Ecuador

Sidst opdateret: 22.09.2023

Ecuador ligger i det nordlige Sydamerika og grænser op til Colombia, Peru og Stillehavet. Vidste du, at Ecuador er det første land i verden til at inkludere rettigheder til naturen i sin forfatning? På denne side finder du alt, hvad du bør vide om landet.

Foto: Unsplash/Azzedine Rouichi

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Quito
Etniske grupper: Mestiser (blanding af indfødte amerikanere og europæisk oprindelse) 72%, montubio 7%, indfødte amerikanere 7%, europæisk oprindelse 6%, afro-ecuadoriansk 4%, andet 4% (2010)
Sprog: Spansk (officielt) 93%, quechua 4%, andre 3% (2010)
Religion: Romersk katolske 74%, evangelister 10%, Jehovas vidner 1%, ateister 8%, andre 7% (2012)
Befolkningtal: 18 190 484
Styreform: Republik
Areal: 256 370 km2
Valuta: Amerikanske dollars
Bruttonationalindkomst per indbygger: 12 822 PPP$
Nationaldag: 10. august

Geografi

Ecuador strækker sig fra Amazonas i øst, over Andesbjergene og ned til Stillehavskysten. Fastlandet er opdelt i tre dele: kysten og lavlandet i vest dækket af tropisk skov og ørken, højlandet i Andesbjergkæden og lavlandet i øst, hvor Amazonas regnskoven er. Hundrede kilometer uden for fastlandet ligger Galápagosøerne, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Både på øerne og i Andesbjergene er der flere aktive vulkaner. Verdens højeste aktive vulkan er Cotopaxi (5897 m), som ligger i højlandet.

De forskellige geografiske dele har store variationer i klimaet. I Amazonas er klimaet tropisk med høje temperaturer og kraftig regn. I sydvest er der ørken, mens det i højlandet bliver koldere jo højere man kommer, samt her er mere nedbør. Med få års mellemrum rammes landet af El Niño og La Niña – to klimafænomener, der forårsager store vejrforstyrrelser. Andre naturkatastrofer forekommer også regelmæssigt, såsom jordskælv, jordskred, oversvømmelser og lejlighedsvis tørke.

Ødelæggelse af skovene er et alvorligt miljøproblem. Skovrydning er forårsaget af landbrug, især af kvægavl og banan-, kakao- og palmeolieplantager, foruden at klimaet bliver varmere. Olieudvinding har bidraget til at forurene vandet med risiko for at påvirke den unikke flora og fauna på Galapagos-øerne. I 2008 blev Ecuador det første land i verden til at give naturrettigheder gennem en nyoprettet forfatning.

Historie

De tidligste spor af mennesker i det område, der i dag er Ecuador, kan dateres tilbage så tidligt som 8000 f.Kr. I slutningen af ​​det 15. århundrede blev området en del af det gamle inkarige, og lokale kulturer blev udslettet. I 1520'erne nåede spanierne til Ecuador, og landet blev en del af det spanske kolonirige i 1544. I løbet af blot 100 år døde halvdelen af ​​inkaerne på grund af sygdom og tvangsarbejde som følge af europæisk kolonisering.

I begyndelsen af ​​1800-tallet begyndte en selvstændighedskamp mod den spanske kolonimagt. Ecuador blev uafhængigt i 1822, dengang som en del af det store Colombia. I 1830 blev Ecuador fuldstændig uafhængig. Efter uafhængigheden var landet i konflikt med Peru i en periode på 200 år. Konflikten skyldtes uenighed om land i Amazonas. Efter en krig i 1941-42 måtte Ecuador afstå store, olierige områder i Amazonas til Peru. En endelig fredsaftale afsluttede konflikten i 1998.

Det 20. århundrede var politisk ustabilt med adskillige militærkup og økonomiske kriser. Siden 1979 har landet haft civilt styre, men trods reformer og forsøg på demokratiseringsprocesser har tiden været præget af politisk ustabilitet. Adskillige præsidenter er blevet afsat under deres regeringsperioder. Det var først i 2007, da Rafael Correa kom til magten, at urolighederne blev dæmpet. Med Correa ved magten fik landet en ny forfatning, mere retfærdig fordeling af landets rigdomme, en lavere arbejdsløshed og et mere stabilt politisk landskab.

Samfund og politik

Ecuador er en demokratisk enhedsrepublik, og præsidenten har betydelig magt i sin rolle som stats- og regeringschef. Efter den nye forfatning fra 2008 er præsidenten, vicepræsidenten og nationalforsamlingen direkte valgt for fire år ad gangen.

På trods af forbedrede sociale forhold i landet i nyere tid er der stadig store økonomiske uligheder mellem rig og fattig, og over en femtedel af befolkningen lever under den nationale fattigdomsgrænse. De styrende myndigheder forsøger at udligne de økonomiske forskelle i landet med sociale velfærdsordninger som gratis skolegang, betalt forældreorlov og gratis sundhedsvæsen, men der er store forskelle mellem offentlige og private ydelser.

I Ecuador er menneskehandel et stort problem, og kriminaliteten i landet er høj. Hvert femte barn lider af underernæring, og manglende adgang til rent vand udgør en sundhedsrisiko for befolkningen. Der er også en stigende andel af befolkningen, der er ramt af livsstilssygdomme som fedme, diabetes og forhøjet blodtryk.

Økonomi og handel

Ecuador er et af Sydamerikas fattigste lande. Den økonomiske udvikling var længe hæmmet af høj arbejdsløshed og inflation. Under Correas præsidentperiode blev økonomien næsten fordoblet, og over en million ecuadorianere blev løftet ud af fattigdom. Landet betragtes i øjeblikket som et mellemindkomstland, men dets afhængighed af olie og dets store internationale gæld skaber økonomiske udfordringer.

Ecuador har været afhængig af ét eksportprodukt ad gangen: kakao i 1920'erne, kaffe i 1930'erne, bananer i 1940'erne, og siden 1970'erne er olie blevet den vigtigste indtægtskilde. Afhængighed af ét produkt betyder, at økonomien er meget sårbar over for prisudsving, og prisfald på de enkelte varer har bidraget til turbulente økonomiske og sociale forhold gennem historien.

Ecuadorianske statsborgere, der bor i udlandet, sender så mange penge hjem, at de udgør en lille, men vigtig del af økonomien. Turisme er også blevet en vigtig sektor. Ecuadors vigtigste handelspartner er USA, og Ecuadors valuta har været amerikanske dollar siden 2000, fordi den lokale valuta, sucre, mistede sin værdi under høj inflation.

Kort over Ecuador