Jordan

Sist oppdatert: 08.09.2021

Jordan er et monarki i Mellemøsten. Landet er tyndt befolket, og de fleste bor i den vestlige del af landet. Vidste du, at Jordan har en række kulturelle monumenter fra flere perioder, især romerske og tidlige islamiske tider? Den ødelagte by Petra er den mest berømte. Her finder du alt hvad du behøver at vide om Jordan.

Flag

Nøgletal og fakta

Hovedstad: Amman
Etniske grupper: Jordanske 69,3 %, Syriske 13,3 %, Palæstinensiske 6,7 %, Egyptiske 6,7%, irakiske 1,4%, andre 2,6% (inklusive armenske og Cirkessiske) (2015)
Sprog: Arabisk (officielt), engelsk
Religion: Muslimer 97,2 % (hovedsagelig Sunni), kristne 2,2 % (hovedsagelig græsk-ortodokse, men også nogle græske og Romersk-Katolske, syrisk-ortodokse, koptisk-ortodokse, armenske ortodokse og protestantiske), buddhistiske 0,4 %, hinduistiske 0,1 %, jødiske <0,1 %, traditionelle trosretninger <0,1 %, uafhængige <0,1 %, andre <0,1 % (2010)
Befolkningstal: 11 337 052 (2023)
Styreform: Konstitutionelt monarki
Areal: 89 320 km2
Valuta: Jordanske dinarer
Bruttonationalindkomst per indbygger: 11 003 PPP$
Nationaldag: 25. maj

Geografi

Jordan har en kyststrimmel på to kilometer til Akababugten, ellers er landet omgivet af andre lande. Store dele af landet består af et tørt højplateau i en højde af 700 til 1000 meter. I vest er landskabet præget af en dyb dal, hvor Jordanfloden løber fra nord til syd. Floden løber ud i Det Døde Hav, som er 400 meter under havets overflade, og er det laveste punkt på jordens overflade. Langs dalen mod vest er jorden frugtbar, og alle de større byer ligger i denne region. Mod Nord og øst er der en ørken. Jordan har milde vintre og varme, tørre somre.

Mangel på ferskvand er Jordans største miljøproblem. Landet dræner Jordanfloden for at opretholde landbruget, men fordi denne flod også er vigtig for nabolandene, har dette ført til politisk konflikt. For at forhindre, at Det Døde Hav tørrer op som følge af for meget dræning af Jordanfloden, blev Jordan og Israel enige om at bygge en vandledning fra Det Røde Hav i 2002. Andre miljømæssige udfordringer omfatter skovrydning, overgræsning, jorderosion og ørkendannelse.

Historie

Jordan har været beboet i 8.000 år. Landet har været underlagt flere store kongeriger og imperier. Assyrien, Babylon og Persien regerede området indtil omkring 300 F.kr. derefter etablerede De Arabiske nomadiske Nabateere byen Petra som deres hovedstad. Området blev derefter besat af Romerriget i 106 indtil araberne erobrede det i 633.

Det Osmanniske Rige overtog magten i 1516. Jordan forblev en del af det store tyrkiske imperium, indtil Storbritannien og Frankrig delte Mellemøsten mellem dem i 1918, efter at det osmanniske imperium kollapsede under Første Verdenskrig. Det Forenede Kongerige beholdt kontrollen med Jordan indtil 1946, da landet blev et uafhængigt kongerige.

Efter uafhængigheden har landet været præget af politisk uro, diktatur og konflikt. Med oprettelsen af staten Israel i 1948 gik Jordan sammen med Egypten, Syrien og Irak i krig og besatte vestbredden og Østjerusalem. Områderne blev generobret af Israel i 1967, og Jordan mistede således rige landbrugsarealer og flere turistattraktioner. Indtil en fredsaftale blev underskrevet i 1994, forblev spændingerne mellem Jordan og Israel høje.

Du kan læse mere om konflikten mellem Israel og Palæstina (som Jordan også har deltaget i) her

Samfund og politik

Jordan er et konstitutionelt Kongerige. Den jordanske Hashemitiske kongefamilie anses for at være efterkommere af profeten Muhammad, hvilket giver legitimitet til befolkningen. Kongen er statsoverhoved og har udøvende magt med ret til at vælge premierministeren. Nogle organer vælges af folket, men kongelige udnævnelser og stærke klaner bestemmer, hvem der får den virkelige magt. Kongen har et godt forhold til Vesten, mens anti-israelske dele af befolkningen udfordrer forholdet til USA, som støtter Israel.

Jordan har et stabilt, veluddannet og udviklet samfund. Landet har et statsligt sundhedssystem, men udbuddet er bedre i byerne end på landet. Ifølge forfatningen er der pressefrihed, men medierne styres af staten. Kvinder er underrepræsenteret på arbejdsmarkedet og i politik, men sammenlignet med deres nabolande har kvinder en stærkere social position. Homoseksualitet er ikke ulovligt, men det er tabu.

Millioner af flygtninge fra Palæstina, Syrien og Irak har søgt tilflugt i landet. Dette har lagt et stort pres på landets infrastruktur. Jordan har en aktiv rolle i bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS). Religiøs ekstremisme har ikke fået fodfæste i landet.

Du kan læse mere om den brutale konflikt med Islamisk Stat her

Økonomi og handel

Jordan har få indkomstgenererende naturressourcer og en lille landbrugssektor. Tidligere har konflikter i det omkringliggende område reduceret handel, turisme, investeringer og forårsaget store flygtningestrømme. Ikke desto mindre har landet opnået større velstand end mange andre lande i regionen. Dette skyldes hovedsagelig støtte fra udlandet, indkomst fra jordanere, der arbejder i udlandet, og eksport af fosfat. Derudover drager Jordan fordel af at være et knudepunkt for handel mellem Europa og Mellemøsten og af at have en veluddannet arbejdsstyrke.

Bygning og byggeri samt godstransport er vigtige industrier, og der gøres en indsats for at opbygge en IT-industri. Jordan vil også videreudvikle turismen, som er en vigtig indtægtskilde for landet. De fleste turister kommer fra andre muslimske lande, blandt andet rejser meget mange gennem Jordan på deres pilgrimsrejse til Mekka.

Jordan kæmper i dag med enorme forskelle mellem rige og fattige. I byerne er levestandarden generelt noget bedre end på landet. Landet har en høj arbejdsløshed, blandt unge er dette over 30 procent.

Kort over Jordan