Flag
Nøgletal og fakta
Hovedstad: | Yamoussoukro |
Etniske grupper: | Akan 28,8%, gur 16,1%, mande 21,4 %, kru 8,5%, uspecificerede 0,9%, ikke-ivorianske 24,2% (2014) |
Sprog: | Fransk (officielt). Landet har også mere end 70 lokale sprog, hvor Dioula er mest udbredt, men Baoulé, Dan, Anyin og Cebaara Senufo bruges også ofte. |
Religion: | Muslimer (hvoraf flest er sunni) 42,9%, katolikker 17,2%, evangelister 11,8%, metodister 1,7%, andre kristne 3,2%, animisme 3,6%, andre religioner 0,5%, ateister 19,1% |
Befolkningtal: | 28 873 034 (2023) |
Styreform: | Republik |
Areal: | 322 460 km2 |
Valuta: | CFA franc |
Bruttonationalindkomst per indbygger: | 6 538 PPP$ |
Nationaldag: | 7. august |
Geografi
Elfenbenskysten er omtrent lige så stort som Norge i areal. Kysten i syd består af klipper, lange sandbanker og lave laguner. Ellers er landskabet fladt. Landet har flere floder, der løber fra nord til syd, hvilket gør jorden frugtbar, især i øst. De fire største floder er grænsefloden Cavally, Sassandra, Bandama og Comoé. Abidjan er landets største by og Elfenbenskystens økonomiske hovedstad, mens Yamoussoukro er landets politiske hovedstad.
Elfenbenskysten er præget af tropisk savanneklima med høj varme og luftfugtighed. Landet har meget nedbør, især i syd og vest. Den årlige gennemsnitstemperatur er omkring 27 °C, men i dele af året kan temperaturen stige til omkring 40 °C. Klimaet er blevet varmere, og regnskyllene mere uforudsigelige de seneste årtier.
I de indre dele af landet lå der tidligere et bælte af regnskov, men da Elfenbenskysten længe har været en stor eksportør af tropisk tømmer, har afskovningen været omfattende. Landet har, med undtagelse af nogle få nationalparker, kun lidt uberørt regnskov tilbage. I slutningen af 1980'erne blev skovplantning og beskyttelse igangsat, men alligevel er fældningen fortsat i den nordlige del af landet, uden for myndighedernes kontrol. Overdreven jagt, skovdrift, plantager, landbrug og fældning af træer til brændsel har ført til, at det naturlige biologiske mangfold er reduceret.
I 2022 annoncerede Elfenbenskysten, at de vil tredoble skovdækket inden 2030. Landet har mistet næsten alle skovene siden 1970, først og fremmest på grund af kakaoplantager – og projektet har som mål at dække 20 procent af hele landet.
Historie
Arkæologiske fund tyder på, at Elfenbenskysten har været befolket siden år 10 000 f.Kr. I dag stammer størstedelen af befolkningen fra immigrationen fra kongeriget Ghana omkring år 1200. Indvandring fra nord førte omkring samme tid til, at islam fik fodfæste i de nordlige områder. I syd blev der etableret flere stater, hvoraf de vigtigste var Agni og Abrong kongerigerne. Elfenbenskysten blev en koloni under Frankrig i 1893, men modstanden mod koloniherrerne var stærk. Først i 1917 lykkedes det franskmændene at bringe hele området under deres kontrol, og de administrerede landet, indtil det blev uafhængigt den 7. august 1960. Landet oplevede økonomisk fremgang efter befrielsen. Det forsvandt af forskellige årsager i løbet af 1980'erne og 90'erne, hvilket bidrog til stærke modsætninger mellem forskellige etniske grupper.
Félix Houphouët-Boigny ledte landet fra selvstændigheden og til han døde i 1993. I den efterfølgende politiske magtkamp udnyttede flere politikere nationalistiske strømninger til at øge deres popularitet. Dette øgede de etniske og religiøse modsætninger. I 2002 brød en borgerkrig ud og landet blev delt i to. I syd regerede præsidenten, mens den nordlige del var kontrolleret af oprørere. Flere tusinde mennesker blev dræbt, og hundredtusinder blev drevet på flugt, før en fredsaftale blev underskrevet i 2007. Nye uroligheder brød ud omkring præsidentvalget i 2010, da den siddende præsident Gbagbo nægtede at træde tilbage. I 2011 blev han tvunget fra magten og stillet for Den internationale Straffedomstol for grove krænkelser af menneskerettighederne.
