralasiatiske hjemlande.
I 1400-tallet blev Mongoliet sat under kinesisk kontrol. Efter en lang kamp blev landet endelig uafhængigt af Kina i 1921, men under streng sovjetisk kontrol. Landet fik sovjetisk inspireret kommunistisk styre i 1924 og fungerede som en diktatorisk etpartistat indtil 1990. Mongoliet fik en ny ikke-kommunistisk forfatning i 1992 og indførte markedsøkonomi.
Økologiske fodaftryk
4,3
jordkloder i Mongoliet
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Mongoliet ville vi have behov for 4,3 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Ifølge forfatningen er Mongoliet en uafhængig, demokratisk enhedsrepublik. Regeringsformen er semi-præsidentiel, hvilket betyder, at landet har en præsident og en premierminister. Statsoverhovedet og militærets øverstbefalende er præsidenten, der vælges for fire år ad gangen. Den lovgivende myndighed er parlamentet. Parlamentet skal godkende præsidenten og udpege premierministeren såvel som de øvrige ministre. Præsidenten har vetoret over lovforslag foreslået af parlamentet.
Politik i landet er præget af konflikt mellem de to største partier. Begge partier beskylder hinanden for at underminere demokratiet.
Overgangen fra et socialistisk til et kapitalistisk samfund har været vanskelig for Mongoliet. Den storstilede privatisering af jord og økonomi har været plaget af udbredt korruption og hastigt stigende priser. Dette har ført til en urbaniseringsproces (folk, der flytter fra landdistrikterne til byerne), som har lagt stort pres på landets allerede underudviklede infrastruktur, offentlige sundhedstjenester og sociale tjenester.
Forfatningen giver befolkningen politiske rettigheder og borgerlige frihedsrettigheder, men udbredt korruption hæmmer den videre udvikling. Kvindernes stilling i samfundet er præget af arven fra mongolernes traditionelle nomadiske stammesamfund. I landdistrikter og fattige områder er kønsrollerne stadig stærkt adskilt, og kvinder har ringe valgfrihed og mulighed for uddannelse. Vold mod kvinder i hjemmet er også et stort problem. Seksuelle minoriteter chikaneres ofte.
Menneskelig udvikling
Mangler data
Mongoliet er nummer af land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Efter at markedsøkonomiske reformer blev gennemført i 1990’erne er den mongolske økonomi vokset. Da landet begyndte at udnytte sine mineralressourcer i 2000-tallet, voksede økonomien med næsten 10%. Landet har både kobber, kul, molybdæn, tin, wolfram og guld. På et tidspunkt i 2010’erne havde landet en af de hastigt voksende økonomier i verden. Udbredt korruption og manglende regelværk har imidlertid medført, at udenlandsinvesteringer er faldet siden 2014, hvilket har medført stop i væksten.
Omkring halvdelen af landets befolkning lever af landbrug, hovedsageligt husdyrhold. Landet er i praksis et stort græsningsområde, og flere og flere husdyr og flere dyr kæmper på græsningsarealerne. Kashmir uld er en vigtig eksportvare.
På trods af store mineralforekomster og en lejlighedsvis blomstrende økonomi er det mongolske samfund præget af udbredt fattigdom. Indtægterne fra landets mineindustri har været ujævnt fordelt, og kløften mellem rig og fattig er steget. Over 20 procent af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. Storstilet urbanisering har også ført til meget høj arbejdsløshed og til opførelse af store slumkvarterer omkring byerne.
Landet importerer omkring 70 procent af alle de fødevarer, det har brug for, og er derfor sårbart over for prisændringer og den økonomiske udvikling hos sine vigtigste handelspartnere, Rusland og Kina. På lang sigt menes det, at turisme kan blive vigtig, men mangel på infrastruktur hidtil hindrer udviklingen af denne sektor.
Statistik
Her finder du værdierne for Mongoliet på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Mongoliet
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
2,7
børn per kvinde i Mongoliet
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
15
børn der dør per 1000 levendefødte i Mongoliet
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
14 230
BNP per indbygger i PPP-dollar i Mongoliet
Menneskelig udvikling
Mangler data
Mongoliet er nummer af land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
0,4
af 10 er underernærede i Mongoliet
Klima
Økologiske fodaftryk
4,3
jordkloder i Mongoliet
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Mongoliet ville vi have behov for 4,3 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
6,43
ton CO2-udslip per person i Mongoliet
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,313
GII-index i Mongoliet
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
3,9
har adgang til rent vand i Mongoliet
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
9,5
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Mongoliet
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
13
er forventet antal år i skolen i Mongoliet
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
9,9
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Mongoliet