Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Beirut |
Etniske grupper: | Arabere 95%, armenere 4%, andre/ingen 1% |
Sprog: | Arabisk, fransk, engelsk, armensk |
Religion: | Muslimer 67,8% (31,9% sunnier, 31,2% shiamuslimer, nogle få alawitter og isma'ili), kristne 32,4% (maronitter udgør den største kristne gruppe), drusere 4,5%, nogle få jøder, bahaier, buddhister og hinduer (2020) |
Befolkningstal: | 5 353 930 (2023) |
Styreform: | Republik |
Areal: | 10 450 km2 |
Valuta: | Pund à 100 piaster |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 14 331 PPP$ |
Nationaldag: | 22. november |
Geografi
Libanon er et lille land ved kysten af Middelhavet. Naturen er præget af bjerge og kuperet terræn. De to bjergkæder Libanon og Anti-Libanon har begge toppe på omkring tre tusind meter, der er snedækkede fra december til maj. Mellem bjergkæderne ligger den frugtbare Béka-dal med de vigtige floder Orontes og Litani. En frugtbar slette følger Middelhavskysten. Klimaet er typisk for det østlige Middelhav, med fugtige kolde vintre og varme tørre somre.
Siden oldtiden har skovrydning i Libanon ført til jord erosion. Cedertræet, som er landets nationale symbol, er stort set uddød bortset fra nogle få områder i nord. Landets industri har for nylig ført til omfattende hav- og luftforurening. Affaldshåndtering er blevet et stort problem for byer i Libanon. I flere tilfælde er lossepladserne for byaffald og affald blevet en alvorlig sundheds- og miljøtrussel mod mennesker og den omgivende natur.
Historie
Libanon har været beboet i over 7.000 år. Landet har været en korsvej mellem Europa, Asien og Afrika i lige så mange år, som folk har boet i området. I oldtiden var den libanesiske kyst beboet af fønikerne, før området blev kontrolleret af Egypten, Assyrien, Grækenland og Romerriget. I det 6. århundrede begyndte en lang periode med skiftende arabisk og muslimsk styre. På trods af over 1.000 års arabisk og muslimsk styre forblev Libanons ufremkommelige bjerge et tilflugtssted for flere ikke-muslimske minoriteter. Fra 1500-tallet til første verdenskrig (1914-1918) var Libanon en del af det magtfulde osmanniske rige. Efter Det Osmanniske Riges sammenbrud under Første Verdenskrig blev Libanon et fransk protektorat, og i 1943 blev Libanon en selvstændig stat, hvor magten blev delt mellem landets religiøse grupper.
Efter uafhængigheden blev Libanon trukket ind i flere krige mellem Israel og dets arabiske naboer, og mellem 1975-1990 førte de religiøse, politiske og socioøkonomiske spændinger til en blodig borgerkrig. Siden borgerkrigen har Libanon været præget af ulmende konflikter og uroligheder mellem religiøse, etniske, politiske, lokale og internationale grupper.
Du kan læse mere om borgerkrigen i Libanon og de ulmende konflikter, der stadig foregår her
Økologiske fodaftryk
1,8
jordkloder i Libanon
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Libanon ville vi have behov for 1,8 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Libanon er en republik, hvor præsidenten er landets statsoverhoved. Selvom staten er sekulær, er magten i Libanon delt mellem religiøse grupper. Alle bør være repræsenteret i nationalforsamlingen med lige mange kristne og muslimske repræsentanter. Præsidenten formodes at være kristen maronit, premierministeren sunnimuslim og parlamentets formand shiamuslim. Tanken er, at det vil give en retfærdig repræsentation til de forskellige religioner. Men det har også øget loyaliteten over for ens egen gruppe og modsætningerne mellem de forskellige grupper. Traditioner, ægteskaber, arv og kultur afhænger mere af religion end af en overordnet national kultur eller tradition, hvilket har ført til, at Libanon er et stærkt opdelt land.
Siden uafhængigheden har landet været påvirket af udenlandske flygtninge. Det anslås, at omkring 450.000 palæstinensiske flygtninge opholder sig i landet. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, er omkring 1,5 millioner syriske flygtninge også ankommet til landet. Dette har lagt et stort pres på landets ressourcer, sundhedspleje, uddannelsessektor og sikkerhed.
I sommeren 2020 ramte tragedien landet, da en brand i et havneanlæg udløste en eksplosion i hovedstaden Beirut. Eksplosionen efterlod 218 døde, 7.000 sårede og store materielle skader. Katastrofen førte til økonomisk krise.
Menneskelig udvikling
95 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Libanon
Libanon er nummer 95 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Før borgerkrigen var Libanon regionens førende finansielle og kommercielle centrum. Under krigen forsvandt turister, og de fleste udenlandske virksomheder og banker forlod landet. Efter krigen blev der foretaget store investeringer i genopbygningen af landets position som et finansielt center, både fra libanesiske i udlandet og investorer på den arabiske halvø.
Bank og finans, turisme og byggeri er vigtige industrier. Libanon har få naturressourcer og få egne industriprodukter. Landet er derfor stærkt afhængigt af import af varer, hvilket har fået dem til at have et handelsunderskud.
Libanon oplever i øjeblikket en alvorlig økonomisk krise. Korruption og dårlig forvaltning har ødelagt økonomien, der er enorme forskelle mellem rig og fattig, og over halvdelen af befolkningen betragtes nu som fattig, mens arbejdsløsheden stiger, og valutaen falder i værdi. Der er et stort behov for international hjælp og nødlån.
Derudover har strømmen af syriske flygtninge lagt et stort pres på arbejdsmarkedet i Libanon. Omkring 30 procent af de syriske flygtninge i landet er arbejdsløse.
Statistik
Her finder du værdierne for Libanon på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Libanon
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
2,1
børn per kvinde i Libanon
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
8
børn der dør per 1000 levendefødte i Libanon
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
14 331
BNP per indbygger i PPP-dollar i Libanon
Menneskelig udvikling
95 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Libanon
Libanon er nummer 95 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
0,9
af 10 er underernærede i Libanon
Klima
Økologiske fodaftryk
1,8
jordkloder i Libanon
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Libanon ville vi have behov for 1,8 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
3,79
ton CO2-udslip per person i Libanon
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,432
GII-index i Libanon
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
4,8
har adgang til rent vand i Libanon
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
6,7
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Libanon
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
10
er forventet antal år i skolen i Libanon
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
9,5
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Libanon