Indien

Sidst opdateret: 20.11.2023

Indien er et land i Sydasien, der strækker sig fra Himalaya i nord og omfatter hele Deccan-halvøen i syd samt tre små øgrupper. I 2023 blev Indien verdens mest folkerige land. Vidste du, at omkring 75 procent af verdens krydderier kommer fra landet? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om Indien.

Foto: Unsplash/Dibakar Roy

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: New Delhi
Etniske grupper: Indien er et mangfoldigt multietnisk land, der er hjemsted for tusindvis af etniske grupper. Indo-ariere (assamisk, bengalsk, gujarati, hindi, kashmiri, konkani, marathi og punjabi) 72% og disse bor normalt i Nordindien). Dravidianere (Kannadiga, Malayali, Tulu, Tamil og Telugu) 25%, og disse bor normalt i Sydindien. Andre: 3 % (2000)
Sprog: Landet har 22 forfatningssprog, herunder: hindi 43,6 %, bengali 8 %, marathi 6,9 %, telugu 6,7 %, tamil 5,7 %, gujarati 4,6 %, urdu 4,2, kannada 3,6 %, Odia 3,1 %, malayalam 9 %, punjabi 2. 2,7 %, assamisk 1,3 %, Maithili 1,1 %, Andet 5,6 % (2011). Engelsk er et underordnet officielt sprog, men er det vigtigste sprog for national, politisk og kommerciel kommunikation.
Religion: Hindu 79,8 %, muslim 14,2 %, kristne 2,3 %, sikh 1,7 %, andet/uspecificeret/ingen 2 % (2011)
Befolkningstal: 1 428 627 662 (2023)
Styreform: Føderal republik
Areal: 3 287 263 km2
Valuta: Indiske rupee
Bruttonationalindkomst per indbygger: 8 379 PPP$
Nationaldag: 26. januar

Geografi

Indien er et af verdens største lande. Geografisk kan landet opdeles i tre landskabstyper: Himalaya-bjergkæden i nord, det nordindiske lavland og Deccan-plateauet i syd. Himalaya består af parallelle bjergkæder, og mellem disse ligger flere dale, herunder Kashmir-dalen. Mange af landets største floder, såsom Ganges, Indus og Brahmaputra, flyder i lavlandets slette landskab. Indien har også i alt 1.382 øer (nogle er ubeboede) fordelt på tre øgrupper.

Klimaet er meget varieret, da landet er så stort. Klimaet kan opdeles i to zoner – en tempereret zone i nord og en tropisk zone i syd. Om vinteren er der tørke i store dele af landet, bortset fra østkysten af ​​Deccan, hvor der falder en del nedbør i denne periode.

Indien har omfattende miljøproblemer, herunder mangel på rent vand og et fungerende kloaksystem. Andre udfordringer er relateret til skovrydning, jorderosion, ørkendannelse og luftforurening. World Air Quality Report 2022 viste, at 12 ud af 15 af de mest forurenede byer i Central- og Sydasien var indiske byer. Den enorme befolkningstilvækst i Indien fører også til et overforbrug af naturressourcer i landet.

Historie

En af historiens første højkulturer udviklede sig omkring floden Indus over 3000 år fvt. I de kommende århundreder bestod Indien af ​​flere forskellige buddhistiske og hinduistiske kongeriger. De nordlige dele af landet blev invaderet af arabere i det 8. århundrede og af tyrkere i det 12. århundrede. Sultanater og dynastier blev etableret, og Mogul-riget varede fra 1500-1700. Tilstedeværelsen af ​​de muslimske herskere satte præg på landets kultur, litteratur og arkitektur.

I 1498 fandt portugiseren Vasco da Gama søvejen til Indien. Flere europæere fulgte efter og etablerede handelspladser. Efter Mughal-imperiets sammenbrud i det 18. århundrede tog British East India Company kontrol over landet og begyndte en hensynsløs udnyttelse af den indiske befolkning. I 1858 overtog den britiske regering kontrollen fra virksomheden.

Mod slutningen af ​​det 19. århundrede steg utilfredsheden med det britiske styre. National Congress Party blev etableret i 1885, og ledede frihedskampen mod briterne med Mahatma Gandhi som leder. Han var engageret i ikke-voldelig modstand, og millioner af indere protesterede med fredelig civil ulydighed. Da landet blev selvstændigt i 1947, blev der etableret to stater: Indien (som stort set var hinduistisk) og Pakistan (som stort set var islamisk).

Opdelingen af ​​Kashmir-området viste sig at være meget problematisk. Siden 1947 har både Indien og Pakistan gjort krav på hele Kashmir, men området er fortsat opdelt. Konflikten med Pakistan om kontrol over bjergområderne har præget Indiens historie og politik.

Du kan læse mere om Kashmir-konflikten i vores konfliktprofil

Samfund og politik

Efter at Indien opnåede uafhængighed fra Storbritannien, blev landet en demokratisk parlamentarisk republikansk føderation. Forbundsstat betyder, at landet er opdelt i flere stater med delvist selvstyre. Indien er opdelt i 28 stater. Centralregeringen og premierministeren er de egentlige politiske ledere i landet, mens præsidenten har en mere titulær rolle.

Der er mange politiske partier i Indien, men det socialdemokratiske Kongresparti har karakteriseret indisk politik siden uafhængigheden. Partiet har længe været styret af medlemmer fra én familie, og fra 1990'erne har partiet gennemgået adskillige splittelser, der kendetegner dets politiske stabilitet. Forfatningen foreskriver, at Indien er en sekulær stat, men i de senere år har religiøse spændinger ført til øget støtte til religiøst baserede partier. Det hindunationalistiske parti Bharatiya Jana Sangh (BJP) har fået betydelig magt i landet og har siddet i regering siden 2014 med Narendra Modi som premierminister.

Indien er verdens mest folkerige land, og består af utroligt mange forskellige etniciteter og sprog. Indien har en stor middelklasse, men forskellene er enorme, og en stor del af befolkningen lever i fattigdom. Det hinduistiske kastesystem, som inddeler mennesker i et hierarki, præger stadig samfundet, selvom det er på vej til at blive udvisket blandt middelklassen i storbyerne.

Indien var et af de lande, der grundlagde FN i 1945. De er også medlem af de fleste af FN's specialorganisationer, herunder Verdensbanken.

I den seneste tid har regeringen - ved forskellige lejligheder - nægtet at tage imod udenlandsk bistand, og de har taget store skridt for at blive et donorland.

Økonomi og handel

Indien er i dag en af verdens største økonomier og er Asiens tredje største efter Kina og Japan. Stærk vækst i produktionsteknologien, IT-sektoren og øgning i udenlandske investeringer førte til, at landet siden år 2000 har haft en af de hurtigst voksende økonomier i verden. Alligevel er Indien blandt verdens fattigste lande, hvis man fordeler bruttonationalproduktet (BNP) på alle indbyggerne, fordi det er så folkerigt. Den økonomiske vækst er ikke blevet fordelt på alle indbyggerne, og der er stor økonomiske uligheder mellem dem som er inkluderet og ekskluderet.

Indien har udviklet en atomkraftindustri. De er en stor våbenproducent og bygger egne rumskibe. Landet er også en af de store inden for IT-branchen. Vigtige eksportvarer er både traditionelle varer som tøj, tekstil, diamanter og smykker, men også olieprodukter og mineraler, maskiner, kemikalier og medicin. De vigtigste handelspartnere er Kina, De Forenede Arabiske Emirater, USA og EU lande.

Kort over Indien