Guatamala

Sidst opdateret: 11.01.2022

Guatemala er en republik i Mellemamerika. Det meste af landet er meget bjergrigt, og klimaet er subtropisk. Vidste du, at navnet Guatemala er Náhuatl (aztekisk) og betyder "stedet for mange træer"? Her finder du alt, hvad du bør vide om Guatemala.

Foto: Adobe Stock

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Guatemala City
Etniske grupper: Mestis (blanding af spansk og urbefolkning) 56%, maya 41.7%, Xinca (urbefolkning, ikke-maya) 1.8%, afrikansk ophav 0.2%, garifuna (blanding vest- og central afrikansk, caribisk urbefolkning og arawak) 0.1%, andre 0.2% (2018)
Sprog: Spansk (officielt) 69.9%, maya sprog 29.7% (k'iche 7.8%, q'eqchi 8.3%, mam 4.4%, kaqchikel 3%, q'anjob'al 1.2%, poqomchi 1%, andre 4%) andre 0.4% (inkluderet xinca og garifuna) (2018), Der er 23 officielt anerkendte ursprog, inklusiv 21 mayasprog, xinca og garifuna.
Religion: Romersk-katolske 41,7 %, protestanter 38,8 %, andre 2,7 %, ateister 0,1 %, ingen 13,8 %, uspecificeret 2,9 % (2018)
Befolkningstal: ​18 092 026 (2023)
Styreform: Republik
Areal: 108 890 km2
Valuta: Quetzal
Bruttonationalindkomst per indbygger: 10 818 PPP$
Nationaldag: 15. september

Geografi

Guatemala er et land med meget skov og regnskov. Det strækker sig fra Stillehavet i syd og over til Det Caribiske hav i øst - med et stort højlandsplateau i midten. To bjergkæder præger landet - Sierra Madre i syd og Altos Chuchmatanes i nord. Sierra Madre har 33 vulkaner, hvoraf tre er aktive. Her findes også Mellemamerikas højeste top, Tajumulco, på 4220 m.o.h. Langs Stillehavskysten er der store frugtbare sletter. Nord i landet er der lavlandsområder med regnskov og græssletter. Klimaet varierer stort mellem landets forskellige områder. Langs kysterne og i nord er det tropisk klima, og langs den caribiske kyst er der meget nedbør året rundt. I det centrale højland er der køligere.

Afskovning og fældning af regnskoven er et stort miljøproblem i Guatemala. Konsekvenserne indebærer jorderosion og at landets biologiske mangfoldighed er truet. Vandforurening er også et omfattende problem, og i landområderne mangler en stor del af befolkningen adgang til rent drikkevand. Guatemala er regelmæssigt udsat for jordskælv. I 1976 blev hovedstaden Guatemala By ramt af jordskælv, som krævede op mod 30 000 menneskeliv

Historie

Det er spor efter menneskelig aktivitet i Guatemala fra 12 000 fvt. De første bofaste samfund er dateret til omkring 2000 fvt. Ud fra disse samfund voksede mayakulturen frem og blev den største af de gamle mellemamerikanske kulturer. I sin storhedstid, mellem år 300-900, udviklede de avanceret matematik, arkitektur, tidsregning og byggede storslåede tempelbyer.

Da spanierne ankom til området omkring 1520-tallet, døde mange mayafolk af nye sygdomme, som europæerne bragte med sig. De overlevende blev koloniseret af det overlegne spanske militær. Frem til den opnåede selvstændighed i 1821, blev urbefolkningen brutalt undertrykt. Efter selvstændigheden blev Guatemala først en del af det mexicanske imperium, efter den centralamerikanske unionen, før de blev en selvstændig republik i 1838.

Efterhånden fik USA stor indflydelse i landet gennem store plantager, som var Guatemalas vigtigste indtægtskilde. I 1954 blev regeringen styrtet af en USA-støttet oprørsbevægelse. I 1961 indledte et voldelig oprør en 36 år lang borgerkrig, hvor over 200 000 mennesker døde. En fredsaftale blev indgået i 1996, men landet har siden været præget af kriminalitet, korruption og store politiske omvæltninger.

Samfund og politik

Guatemala er en republik, hvor præsidenten både er statsoverhoved og regeringschef. Forfatningen garanterer folkets rettigheder, men løftet om stærkere beskyttelse af den oprindelige befolkning, fra fredsaftalen fra 1996, er endnu ikke kommet. Det samme gælder løftet om at reducere militærets magt. Den voldskultur, der er tilbage fra kolonitiden, er et stort problem i Guatemala; bande- og narkotikakriminalitet er udbredt. Valg foregår under relativt ordnede forhold, men korruption kan være et problem.

Det guatemalanske samfund er stærkt præget af store økonomiske og sociale forskelle. Underernæring blandt børn er meget udbredt, og nu bliver flere og flere overvægtige og lider af fedme, da sund kost er dyr i landet.

Menneskerettighedskrænkelser er et problem i landet. Overgreb mod menneskerettighedsforkæmpere og sociale ledere er steget i de senere år. Minoriteters og LGBTI+-personers rettigheder er ikke lovgivet, og landets oprindelige befolkning er ofte undertrykt. Den oprindelige befolkning udgør også størstedelen af ​​landets fattigste befolkning. Kvinder er underrepræsenteret på arbejdsmarkedet og i politik. Guatemala er et af de højest rangerede lande med hensyn til dødsfald som følge af vold mod kvinder.

Guatemala var en af ​​grundlæggerne af FN, og er medlem af en række af FN's specialorganisationer samt regionale organisationer som Organisationen af ​​Amerikanske Stater (OAS).

Økonomi og handel

I Guatemala er der stor økonomisk forskel mellem de fattige og de rige. Næsten 60 procent af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. Landbruget var længe den vigtigste industri i landet, og der er stadig mange mennesker, der arbejder i denne sektor. Siden årtusindskiftet har servicesektoren dog overtaget som landets vigtigste indtægtskilde. Mere end halvdelen af ​​landets samlede indkomst kommer herfra.

Guatemala har en stærk økonomi sammenlignet med andre mellemamerikanske lande. Den økonomiske udvikling er dog hæmmet af dårlig infrastruktur, kriminalitet og et lavt uddannelsesniveau. USA er den vigtigste handelspartner, men Guatemala handler også meget med nabolandene. Økonomien fik et knæk på grund af den globale finanskrise i 2008. Situationen forværredes året efter, da der var tørke, og landet måtte få udenlandsk bistand for at forhindre hungersnød. Siden 2010 har økonomien været i fremgang, selvom Guatemala var et af de lande, der var hårdest ramt af covid-19-krisen, som førte til et markant fald i BNP og international handel i 2020.

Kort over Guatemala