Indonesien

Sidst opdateret: 20.11.2023

Indonesien er en republik i Sydøstasien, mellem det asiatiske fastland mod nord og Australien mod syd. Landet er verdens største øhav, og består af 17.508 øer. Vidste du, at der er over 700 sprog og over 200 dialekter i Indonesien? Her finder du alt, hvad du bør vide om Indonesien.

Foto: NTB/Shutterstock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Jakarta
Etniske grupper: Javanesere 40,1%, sundanesere 15,5%, malaysiske 3,7%, maduresere 3%, andre 37,6 (2010)
Sprog: Mere end 700 sprog tales i Indonesien, herunder Bahasa indonesisk (officielt sprog, modificeret malaysisk), engelsk, hollandsk, javanesisk og andre lokale sprog
Religion: Muslimer 87.2%, protestanter 7%, romersk katolske 2.9%, hinduer 1.7%, andre 0.9% (inkl. buddhister og konfucianisme), uspecificeret 0.4% (2010)
Befolkningstal: 277 534 122 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 1 904 570 km2
Valuta: Rupiah à 100 sen
Bruttonationalindkomst per indbygger: 14 653 PPP$
Nationaldag: 17. august

Geografi

Indonesien er en øgruppe, der ligger mellem det sydøstasiatiske fastland og Australien. Øgruppen består af omtrent 18 000 øer, hvoraf 6000 af disse er beboede. De største øer i Indonesien er Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi og den vestlige del af Papua på øen Ny Guinea. Landet ligger i et område, hvor 3 kontinentalplader mødes. Der er et stort antal aktive vulkaner, og jordskælv forekommer jævnligt. Tsunamien, som indtraf i flere områder i Sydøstasien i 2004, skyldtes et underjordisk jordskælv. Aceh-provinsen på Sumatara blev hårdest ramt, hvor 220 000 indonesere omkom.

Indonesien har verdens tredje største tropiske regnskov, som dækker omtrent 70% af landets areal. Mange og lange skovklædte bjergkæder præger landskabet, men det er også store lavlandsområder på nogle af øerne. Landet har et tropisk kystklima, og temperaturen er altid over 18 grader med luftfugtighed mellem 70-90%.

Brug af olie og kul som energikilder, foruden overforbrug af kunstgødning og sprøjtemidler, har skabt store miljøproblemer. Afskovning knyttet til palmeolieplantager er også et stigende problem.

Historie

De ældste spor efter menneskeliv i området er omkring 1 million år gamle. Nyere befolkning kom fra det sydøstasiatiske fastland omkring 3000 år fvt. Islam spredte sig til landet i 1300-tallet og blev lidt efter lidt den største religion i området. Af kolonistater var portugiserne de første, som bosatte sig i landet i begyndelsen af 1500-tallet. Fra 1600-tallet overtog hollænderne kontrol over store dele af handelen, og landet blev en hollandsk koloni omkring år 1800.

Indonesien var under japansk besættelse under Anden Verdenskrig. I 1949 blev de anerkendt som en uafhængig stat under ledelse af den nationalistiske leder Sukarno, som i lang tid var leder af den indonesiske kamp for uafhængighed. I 1965 oplevede landet kupforsøg med kommunistiske elementer. Kupforsøget udløste en antikommunistisk reaktion og blev alvorligt undertrykt af hæren, herunder dræbte mindst 80.000 rigtige og påståede kommunister. Utilfredsheden med lederen Sukarno steg, og i 1968 blev general Suharto valgt som ny præsident. Han indførte sin egen statsideologi: Pancasila. Pancasila indebærer, at landet skal styres efter fem punkter: tro på en gud, menneskelig værdighed, national enhed, demokrati og social retfærdighed.

I 1975 besatte Indonesien naboøen Timor-Leste (Østtimor) indtil 1999. Timor-Leste blev først uafhængig i 2003. Læs mere om dette i vores landeprofil om Østtimor.

Indonesien blev hårdt ramt under den asiatiske finanskrise i 1998, hvilket udløste voldsomme protester mod Suhartos autoritære regime, og han gik efterfølgende af. I juni 1999 blev Habibie valgt ved det første frie valg siden 1955.

Samfund og politik

Indonesien er en republik med et flerpartisystem. Både præsidenten og nationalforsamlingens 550 medlemmer vælges for fem år ad gangen. Præsidenten er statsoverhoved og øverstbefalende for landets væbnede styrker. Landet er opdelt i 33 provinser samt de særlige regioner Aceh og Yogyakarta og hovedstadsdistriktet Jakarta.

Indonesien er verdens fjerde mest folkerige land. En række bølger af indvandring til Indonesien har ført til en befolkning bestående af flere forskellige sprog, religioner og kulturer. Nogle grupper ønsker at løsrive sig og danne deres egne stater.

De fleste af landets fattige bor på landet og i de østlige dele af landet. Mange fattige familier blev hårdt ramt i 2005, da den daværende præsident skar ned på brændstoftilskud, mens ris blev dyrere. Selvom landets økonomiske vækst har været god, står Indonesien over for en række udfordringer relateret til fattigdom. Mødre- og børnedødelighed og fejlernæring blandt børn er også store problemer.

Indonesien blev medlem af De Forenede Nationer den 28. september 1950 og er også medlem af de fleste af FN's særorganisationer. De er også medlemmer af Verdenshandelsorganisationen (WTO) og Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC). Landet var stiftende medlem af ASEAN - en sydasiatisk organisation for politisk og økonomisk samarbejde. Indonesien er medlem af Den alliancefri organisation (NAM) sammen med omkring 120 andre lande.

Økonomi og handel

Indonesien blev hårdt ramt af den asiatiske finanskrise i 1998, men har siden den gang oplevet høj økonomisk vækst. Udenlandske investeringer er steget kraftigt de sidste år. Størstedelen af den økonomiske vækst har været koncentreret til øen Java og hovedstaden Jakarta. Landets mange øer skaber udfordringer med transport, og et godt udbygget transportnet findes kun i de tætbefolkede dele af landet. Indonesien har god kontakt med nabolandene, og landet er en af grundlæggerne af ASEAN, en sydasiatisk organisation for politisk og økonomisk samarbejde.

I dag er Indonesien den største økonomi Sydøstasien. Landet er verdens største producent af palmeolie og verdens næst største producent af naturgummi. Kul, naturgas, palmeolie, naturgummi, tekstiler, olie og elektriske apparater er vigtige eksportvarer. Indonesiens vigtigste handelspartnere er Kina, Singapore, Japan, Sydkorea og USA. Turisme er også en vigtig indtægtskilde, og omtrent en tredjedel af turistene besøger provinsen Bali.

Kort over Indonesien