Økologiske fodaftryk
0,8
jordkloder i Elfenbenskysten
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Elfenbenskysten ville vi have behov for 0,8 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykSamfund og politik
Elfenbenskysten er en præsidentiel republik. Præsidenten er landets statsoverhoved, og vælges ved folketingsvalg for fem år med mulighed for at blive genvalgt en gang. Præsidenten udnævner regeringen og premierministeren, som er ansvarlig over for præsidenten. Den lovgivende magt ligger hos Nationalforsamlingen. Efter urolighederne i 2010-11 har regeringen fokuseret på at genopbygge økonomien.
Elfenbenskysten har problemer med korruption i retsvæsenet og politik, menneskesmugling og høj kriminalitet i byerne. Let adgang til våben forværrer situationen. Begge sider i borgerkrigen gjorde sig skyldige i grove menneskerettighedskrænkelser, såsom henrettelser, tortur, voldtægt og rekruttering af børnesoldater - som ofte er blevet gadebørn. Landet har fået kritik af, at opgøret med menneskerettighedskrænkelserne er gået for langsomt.
Elfenbenskysten blev medlem af FN i 1960. FN var til stede i landet mellem 2003 og 2017, med fredsoperationer og fredsforhandlinger under borgerkrigen og med hjælp til genopbygning efter krigen. Også i kølvandet på valget og efterfølgende uroligheder i oktober 2020 har FN tilbudt at bidrage med støtte til dialog og fredsforhandlinger.
Menneskelig udvikling
146 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Elfenbenskysten
Elfenbenskysten er nummer 146 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexØkonomi og handel
Elfenbenskysten er et af de økonomisk rigeste lande i Afrika. Den vigtigste næring er landbrug, og landet er verdens største eksportør af kakaobønner. I løbet af 2000-tallet blev landet en olie- og gaseksportør, og derudover eksporteres der også noget guld og diamanter. Elfenbenskysten har en veludviklet industri, der hovedsageligt forarbejder landets råvarer. Elfenbenskysten er med andre ord rig på naturressourcer og har et stort potentiale til at udvikle sin økonomi.
Selvom økonomien vokser, lever mange i fattigdom i landet, og der er store regionale forskelle. Arbejdsløsheden er høj, og i visse områder i byerne og nord i landet lider mange mennesker af underernæring. Elfenbenskysten kæmper med stor udlandsgæld, til trods for at dele af gælden er blevet slettet.
I omkring tredive år efter frigørelsen i 1960 var Elfenbenskysten et af Afrikas rigeste lande, men blandt andet borgerkrigen fik den økonomiske vækst til at stoppe op og svækkede landets position som regionalt handelssentrum. I 2012 begyndte økonomien at vokse igen, og i dag er kvinders og mænds indkomster relativt høje sammenlignet med andre lande i regionen.
Statistik
Her finder du værdierne for Elfenbenskysten på alle indikatorer (seneste rapporteret år). Du kan let sammenligne disse værdier med værdierne for et andet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Indbyggere
mennesker i Elfenbenskysten
Børn per kvinde
Gennemsnitslig antal børn per kvinde
4,3
børn per kvinde i Elfenbenskysten
Børnedødelighed
Antal barn som dør, før de har fyldt fem år, per tusind fødte
75
børn der dør per 1000 levendefødte i Elfenbenskysten
Fattigdom
BNP per indbygger
Bruttonationalprodukt fordelt lige på antal indbyggere, justeret for købekraft
6 538
BNP per indbygger i PPP-dollar i Elfenbenskysten
Menneskelig udvikling
146 / 169
HDI-index for menneskelig udvikling i Elfenbenskysten
Elfenbenskysten er nummer 146 af 169 land på Human Development Index over menneskelig udvikling.
Statistik HDI-indexSult
Andel af befolkningen som er underernæret
1,5
af 10 er underernærede i Elfenbenskysten
Klima
Økologiske fodaftryk
0,8
jordkloder i Elfenbenskysten
Hvis alle mennesker på jorden skulle have samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i Elfenbenskysten ville vi have behov for 0,8 jordkloder.
Statistik Økologiske fodaftrykCO2-udslip
Antal ton CO2-udslip per person
0,41
ton CO2-udslip per person i Elfenbenskysten
Ligestilling
Skævfordeling mellem kønnene
Skævfordeling mellem kønnene for sundhed, medbestemmelse og erhvevsaktivitet
0,613
GII-index i Elfenbenskysten
Sundhed
Drikkevand
Procentandelen af befolkningen med adgang til rent drikkevand
4,4
har adgang til rent vand i Elfenbenskysten
Vaccinationer
Andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger
6,8
af 10 børn er vaccineret mod mæslinger i Elfenbenskysten
Uddannelse
Skolegang
Hvor mange år forventes det, at et barn går i skole?
8
er forventet antal år i skolen i Elfenbenskysten
Læse- og skrivefærdigheder
Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive
9,0
af 10 personer over 15 år, som kan læse og skrive i Elfenbenskysten